Meny

Livsstil

Kronärtskocka med citronsmör

_MG_8805 _MG_8812

Recept: kokt kronärtskocka med citron-oregano-smör

Kronärtskocka som man kokar i vatten passar perfekt som tillbehör till en middag, på tapasbordet eller bara äta den som den är. Jag serverar den med smör som jag pressad citron i och hackat i färsk oregano.

Gör så här: Skär av stjälken på skockan. Koka kronärtskockan under lock på låg värme, täckt med vatten. Det tar olika lång tid innan den är färdig beroende på storlek, men mellan 30-50 minuter ca. Bladen ska lossna lätt, då vet du att den är klar. Ta då upp skockan med en slev och lägg den uppochnervänd i ett durkslag och låt rinna av väl. Du tar bort bladet och äter den ”köttiga” delen längst ner. När alla blad är uppätna kommer du till själva köttet i mitten, den nedre delen av det är fantastiskt gott att äta bara som det är eller lägga på en pizza eller ha i en sallad t.ex.

Citrussmör: Smält smör, pressa i citron, hacka lite färsk oregano och ha i, salta lite, peppra lite, klart.

Fri från: Den här rätten är fri från socker, gluten, nötter och ägg. För att göra den mjölkfri är det minst lika gott att använda en skvätt olivolja istället för smör.

Livsstil

Glutenfria pannkakor med chaismak och hallonkräm

Favorit i repris, proteinpannkakor – glutenfria och fluffiga – med chaismak och mango-hallon-kräm

Ingredienser: / 1/2 dl kokosmjöl, alternativt mandelmjöl* / 1/4 dl naturellt proteinpulver av valfri sort, kan uteslutas och ersättas av mer mjöl / 1 nypa salt / 1 msk sukrin, eller annan valfri sötning, kan uteslutas, ta mer eller mindre efter behag / 1/2 tsk bakpulver / 1 påse chai te / 2 rumstempererade ägg / 1 1/4 dl valfri mjölk

Gör så här: Värm upp mjölken tillsammans med tepåsen i en kastrull, låt den stå och dra på låg värme så att smakerna från tepåsen frigörs. Blanda dom torra ingredienserna i en skål, vispa därefter ner äggen, krama ur tepåsen och vispa i chaimjölken. Konsistensen på pannkakssmeten ska vara tjock & krämig men inte helt och hållet trögflytande. Låt gärna smeten stå och dra i 15-20 min innan du steker den så blir den ännu mer lätthanterlig. Om du tycker att den verkar för lös tar du bara i lite mer mjöl, om den verkar för tjock har du i lite extra vätska. Hetta sedan upp en stekpanna till max värme, sänk därefter till medelvärme och stek pannkakorna  i kokosolja eller smör tills dom är gyllenbruna.

Fri från: Gluten, socker och laktos.

Mango och hallonkräm: Krämerna i lagren mellan pannkakorna är helt enkelt färsk mango + lite kokosmjölk + vanilj i den ena och hallon + lite kokosmjölk + vanilj i den andra.

Livsstil

Gör din egen rödbetsjuice med ananas och ingefära

Recept: gör din egen juice på rödbetor

Naturlig PWO (pre work out) – juice av ananas, rödbeta och ingefära! Inte bara supergott, även perfekt inför träningspasset. Det sägs nämligen att rödbetssaft kan öka uthålligheten hos idrottare då rödbetor innehåller mycket  antioxidanter, nitrat och betain som bland annat är bra för hjärta och kärl. Ingefära verkar dessutom uppiggande och sägs även stimulera andningen, blodcirkulationen och hjärtat. Läs mer här.

INGREDIENSER

receptet ger juice till flera tillfällen

1 ananas
35 g ingefära
3 rödbetor, mina vägde sammanlagt 210 g
3 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Skär bort skalet från ananasen och skär den sedan i mindre bitar och lägg i mixern. Tvätta rödbetorna, skär i mindre bitar och lägg i mixern. Skala ingefäran och skär i mindre bitar, lägg i mixern. Ha i 3 dl vatten och mixa allt tills du fått en slät smoothieliknande konsistens.
2. Sila sedan juice genom en silduk. Jag brukar ”hjälpa till” mot slutet och krama ur silduken så att man verkligen får ur all juice.
3. Häll upp juicen i en glasflaska och förvara kylt. Drick sedan ett stort glas med iskall juice innan du ska iväg på träning!