Meny

Guide

5 vanliga missuppfattningar om ekologisk och naturlig hudvård

När jag gjorde min gröna detox i badrummet och i sminkväskan för sisådär 9 år sen trodde jag att alla andra också hade koll på att majoriteten av de skönhetsprodukter som säljs i Sverige innehåller syntetiska kemikalier. Som varken är trevliga för miljön och eller gör någon nytta för hälsan/huden/håret.

Denna kunskap har många av oss när det gäller maten – man skulle aldrig kunna tänka sig att äta besprutade bananer, men att använda skönhetsprodukter med silikoner, hormonstörande ämnen och plaster – det är tydligen lättare. Jag har också noterat att det finns många fördomar och missuppfattningar om naturlig och ekologisk hudvård, som gör att många tvekar ens för att testa. Nu tänkte jag reda ut missuppfattningarna:

Rms Beauty makeup

Ekologisk hudvård är inte testad och kontrollerad. 

Fel. All hudvård som säljs i landet måste anmälas till Läkemedelsverket och man måste fylla i ett så kallat Produktinformationsdokument. En ganska omfattande apparat som du kan läsa om här. Så egentligen testas ingen hudvård för “säkerhet” i landet, utan Läkemedelsverket litar på att företagen fyller i sina listor och sen kontrollerar man bara om det ingår några ämnen som inte är lagliga, tex cancerframkallande formaldehyd. Sen kan Läkemedelsverket också göra stickprov, eller leta efter särskilda ämnen och då kan de agera och tex tvinga företag att dra in produkter som är tveksamma. Som konsument kan du också anmäla produkter om du vill.

Alla produkter som säljs inom EU måste också tydligt lista hela INCI, alltså alla enskilda ingredienser måste enligt lag listas på produkten, vilket är riktigt bra för oss konsumenter. Man vill ju veta vad man köper.

Det är ingen lag på att alla produkter ska genomgå dermatologiska tester, men de företag som lägger pengar på det vill så klart berätta det, det är ju en extra trygghet. Dermatologiskt betyder egentligen bara att flera människor har smörjt sig med tex en kräm och sen har man tagit in omdömen och kollat efter allergiska reaktioner. Kliniska studier gör en del företag och dessa brukar vara dyra och omfattande och här vill man tex bevisa ökad fukthalt i huden, rynkdjup mm. Görs också på människor. Ingen hudvård/smink som tillverkas inom EU är testad på djur.

hannah sjöström

Ekologisk hudvård har ingen effekt  – den är bara mild mot huden. 

Fel. Så där var det kanske för 20 år sen när man kokade egen ringblomssalva hemma och målet med produkten var att den skulle vara naturlig – inte att den skulle göra något mer för huden än att hålla den mjuk. Men vet ni – det produktutvecklas om aldrig förr och nu kan du få superaktiva serum med naturliga AHA-syror, naturlig C-vitamin, probiotika, naturlig hyaluronsyra, naturliga extrakt från alger, örter, växter, ädelstenar och huuuur mycket inovativa ingredienser som helst. Jag hänger knappt med.

Och jag har testat – jag har blivit av med pigmentfläckar, jag har fått glow, jag har blivit av med fina linjer, jag har fått en ny klarhet i huden och ökad fukt. Jag lovar – det funkar! (Annars skulle jag inte ha hållit på med detta i över 9 år.)

doftljus

Ekologisk och naturlig hudvård luktar illa. 

Nej. Hehe. Det är din näsa som har blivit syntet-skadad :) Nej, men ärligt talat. Naturliga dofter är precis som det låter, dofter från de naturliga ingredienserna, alltså riktig ros – inte syntetisk ros, riktigt lavendel – inte fejk-lavendel. Detta kan ta ett par månader att vänja sig vid, och sen lär sig näsan och hittar tillbaka till det naturliga.

Sen kommer din näsa istället – och dina sinnen – snarare att reagera på de syntetiska dofterna. De som sen kliar lite halsen och känns opersonliga och mainstream. Men dofter är individuellt, det måste man ju tillstå. Jag tycker att du ska ge naturliga dofter en chans. Det finns underbara dofter som inte enbart dofta spa. Och sen får man inte glömma att det finns hudvård som är helt doftfri för dig som är känslig.

pai_facialoil

Ekologisk och naturlig hudvård är mer allergiframkallande. 

Nej. Det finns inget som stödjer det. Och det beror ju så klart på vad man jämför med. Men jag skulle säga att syntetisk hudvård kan vara minst lika allergiframkallande. Man är ju oftast allergisk mot enskilda ämnen – knappast en hel produkt. Ett trick är ju att leta efter produkter med få ingredienser och även “snälla” produkter om man är känslig.

Många tror också att eteriska oljor som ofta ingår i naturliga/ekologiska produkter är automatiskt allergiframkallande och cancerframkallande. Och så är inte fallet. Visst kan man vara allergisk mot eteriska oljor, men man kan ju lika gärna vara allergisk mot syntetisk parfym. Eterisk olja som oxiderar kan vara hälsofarlig, men när de redan finns i en produkt, tex en body lotion, då kan de inte oxidera = inte hälsofarlig. Men man ska vara försiktig med eteriska oljor och absolut inte ta dem direkt på huden.

Cap Beauty

Ekologiskt är bara trendigt just nu – det är inte bättre produkter, det handlar bara om ett marknadsföringstrick. 

Nej, eller, jo! Det är väldigt trendigt just nu i och för sig. :) Men frågar du mig är ekologiska och naturliga produkter många gånger av mycket bättre kvalitet. Åtminstone de som verkligen är 100 % naturliga och kanske har en andel av ekologiska ingredienser i sig och som är tillverkade med hudhälsa i fokus.

Tänk dig att du jämför med en färdig sås i en flaska, där majoriteten av ingredienserna är syntetiska, mot en sås där ingredienserna kommer enbart från naturen, med högkvalitativa vegetabiliska oljor, dyrbara extrakt från olika örter och växter/grönsaker – vilken sås skulle du välja att äta?

Sen får man inte glömma bort att det finns det som kallas för Greenwashing. Alltså företag som hakar på den gröna trenden och döper en produkt till Green Dreams, sätter en avokado på etiketten och sen kanske den bara innehåller 5 % naturlig avokadoolja och sen är resten av produkten syntetisk. Sånt finns. Men inte i vår shop!

Hur vet man vad som är bra? Ett enkelt trick är att kolla efter certifieringar, ett annat trick är att handla på ställen med bra ekologiskt utbud, tex Paradiset, Life eller andra hälsoaffärer.

the sustainable society

Detta inlägg är en del av ett bloggkollektiv som jag tillhör – The Sustainable Society, där 11 olika bloggar ingår och varje månad lyfter vi ett ämne och bloggar om det i från våra olika infallsvinklar. Oktober månad handlar om skönhet. Det är väl egentligen mitt ämne mest av allt och då var det hög tid att ta sig an fördomarna! Här kan du spana in några av de andra bloggarnas inlägg på samma tema:

 

 

English: I’m so tired of all the preconceptions about organic beauty products. Time to adress them! 

Ekonyheter i korthet

Ekologisk ansiktsvård. Amerikanska kultmärket inom ekologisk hudvård, Dr Alkaitis har relanserats i Sverige! Produkterna har uppdaterats både till själva innehållet och även på utsidan, med uppdaterad design och nya förpackningar. Jag har tidigare testat reseförpackningar av märket, men ser fram emot att testa den här serien ordentligt. Noga valda råvaror och hög andel ekologiska ingredienser i produkter som arbetar med effekt på huden. Här kan du spana in produkterna i Sverige.

tek_borste

Miljövänliga hårborstar. Kolla in de här snyggingarna då! Detta är nya borstar från det italienska märket Tek som vi har tagit in. De är gjorda för hand i mahogny som är ansvarsfullt framtagen och FSC-märkt, och med naturlig svinborst. De kommer i fem olika storlekar och är särskilt framtagna för styling av håret, enkla att hålla i handen och fångar håret bra. Kolla in dem här.

weleda_babyshower)

Dusch för de små. Weleda har lanserat en söt nyhet; de här söta duschkrämerna för barn. Kommer i tre dofter; vanilj, lime och apelsin. Funkar även som schampo för de små – och stora så klart! Kommer snart till en ekologisk webbshop nära dig!

nyr_frankincense_lift_cream

Ekologisk ansiktskräm. En annan nyhet som snart dyker upp och som jag är riktigt peppad på är Neal’s Yard Remedies nya kräm för mogen hud; Frankincense Intense Lift Cream. Den ska tydligen lyfta hela ansiktet – no surgery needed! :) Lovar att hojta när den dyker upp! Den “vanliga” Frankincense Intense Cream utsåg jag till årets bästa ansiktskräm förra året. Läs här. 

yag_cosmetics

Naturligt smink från Sverige. YAG är ett svenskt märke som har funnits ett tag och nu har produkterna formulerats om en del, nya produkter har tagits fram – och framför allt: hela märket har fått nya förpackningar och en helt ny look. Ser riktigt trevligt ut. Jag och min kollega Annelie håller på och testar en del av sortimentet – återkommer. Här kan du läsa mer om märket och produkterna.

tistel

Ekologisk hudvård. Jag snubblade över ett nytt svenskt märke på instagram nyligen (därav den suddiga bilden) som heter Tistel av AnnaLena. Sortimentet består av en ansiktsolja, rengöring och kräm. Det räcker ju gott. Spana produkterna här. 

 

Naturskyddsföreningen har ju fokus på skönhetsprodukter i deras kampanj #fräschpåriktigt. Nu har de lanserat en ny sajt, Surfejs, där du kan lära dig mer om tveksamma ingredienser och kolla in miljömärkta produkter. Kan vara bra att känna till att Naturskyddsföreningen inte gillar eteriska oljor, men det gör ju jag, så jag håller inte med om allt de skriver om. Men det är ju grymt att de fokuserar på ämnet skönhet, för det gömmer sig mycket skit i många av produkterna som säljs i Sverige. Även om Kemisk Tekniska Leverantörsförbundet (skönhetsföretagens branschorganisation) inte tycker det. De är så stressade över Naturskyddsföreningens kampanj att de känner sig tvingade att svara och skriva att allt minsann är säkert och bra i all kosmetika. Men det är ju bara att se nedan:

svensk_natur

Svensk Natur som är Naturskyddsföreningens medlemsmagasin avslöjade ju nyligen att den stora jätten Estée Lauder (grundare till Rosa Bandet) har spenderat miljoner på att påverka EU att godkänna cancerframkallande ämnen i skönhetsprodukter. Och svenska Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet tycker att det är toppen. Läs reportaget här. 

Kerstin_florian_organic oils

Ekologiska ansiktsoljor. Svenska spa-drottningen Kerstin Florian har lanserat tre nya ekologiska ansiktsoljor som alla är certifierade av USDA. De kommer i tre olika varianter som du kan spana in närmare här. 

 

Ekologiska läppbalsam. Min dotters favoriter, amerikanska EOS har gjort om sig. Nytt formspråk, och nya formulas på deras populära runda läppbalsam. Samtliga är 100 % naturliga och med hög andel ekologiska ingredienser. De lanserar också nya handkrämer i roliga förpackningar. Spana in dem tex här.

 

English: Hello green news! 

Recension

Beauty-battle: ekologisk duschkräm

Ekologisk duschkräm. Jag har duschat igen! Och min kompis Sofia har hjälpt mig testa duschkrämen från Urtekram. 

 

Plant, Get It On Body Wash, 281 ml, 200 kronor. Snygg flaska, jag trodde först att man kunde trycka ut duschkrämen ur den pipformade korken, men icke. Den måste man skruva av först och sen bara hälla ur duschkrämen. Hahaha! Jag fattade helt fel. Min kompis Andrea skruvade bara av toppen och sen var det ju lätt att bara trycka ut duschkrämen… Tur att man är en regelrätt Einstein när man står i duschen. Detta är en ganska lätt gelé som är snabb i konsistensen och som doftar riktigt trevligt, om än lite. Sandalwood, Cedar & Ginger heter denna och ja, jag anar alla de dofterna. Trevlig att tvåla in kroppen i, löddrar lite lagom men jag tycker tyvärr att man blir en anings torr i huden av denna. Hade önskat mer doft. Ingen höjdare, tyvärr. Betyg: 3. 

 

H&M Conscious, Relaxing Body Wash, 250 ml, 60 kronor. Praktisk och trevlig pumpflaska som är lätt att använda i duschen. Pumpar ut en halvseg gelé som doftar väldigt fint av vetiver. Den här doften känns pudrig och “dyr” och hade lika gärna kunnat simma omkring i en 500-kronors kräm. Löddrar lite trevligt och känns bra huden, gör rent och känns fräsch utan att torka ut. Otroligt prisvärd. Betyg: 4,5.

 

Urtekram, Morning Haze, Shower gel, 245 ml, 89 kronor. En ganska lös shower gel som kommer i en praktiskt och trevlig pumpflaska. Duschkrämen ingår i en serie speciellt framtagen för att säljas på apoteken. Den innehåller vitamin C, E och naturliga extrakt från hjortron, fläder och tranbär. Naturliga proteiner från solrosor ska hjälpa till att stärka huden. 100% av ingredienserna har naturligt ursprung och 10% är ekologiskt odlade. Den har en lätt tvålig doft, luktar lite spaigt. Är som sagt ganska lös i formulan, löddrar lite men ger en behaglig känsla på kroppen. Man känner sig ren, men inte uttorkad. Inte min favorit bland Urtekram. Jag tycker den är för lös i konsistensen, och är inget stort fan av doften. Betyg: 3.

 

trio_duschtval

English: I’ve showered and have fallen for the body wash from H&M – nice scent, does not dry out and very affordable.