glutenfri_midsommartårta_hurbrasomhelst.se

När det var dags för midsommarfirande förra helgen gjorde jag och min syster Evelina en glutenfri gräddtårta med jordgubbar, körsbär, mynta och ätbara blommor. Den blev väldigt lyckad och det var jättekul att göra ett recept tillsammans.

Ingredienser 1 tårtbotten som delas i 2 delar

TÅRTBOTTEN

ca 2 msk kokosolja till formen
2-3 msk kokosflingor till formen

4 st ägg
1 1/2 dl kokossocker
1 dl hasselnötssmjöl, eller mandelmjöl
1 dl quinoamjöl, eller bovetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

VANILJKRÄM

4 äggulor
2 dl havregrädde alternativt kokosgrädde
2 krm äkta vaniljpulver
1 1/2 tsk potatismjöl, eventuellt mer beroende på vilken grädde du använder
Några droppar citronsaft
Sötning efter behag, vi hade kokossocker, ungefär 2 msk

”HALLONSYLT”

2-3 dl tinade hallon med lite agave sirap på, alt. annan valfri flytande sötning

TOPPINGFÖRSLAG

Grädde av valfritt slag, t.ex kokosgrädde eller komjölksgrädde

Jordgubbar
Körsbär
Flagad mandel
Mynta, vi använde chokladmynta
Harsyra
Styvmorsvioler

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175C.
2. Smörj formen och strö kokosflingor i den. Använd gärna en form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter.
3. Vispa ägg och kokossocker fluffigt, gärna med elvisp, gärna i minst 10 minuter.
4. Blanda mjölsorterna och bakpulvret och vänd sedan ner i äggblandningen.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna helt på galler, under tiden gör du vaniljsåsen.
6. Lägg äggulor, vanilj, sötning och havregrädde i en kastrull. Sikta ner potatismjölet och vispa under tiden. Ställ sedan på plattan och låt koka upp tills du ser första bubblorna och det börjar tjockna. Ta då av från kastrullen och fortsätt vispa tills du har en krämig vaniljkräm. Smaka av med citronsaft och eventuellt mer sötning om du önskar. Om du tycker att den är för lös kan du antingen tillsätta en till äggula och låta det sjuda en stund till, eller en gnutta extra potatismjöl.
7. Dela tårtbotten i två delar och ha på vaniljkrämen och hallonsylten, lägg sedan ihop bottnarna. Klä tårtan med valfri grädde och toppa med bär, flagad mandel samt ätbara blommor.

FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.