Meny

Livsstil

Blomkålsburgare med picklad rödlök & paprikakräm

_MG_9593_liten _MG_9611_liten_MG_9072_liten _MG_9616_liten_MG_9652_liten_MG_9649_liten_MG_9551_liten

Blomkålsburgare med picklad rödlök, grönkålschips, sojabönskräm och paprikakräm

 

Sojabönskräm

Ca 300 g kokta sojabönor
1 vitlöksklyfta
1 – 1 1/2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Saften av 1/2 citron
1 1/2 msk tahini
2 msk vatten
1 1/2 tsk honung

Gör så här: Mixa alla ingredienser till en slät kräm, ställ i kylskåp så att smakerna får sätta sig.

 

Paprikakräm

2 rostade röda paprikor, rostade på 225 C med salt, peppar och olja i ca 20-25 min i övre delen av ugnen
230 g vita kokta bönor
1/2 tsk örtsalt, mer efter behag
1 krm svartpeppar
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald ingefära
1-2 tsk honung
2 msk citronsaft
1 mindre vitlöksklyfta
2 msk vatten

Gör så här: Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Ställ  i kylskåpet så att smakerna får sätta sig.

 

Picklad rödlök

1 rödlök
0.75 dl äppelcidervinäger
2 1/2 msk kokossocker
2 msk vatten
1 krm örtsalt

Gör så här: Ta bort det yttre skalet av rödlöken, skär den i tunna skivor och lägg i en burk. Häll på vinäger, kokossocker, vatten och salt. Sätt på locket på burken och skaka burken så att alla ingredienser blandas. Ställ burken i kylskåpet, löken blir bara godare ju längre den står om du frågar mig. Den håller sig fint i många dagar i kylskåp och blir lätt konserverad av vinägern. Lukta och smaka om du är osäker.

Grönkålschips

Hittar du recept på här.

 

Blomkål

1/2 blomkålshuvud
Nypa curry
Nypa Örtsalt
Nypa svartpeppar
Kokosolja till stekning

Gör så här: Skär tjocka skivor av blomkålshuvudet som får agera ”bröd” till krämen, grönkålschipsen och den syrade löken. Stek blomkålsskivorna i curry, salt, peppar och kokosolja. Det gör inget om dom gör sönder lite, du kan lika gärna använda blomkålen som ett chips du dippar i rörorna och lägger på grönkålschipsen och rödlöken på. Jag hackade även upp lite stänger av bladselleri som jag serverade till burgaren och dippade i såserna.

Smaklig måltid!

Livsstil

Glutenfria plättar med chiasylt

_MG_4173_liten

Recept: glutenfria plättar med chiasylt (ca 2 portioner) 

Du behöver: / 1,5 dl mandelmjöl eller kokosmjöl (0.6 US cup) 1 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 krm salt / 1/2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning / 1 tsk bakpulver / 4 rumstempererade ekologiska ägg / 2,5 dl mandelmjölk, eller annan valfri mjölk (1 US cup) / Rivet skal av 1/2 tvättad ekologisk citron (valfritt)

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt därefter mjölken och äggen och vispa ordentligt. Låt stå 5 minuter. Tips: Om smeten känns rinnig, tillsätt 1 tsk fiberhusk eller lite mer mjöl. Olika mandelmjöl suger upp olika mycket vätska.

 

Chiasylt – sylt på chiafrön

Du behöver: 3 1/4 msk chiafrön / 1,5 dl vatten (0.6 US cup) / 4,5 dl valfri frukt och bär, jag hade apelsin, persika och hallon (1.9 US cup) / 1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 msk citronsaft

Gör så här: Rör ner 3 msk chiafrön i 1,5 dl vatten. Rör runt tills alla frön är blöta och inga ”torra” frön ligger på ytan. Hacka och mixa frukt och bär med stavmixer eller i en matberedare. När chiafröna bildat en gelé av vattnet mixar du ihop dom tillsammans med frukten och vaniljen. Ställ in marmeladen i kylskåpet en stund så att den får stadga sig och få en fin konsistens.

Enjoy!

Livsstil

Chokladpudding med söt-salta mandlar

_MG_7532_liten1

Chokladproteinpudding med rostade söt-salta mandlar

Receptet kommer från fantastiska Kristine Weber och du hittar hennes version av puddingen hittar du här

Pudding 1 portion: / 25 g chokladproteinpulver, jag hade osötat ärt-protein med chokladsmak / 1 msk maizena / 2 dl valfri mjölk, jag använde rismjölk / 1 msk kakao / 1 tsk valfri sötning, jag hade sukrin melis

Söt-salta mandlar:  / 10-15 mandlar / 1 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning / En nypa flingsalt

Gör så här: Vispa ner 1 msk maizena i 2 dl mjölk i en kastrull. Vispa också ner sötningen. Sätt kastrullen plattan och låt koka upp tills det blivit tjock. Häll över det i en skål och låt det svalna, vispa därefter ner proteinpulver och kakao. Sätt i kylskåp i några timmar. Under tiden steker du mandlarna i en torr stekpanna och tillsätter till sist agavesirap och flingsalt. Strö mandlarna över puddingen vid servering.

Fri från: Den här rätten är fri från gluten, raffinerat socker, mjölk och ägg. Du kan givetvis använda vilken topping du önskar och på så vis göra den utan nötter.