Meny

Recension

Mineralrouge och highlighter från Zuii Organic

Naturligt smink. Australiska Zuii Organic gör riktigt fin makeup baserad på ekologiska och naturliga ingredienser. Pigmenten kommer främst från blommor, och deras devis är “Wear flowers on your face” – inte mig emot! Dessutom doftar Zuiis produkter riktigt härligt. Här har jag testat ett par olika mineralrouge som också funkar som highlighter, och som är lösa och skimrar mycket!

zuii_blush

zuii_rouge

Vad: Zuii Organic, Flora Diamond Sparkle Blush, Melon, 3 gram, 270 kronor. Detta är precis som namnet antyder ett skimrande löst rouge i en varm aprikos/mörk rosa nyans som heter Melon. Lätt att borsta i locket och sen borsta in i kinderna. Ger genast färg och även skimmer som är supersnyggt när man är på det humöret.

Men jag är en ju en mer “naturlig” typ som absolut gillar glow, men kanske inte glitter, om ni förstår vad jag menar. Men det här rouget har riktigt bra pigment, bra hållbarhet och det är ett ypperligt rouge när man vill synas eller har fått fin sommarfärg. Tycker kanske att själva burklocket är lite svårt att skruva på och det är en stor risk för spill. Men man får härliga sommarvibes!

zuii_higlighter

Zuii Organic, Flora Diamond Sparkle Blush, Mango, 3 gram, 270 kronor. Den här färgen är ju mer hudfärgad, guldig beige med otroligt bra pigment. Den här fungerar utmärkt som ögonskugga och blir då snyggt guldig, packar man skuggan mycket blir det en otroligt snygg metallic-effekt där de enskilda skimmerpartiklarna inte syns. Vill man ha lite mindre täckning eller använda den som highlighter går det jättebra, det blir väldigt snygg lyster och här kommer de minimala skimmerpartiklarna fram lite mer.

Som rouge skulle jag inte ha den, men däremot kan man ju borsta på lite glow strax över rougen, högst upp på kindbenen för extra mycket party-effekt. Den här funkar också bra att borsta på axlarna och benen för lite glow på kroppen. En riktigt bra multiprodukt att ha i sminkväskan!

zuii_skimmer

Läs mer: 

• En kärleksförklaring till foundation från Zuii Organic. 

 

English: This all natural blush from Australian brand Zuii Organic is nothing for the shy rose. It sparkles and has great pigments – make way to the dance floor! 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Recension

Naturlig tandkräm från Dr. Brönner’s

Naturlig tandkräm. Jag föredrar naturliga tandkrämer eftersom de brukar vara fria från löddrande tensider som tex sodium laureth sulfat och liknande. En del är utan fluor och andra är med. Just denna kommer från amerikanska märket Dr Brönner’s som började som tvålmakare redan på 1940-talet.

Dr Brönner’s tandkräm innehåller 70 % ekologiska ingredienser, bland annat kokosmjöl och bikarbonat. Den är vit och fast i konsistensen men löddrar inte så mycket i munnen. Det är något som man vänjer sig vid när man går över till naturlig tandkräm, men i början var jag inte helt säker på om tänderna verkligen blev rena. Men det blir de!

Tandkrämen doftar och smakar riktigt gott av pepparmynta och känns behaglig i munnen. Jag känner dock små partiklar – kan det vara från kokosmjölet? Eller möjligen kristaller från myntan? Inte obehagligt på något sätt, men lite oväntat. En helt ok tandkräm!

 

Läs mer: 

• Så bleker du tänderna med Warpaint.

 

English: I’ve tried this all natural tooth paste from American brand Dr Brönner’s and it’s really nice! 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Jag tänkte berätta om min vitiligo

Jag var kanske i 10-årsåldern när jag först upptäckte små vita fläckar på min hud. Huden blev vit efter ärr, jag hade bland annat två vita fläckar på knäna efter skrubbsår, och när jag var i tonåren försvann de. Det var som att huden reparerade sig själv.

I 25-års åldern dök det upp nya vita fläckar igen, dels där jag hade haft ärr, tex på fötterna. När jag närmade mig 30 började det komma små vita fläckar på händerna. Jag googlade och förstod då att det var vitiligo. Det enda jag visste om det då var att Michael Jackson hade det också.

Det beskrivs som en autoimmun sjukdom och i korta drag innebär den att hudcellerna som tillverkar melanin, alltså hudens färg och det som skyddar oss från farliga solstrålar, bråkar med varandra. Och eftersom dessa hudceller bråkar med varandra så slutar de producera melanin = min hud blir vit.

När jag var gravid accelererade min vitiligo och den fortsätter att sprida sig sakta över kroppen. Numera är händerna ganska vita, även fötterna, armbågarna, har ett par fläckar i armhålorna, någon på låret och jag är även vit i mungiporna. Nu håller jag tummarna för att de vita fläckarna bara ska hålla sig till kroppen och inte öka i ansiktet.

vitiligo2

Här ser ni hur jag har fuskat med den här fiffiga produkten på ena handen. Om jag inte är väldigt solbränd, kan jag också dölja de vita fläckarna på händerna med brun-utan-sol. Händerna är det som stör mig mest, för det är så tydligt och det ser “minst normalt” ut. Fötter och ben osv struntar jag i.

Ingen vet varför man får vitiligo. Ingen vet vad som orsakar den. Men oxidativ stress och hormonförändringar kan bidra. Och ingen vet hur man botar den. Även om det finns alla möjliga olika treatments så finns det ingen medicin man kan ta och sen försvinner sjukdomen.

En del behandling verkar ytterst tveksam som tex steroidkrämer och annat. En del blir bättre av att sola mer eller utsätta huden för UVB-strålar – som om solen chockar hudcellerna att bli sams igen ? – andra testar olika behandlingar för att göra huden jämnvit – alltså på något sätt ta bort allt melanin i huden, eller celltransplantation.

Det som oroar mig mest är väl att mina celler attackerar den egna kroppen, och jag har svårt att göra något år det. Jag lever ju ett ganska hälsosamt liv, även om jag så klart är stressad – hallå, jag har mycket att göra! – då och då.

Att ta bort gluten och socker har varit viktigt för mig, för min allmänna hälsa och för att de skapar inflammation i kroppen, och jag mår ju så mycket bättre utan dem. Jag vill gärna att mina celler ska sluta attackera min kropp och skapa fred, och om jag fortsätter att leva hälsosamt och förhoppningsvis stressa mindre kanske det kan gå vägen?

 

Har du några tips? Har du en autoimmun sjukdom som du har blivit bättre från? 

 

English: Since I was pregnant some 10 years ago my auto immune condition vitiligo became worse. It doesn’t hurt at all, but I would of course love it if my white spots disappeared. 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar