Meny

Ekologiska solskydd jag tar med mig sommaren 2019

Ekologiskt och klimatsmart solskydd. Jag är så glad att det kommer nya solskydd som är klimatsmarta och som är baserade på mineralfilter och som är skonsamma mot miljön och mot hälsan (fria från hormonstörande ämnen). Denna trio ska jag testa i sommar:

 

Mossa, Mineral Sunscreen, spf 20. Denna ser jag fram emot att testa, och den kommer passa bra när huden har fått lite färg, så kanske senare i juli. Detta är Mossas första solskydd, men givet att den tillverkas på samma fabrik som Madara, gissar jag att den är riktigt bra för sitt pris. Passar ansikte och kropp.

 

Biosolis, Sun Spray spf 30. Denna finns sedan tidigare i en version med spf 50 och den är grym! Så jag gissar att det är samma lätta formula, men med skillnad att den har spf 30 istället. Och vi som inte ska till några tropiska platser i sommar kommer att klara oss utmärkt med denna. Denna blir bra att börja med, när den bleka lekamen ska ut i ljuset för första gången!

 

Madara, Weightless Sun Milk, spf 20 är en nyhet som ska vara ännu lättare i konsistensen än Madaras tidigare solskyddskrämer, som jag älskar, så jag är ganska nyfiken på denna. Snygg förpackning med pump och så kan hela familjen samsas om samma flaska. Funkar även i ansiktet.

 

Läs mer: 

Mina 21 bästa ekologiska och klimatsmarta solskydd

Livsstil

Min struma – ett år efter operationen

Bilden till vänster visar min hals i dag med ärret. Bilden längst ned till höger visar samma dag, efter operationen och bilden högst upp till höger visar halsen ca 1 månad efter operationen.

 

Förra året vid den här tiden åkte jag till Karolinska sjukhuset (gamla!) för att operera bort min struma. Det var alltså en stor knöl på min sköldkörtel som enbart var en fysisk förändring, den påverkade inte mina hormoner. Knölen opererades bort på ca 1 timma, och förutom knölen var det också nödvändigt att ta bort ca 60-65 % av min sköldkörtel.

Jag behöver inte äta några mediciner och min kropp klarar sig på sköldkörteln som är kvar. Det finns dock en risk att jag utvecklar struma även på den delen som är kvar, men än så länge är det ingen fara på taket.

Som ni ser på min hals så var jag ganska röd på bilden som jag tog precis efter ingreppet. Jag var nedsövd och kunde inte känna något, men jag såg ju efteråt på huden hur slapp den var – tänk er att jag hade en knöl ungefär större än en golfboll, men mindre än en tennisboll. Här kan se hur det såg ut innan.

Jag hade först ingen känsel alls i huden på halsen, det var riktigt läskigt, jag kunde ta på halsen, men på området runt mitt ärr kände jag inget alls. Och även ännu i dag har jag ingen känsel närmast snittet. Men jag är helt fascinerad över hur väl huden återhämtar sig. Den stramas upp, den känns helt förnyad och det där slappa som var efter operationen, den delen som hade varit uttänjd, är helt borta.

Huden alltså. Vilken grej! Och om vi tar hand om den ordentligt, med bra näring inifrån, med bra hudvård, med motion (tack yoga!) och med massage – ja, då håller den sig i fin form och kan gå från slapp till fast!

 

Läs mer här: 

Min struma och jag – snart är det kanske dags för operation!

Recension

Schampo och balsam från Madara

Ekologiskt schampo och balsam. Madara tillhör ett av mina favoritmärken när det gäller hudvård och jag har tidigare testat hårvård som jag också gillar från dem. (De uppdaterar sakta men säkert sin design och kör mer mörkgröna flaskor numera.)

 

Madara, Nourish & Repair Shampoo, 250 ml, 149 kronor. Smidig flaska med snäpplock och i flaskan gömmer sig en ljus, nästan vit halvlös kräm. Man tror att man ska få ut en gelé, men detta ser mer ut som ett balsam! Det har en mild och fin doft av rosor och något härligt kryddigt och örtigt. Inga problem alls att massera ut detta i håret och det ger bra med lödder. En (1) schamponering räcker gott att rengöra min page som går till ca mitten av halsen. Rengör, känns fräscht och lika lätt att skölja ur. Håret känns återfuktat, rent och håller sig också rent länge. Ett jättebra basschampo utan krusiduller som håller mitt hår vårdat och i fin form! Ger dock inte så mycket volym, men för mig som mest behöver vård passar det utmärkt. Betyg: 4,5. 

 

Madara, Nourish & Repair Conditioner, 200 ml, 149 kronor. Tub med snäpplock och i tuben bor ett balsam som är vitt, krämigt och lite glowigt (har lite skimmer i sig) men ganska lätt. Fin och lite somrig doft frukter (?). Lätt att applicera i håret och känns först alldeles för tunt, men det gör verkligen sitt jobb. När man sen sköljer ur håret går det som en dans, och håret känns stärkt. Hjälper till att återfukta håret och håller det hyfsat fritt från friss om jag låter det självtorka efteråt. Gillar! Betyg: 4. 

 

Läs mer: 

Mina 9 bästa ekologiska schampon