Meny

Livsstil

Glutenfria sesamkakor med choklad & russin

_MG_0236_liten_MG_0238_liten_MG_0246_liten

Recept: baka egna glutenfria småkakor – med sesammjöl, chaifrön, choklad & russin

Receptet ger ca 8 kakor

1 dl krämigt rumsvarm tahini
1/4 dl rumsvarm kokosolja
1 msk sesammjöl alt. kokosmjöl
2 msk kokossocker alt. sukrin gold
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 chiaägg – 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten
1 nya flingsalt
ca 1/2 dl chocolatechips, jag använde dom här
ca 1/2 dl russin
Sesamfrön till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 C.
Blanda chiafröna med vattnet och låt stå tills det bildat en geléliknande massa.
Mixa tahini och kokosolja till en smet med stavmixer eller blender.
Ha i chiablandningen och kokossockret och mixa lite till.
Ha sedan i mjöl, bikarbonat och bakpulver och mixa en sväng till.
Vänd sedan ner russinen och chokladen för hand i smeten.
Låt eventuellt smeten stå kallt en stund om smeten är alldeles för kladdig för att hantera. Den kommer dock aldrig vara riktigt torr utan vara lite oljig av kokosoljan.
Forma 8 st kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Strö lite sesamfrön på toppen av kakorna.
Grädda i ugnen i ungefär 6-8 minuter. Låt svalna helt innan servering.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, mjölkprodukter, nötter och ägg.

Tips: Du kan även använda 1 hönsägg istället för chiaägget. Om kokosoljan ”kryper ur” smeten är det inte jordens undergång, min erfarenhet är att kakorna blir lika goda för det.

Spirulina – och jordgubbssmoothie + mjukt bröd med ägg

Godmorgon kära vänner! Idag vankas det ett ännu till bröllop för vår del. Det tredje i ordningen. Detta bröllop har 50-talstema, närmare bestämt ”Folkpark 50-tal”. Det ska bli väldigt roligt att se hur alla tolkat det! Vi laddar upp med en frukost bestående av en spirulina – och jordgubbssmoothie och mjukt bröd med ägg. Hoppas att ni får en fantastisk lördag!

SPIRULINA – OCH JORDGUBBSSMOOTHIE

Ca 2 dl frysta jordgubbar
Ca 1 dl fryst skivad banan
1/2 dl äppeljuice
2-3 msk citronjuice
4 dl valfri mjölk
1 tsk spirulinapulver
1 tsk chlorellapulver
1 msk nässelpulver
1/2 dl valfritt proteinpulver, jag använde laktosfritt whey
1 msk chiafrön
En nypa äkta vaniljpulver

FÖRSLAG PÅ TOPPING

Granatäppelkärnor, bipollen och hampafrön

MJUKT GLUTENFRITT BRÖD

Recept på brödet hittar du här (klick)

GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser till smoothien, smaka av. Servera med valfri topping.

FRI FRÅN

Glutenfri, utan raffinerat socker, utan nötter.

 

Livsstil

Glutenfritt bröd på sesammjöl med smak av anis & fänkål

_MG_2146_liten_MG_2153_liten

Sesambröd – glutenfritt – med anis & fänkål

Ingredienser:

2 dl sessammjöl
2 dl teffmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
Örtsalt
1 tsk malen anis
1 tsk malen fänkål
2 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
Sesammfrön att toppa med

Gör så här: Sätt ugnen på 200C. Blanda alla torra inredienser i en skål. Rör därefter ner äggen och mjölken till en jämn fin smet. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten, toppa med sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min.

Fri från: Gluten, socker och mjölkprodukter.