Meny

Livsstil

Sallad med sesampanerad tofu och dressing på ingefära och klementin

sallad_panerad_tofu_mynta_koriander_clementindressing_3 sallad_panerad_tofu_mynta_koriander_clementindressing_2 praliner_pastrybyjoellindqvist_1 praliner_pastrybyjoellindqvist_2

Åh hörni! Denna lunch! Sallad med bland annat mynta och koriander, toppad med sesampanerad tofu och clementin – och ingefärsdressing till det. Görgott, är ordet. Är fortfarande inte på de asiatiska smakerna, som ni märker. Jag har mina skov med cravings av det.

Praliner signare Joel Lindqvist (!!!). Han vann TV-programmet Dessertmästarna förra året och jag har sedan dess beundrat hans förmåga att kombinera fantastiska smaker och varit mer än sugen att smaka något av hans verk. Pralinerna är inte bara strålande vackra, dom är också så fantastiskt goda. Känns grymt lyxigt att få mumsa på ett sådant hantverk.

Här kommer receptet på salladen

SESAMPANERAD TOFU

Silken tofu

Polenta
Sesamfrön
Örtsalt
Curry
Spiskummin

Kokosolja att steka i

SALLAD

Bladspenat
Mynta
Koriander
Salladslök
Ärtskott

LJUMMA GRÖNSAKER

Paprika
Zucchini
Citrongräs
Örtsalt

CLEMENTIN – OCH INGEFÄRSDRESSING

2 msk tamarisoja
1 msk pumpafröolja, alt. sesamfröolja eller annan valfri olja
saften av 1 clementin
Zest av 1 lime
1 nypa salt
1/2 tsk agave eller honung
1 tsk riven ingefära
2-3 cm finhackad röd chili, lite beroende på hur starkt du vill ha

GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att röra ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av och ställ åt sidan.
2. Häll sedan upp lite polenta och sesamfrön på en tallrik. Ha på lite salt, spiskummin och örtsalt. Skär tofun i stavar och vänd den i paneringen.
3. Hetta upp en stekpanna till medellåg värme. Ha i kokosolja i pannan. Dela citrongrässtängerna och lägg i stekpannani. Stek paprika och zucchini något mjuka och tills dom fått en liten yta. Ställ åt sidan för att svalna.
4. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme och ha i kokosolja att steka i. Stek tofun gyllenbrun och frasig på samtliga sidor.
5. Lägg upp bladspenat, mynta, koriander, ärtskott och salladslök på tallrikarna.
6. Lägg på tofun, grönsakerna och toppa med dressingen.

Smaklig måltid!

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.

Livsstil

Grön smoothie med avokado, hampafrön, mullbär och passionsfrukt

_MG_0170_liten _MG_0163_liten _MG_0172_liten

Ingredienser 

1 avokado
1 banan
1 äpple
2 passionsfrukter, ca en halva till garnering
3-4 msk citronjuice
1/2 tsk psyliumfrön, kan uteslutas
1 tsk spirulina, kan uteslutas
1 handfull bladspenat
1 skopa valfritt proteinpulver, jag använde laktosfritt vaniljprotein, kan uteslutas
Valfri mjölk till önskad konsistens, t.ex havremjölk

Toppingförslag: Mullbär, hampafrön, passionsfrukt

Gör så här: Mixa alla ingredienser, smaka av, servera.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, utan nötter.

Livsstil

Recept: gör egen jordnötssås

Krämig jordnötssås utan laktos till maten!

Konsistensen på den här såsen är bara så sinnessjukt len och krämig. Den är mild men smakrik och passar bra till både grönsaker, fisk, kött eller som bas i en wok eller gryta. För att ge den ännu mer asiatisk touch kan du tillsätta 1 tsk riven ingefära och en knivsudd med färsk chili.

Du behöver: / 1 burk fet kokosmjölk / 1/2 rågad dl jordnötssmör (0.2 US cup) / 0.75 tsk Herbamare örtsalt, om du använder annat örtsalt, smaka av gällande doseringen / 1/2 msk honung/ 1/2 krm cayennepeppar, valfritt / 1/2 pressad vitlöksklyfta, valfritt

Gör så här: Bryn vitlöken i en gnutta kokosolja, blanda ner resterande ingredienser i pannan och rör om tills jordnötssmöret och kokosmjölken fått en fin konsistens. Smaka av med mer kryddor efter behag.

Fri från: Den här rätten är fri från mjölk, gluten, raffinerat socker och ägg. För att göra den nötfri kan jordnötssmöret ersättas med t.ex solroskärnesmör eller tahini.