Tips! Stekt ägg + koriander = sant

stekt_agg_koriander_2 stekt_agg_koriander_3

Något av det enklaste och godaste sättet att piffa till ett stekt ägg är att ösa på färska örter! Koriander är en favorit för min del. Så även basilika eller oregano. Timjan med för den delen!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Sallad med quinoa, belugalinser, hasselnötter och apelsin

sallad_quinoa_belugalinser_apelsin_hasselnotter_1Sallad med quinoa, belugalinser, hasselnötter och apelsin! Ännu en klassisk sommarmåltid där vi mest slänger ihop något snabbt av det som finns i kylskåpet. Förhoppningsvis kanske dessa udda (och goda) rätter kan inspirera till ett nytänk att laga av det som finns när inspirationen tryter.

INGREDIENSER

Vit quinoa, jag kokade 1 dl
Belugalinser, jag kokade 2 dl

Två stora nävar bladspenat
En näve ruccola

1 stor morot, svarvad i spiralizer
1/2 paprika, skuren i tunna skivor
1 gul lök, skuren i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, finhackade

Örtsalt & peppar efter behag
Kokosolja att steka i

En skvätt rödvinsvinäger, ca 1-2 msk
1/4 apelsin, pressad
1 passionsfrukt

En liten näve grovhackade hasselnötter
Flingsalt

Syrlig rödlök, recept här
Havrefracihe
Riven parmesanost, valfritt

GÖR SÅ HÄR

1. Koka quinonan och belugalinserna enligt anvisningar på förpackningen.
2. Stek lök, vitlök, paprika och morot på medellåg värme i kokosolja. Jag körde mina morötter i min spiralizer, men det går lika bra att riva eller skiva tunt med mandolin eller potatisskalare.
3. Pressa sedan apelsinsaften ner i stekpannan. Ha i rödvinsvinägern och passionsfrukten och rör om. Salta och peppra efter behag. Låt stå på låg värme.
4. Rosta dom grovhackade hasselnötterna på låg värme med lite flingsalt i en torr stekpanna tills dom fått färg och det börjar lukta himmelskt i köket.
5. Blanda quinonan, belugalinserna, dom stekta grönsakerna och löken med bladspenat och ruccola. Lägg upp på ett fat. Toppa med hasselnötter, syrlig rödlök, havrefraiche, lite riven parmesan och mer pressad apelsin.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Krämig sesamsmoothie med hallon

Sesamsmoothie med hallonKrämig sesamsmoothie med hallon! Denna smoothie är något för sesamälskaren (passar mig perfekt med andra ord). Otroligt krämig, len och god och rik på massvis med nyttigheter. Och enkel! Såklart.

INGREDIENSER

2 dl valfri yoghurt, jag använde den här men t.ex havreyoghurt eller annan valfri yoghurt passar lika bra
1 dl vatten
1/2 banan
1 rågad msk tahini
1/2 tsk honung
1 tsk carob, kan uteslutas
1/2 tsk lucumapulver, kan uteslutas

1 dl hallon

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa alla ingredienser utom hallonen till en slät, krämig smoothie. Ställ åt sidan så den får sätta sig och bli ännu mer härligt krämig.
2. Om du som jag hade frysta hallon, koka upp dom i en kastrull. Om du använder färska kan du bara mosa dom lite lätt.
3. Häll hallonen i botten av ett glas, fyll på med smoothie och toppa med sesamfrön. Jag använde både svarta och vita.

Klart! Hoppas det smakar!

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, utan nötter, mejerifri (om du använder en mejerifri yoghurt).

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Glutenfri pizza med lime – och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple

glutenfri_pizza_3 glutenfri_pizza_1Glutenfri pizza med lime – och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple! Riktigt somrig och fräsch pizza som inte går av för hackor vill jag lova. Jag har utgått från pizzareceptet i min kokbok Friendly Food både vad det gäller botten och tomatsåsen, men har gjort lite ändringar bland ingredienserna till pizzabotten efter vad jag hade hemma.

INGREDIENSER

TOMATSÅS

För fullständigt recept, se min kokbok Friendly Food

Lök
Vitlök
Krossade tomater
Tomatpuré
Örtsalt
Svartpeppar
Pressad citron
Honung alt. agave eller annan valfri sötning

Kokosolja att steka i

PIZZABOTTEN

1 dl teffmjöl
1/2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Örtsalt

3 ägg
1 dl valfri vegetabilisk mjölk, jag använde mandelmjölk

LIME – & INGEFÄRSMARINERADE RÄKOR

500 g räkor, tinade
1 lime, skal & saft
2 msk riven färsk ingefära
ca 2 cm finhackad röd chili

ÖVRIG TOPPING

Parmesanost, valfritt
1 gul lök

Granatäppelkärnor
Koriander
Mynta
Havrefraiche

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka lök och vitlök och stek på medellåg värme i en kastrull tills de mjuknat.
2. Ha i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt puttra på medellåg värme.
3. Sätt ugnen på 225C.
4. Blanda räkorna med rivet skal och saft från en lime, ingefäran och chilin. Låt stå och dra.
5. Blanda alla torra ingredienser till pizzabotten.
6. Knäck i äggen, ha i mjölken och blanda sedan väl.
7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred smeten jämt över hela bakplåtspappret. Ställ in i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden skivar du upp en gul lök i tunna skivor.
8. Ta sedan ut pizzabotten och bred på tomatsåsen, lägg på dom marinerade räkorna (obs, se upp så att inte all överflödig limesaft också hamnar på pizzan), lägg på löken och riv eventuellt på lite parmesanost. Sätt in i ugnen i ytterlgiare 10 min.
9. Toppa sedan med koriander, mynta, havrefraiche och granatäpplekärnor.

Hoppas det smakar!

TIPS

Om du utgår från ett annat tomatsåsrecept, tänk på att ha mer tomatpuré än du brukar. Desto mer krämig och desto mindre ”blöt” tomatsåsen är desto bättre för denna pizzabotten.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Ljuva semester!

Gotland, Sudersand Gotland, loppisfynd Gotland, Visby Gotland, Visby Gotland, VisbyGotland Gotland, kalkstensbrottGotland, raukområdeGotland, raukområde Gotland, ToftaDet här med sommar och semester hörni. Så ljuvligt och alldeles underbart. Bloggen kommer att uppdateras även under sommaren men lite mer sporadiskt. Jag tänkte även försöka mig på att mobilblogga lite också, för att förenkla processen och ändå kunna uppdatera er med tips och lägesrapporter. Typ direkt från stranden eller hängmattan, till exempel! I helgen var vi på ett fantastiskt fint bröllop för två fina vänner och näst på tur i semesterschemat står en resa till Gotland med fyra tjejkompisar. Dom flesta bilderna i inlägget är från Gotland förresten, från förra årets tripp dit. Utöver det har jag ingenting alls planerat, vilket är ett medvetet val. Vill kunna ta alla dagar som dom kommer. Har ni några roliga planer?

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Chiatrifle med bär

Chiatrifle med bär Chiatrifle med bärChiatrifle med bär! Välkommen till chiahimlen. Vackert, gott, nyttigt och alldeles fantastiskt. Passar lika bra som en festlig dessert eller ett mättande mellanmål.

INGREDIENSER

LAGER #1 Bärkompott

ca 1 1/2 dl blandade bär, jag hade hallon, björnbär, jordgubbar och hallon
En nypa kardemumma, valfritt
En nypa kanel, valfritt

LAGER #2 Chiapudding

2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl krämig, fet kokosmjölk
En nypa äkta vaniljpulver
En nypa örtsalt

LAGER #3 Blåbärskräm

1 dl yoghurt av valfritt slag
1/4 dl frysta blåbär

TOPPA MED

Blåbär
Jordgubbar
Björnbär
Pistagenötter
Mynta

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser till chiapuddingen och låt stå minst en halvtimme, gärna längre, t.ex över natten. Rör om då och då första kvarten. När chiapuddingen satt sig och blivit krämig kan du börja med övriga lager.
2. Häll bär, kryddor och eventuellt valfri sötning i en kastrull och koka ihop på låg värme. Ställ åt sidan för att svalna.
3. Mixa blåbär och yoghurt och eventuell sötning till en kräm.
4. Lägg upp i ett glas eller en burk. Börja med bärkompotten, fortsätt sedan med chiapuddingen, sen blåbärskrämen och till sist valfri topping.

Smaklig måltid!

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri (om du väljer en mejerifri yoghurt), utan ägg. Görs enkelt utan nötter genom att skippa pistagenötterna. Pumpakärnor är supergott att ha istället!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Nu fungerar det att kommentera!

Nu fungerar det att kommentera, äntligen!

På Naturligt Snygg använder vi oss av kommentarsfunktionen Disqus. Du kan antingen välja att kommentera genom att logga in på ett socialt nätverk som du tillhör, som t.ex Facebook eller Twitter. Alternativt så skapar du ett Disqus-konto, vilket du då bara behöver göra en gång. Jag vet med mig själv att det kan kännas krångligt att behöva skapa ett konto för att kunna kommentera, men på så vis behöver du inte fylla i alla uppgifter på nytt varje gång du ska kommentera. Jag har precis gjort ett konto och det tog typ 1 minut, max. Du behöver bara skriva in namn, e-post och önskat lösenord, sedan verifierar du att du är du genom ett verifierings-mail, sen är det klart! Hoppas instruktionerna hjälpte, hojta till annars.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Grönsaksgryta med vita bönor – rester till middag!

Grönsaksgryta med vita bönor Grönsaksgryta med vita bönor

Grönsaksgryta med vita bönor – rester till middag! Det här är en klassisk kylskåpsrensning á la Hanna. När en del grönsaker börjar bli lite skrumpna och tappa krispigheten och det är allmänt dags för att fylla på med nytt, då brukar jag försöka använda så mycket som möjligt i en ihop-slängs-gryta.

GÖR SÅ HÄR

Här har jag först stekt lök, morötter, sugar snaps, broccoli, vitlök och paprika i kokosolja. Sedan hade jag även i vita bönor. Saltade och pepprade.

Sedan hällde jag på krossade tomater och en skvätt kokosmjölk. Pressade på lite citron, hade i en skvätt rödvinsvinäger och ringlade i lite honung.

När grytan puttrat ett tag smakade jag av och serverade med koriander och sesamfrön.

Till det drack jag ett glas kombucha med blåbär och citronmeliss i! Mums!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Sponsrat innehåll

Mexikansk mat på mitt vis + Mapiful – unika kartposters över ditt favoritställe

Mexikans tacos, glutenfri majstortilla + Mapiful Mexikans tacos, glutenfri majstortilla + MapifulMexikans tacos, glutenfri majstortilla + Mapiful Mexikans tacos, glutenfri majstortilla + MapifulMapiful - unika kartposters på ditt favoritställeI samarbete med Mapiful vill jag presentera ett av mina favoritresemål med tillhörande favoritmat – Tulum, Mexiko. När vi åkte till Mexiko förra året blev vi verkligen helt frälsta. Vi var mest i Akumal och Tulum och just Tulum gjorde verkligen ett avtryck i våra minnen. Vi håller redan på att planera vår nästa resa dit och jag längtar efter både maten, värmen, naturen, djuren, kulturen, yogan och människorna. Det är så mycket mañana mañana där, på ett helt underbart vis.

Mapiful gör unika (och framförallt snygga) kartposters av din favoritplats eller ditt favoritställe, så att välja Tulum var enkelt för mig. Nästa karta får bli min hemstad! Det roliga med Mapiful är att du verkligen kan göra din karta personlig. Om du till exempel väljer platsen du gifte dig på som motiv, så kan du välja rubrik och underrubrik själv och kanske skriva ”Vårt bröllop” som rubrik och ”2016-06-07” som underrubrik. Samt att du kan välja olika stilar på kartorna! Här kan du läsa mer om hur du gör din egen karta.

Nedan kommer recepten på min variant av min mexikanska favoritmat, nämligen tacos i form av glutenfria majstortillas, syrlig rödlök, tomatsalsa med koriander, avokadokräm med lime och vita bönor samt stekt bön – och paprikaröra. Alla recepten är verkligen busenkla och kräver inga timmar i köket för att få till.

GLUTENFRIA MAJSTORTILLAS

jag gjorde 10 st små tortillas

2 msk vita chiafrön (svarta går också bra) blötlagda i 1 dl vatten

6 msk majsmjöl (kan omvandlas till 1dl + 1 msk)
1 msk fiberhusk
En nypa örtsalt
1/2 dl valfri vegetabilisk mjölk
1 msk smält kokosolja

SYRLIG RÖDLÖK

1 normalstor rödlök
1/2 pressad citron
1 msk äppelcidervinäger

TOMATSALSA MED KORIANDER

250 g körsbärstomater
1/2 gul lök
Ett rejält knippe färsk koriander
Några droppar agave sirap
Örtsalt efter behag
1-2 msk pressad citron
ca 2 cm finhackad röd chili, mer eller mindre efter behag

STEKT BÖN – & PAPRIKARÖRA

1/2 röd paprika, skuren i tunna strimlor
1/2 gul lök, skuren i tunna strimlor
ca 2 dl svarta bönor
Salt och peppar efter behag
Ett litet knippe mynta

Kokosolja att steka i

AVOKADOKRÄM MED LIME & VITA BÖNOR

2 mogna avokados
1 dl vita bönor
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 pressad lime, mer efter behag
Örtsalt efter behag
Några droppar agave sirap
ca 2 cm röd chili, mer eller mindre efter behag
Rivet skal av 1 lime

TILLBEHÖR

Havrefraiche
Skivad apelsin och lime att pressa på
Groddar
Färska örter, t.ex mynta och koriander
Flingsalt
Passionsfrukt

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225C.

MAJSTORTILLAS: Blanda chiafrön och vatten, rör om väl och låt stå och dra. Blanda alla torra ingredienser till brödet under tiden. När chiafröna svällt och blivi till en tjock kräm blandar du den med dom torra ingredienserna, mjölken och oljan.

Kavla sedan ut degen mellan två bakplåtspapper så jämnt du kan. Ta av översta bakplåtspappret. Använd t.ex en skål eller liknande form för att göra runda tortillas genom att trycka ut former i degen. Ta bort överflödig deg. Ställ in i i ugnen och grädda i 3-5 min beroende på hur tunna eller tjocka du gjort dom. Håll utkik så att dom inte bränns. Om dom går för länge blir dom krispiga istället för mjuka, vilket inte är fy skam det heller. Det blir det mer klassiska tostadas istället, vilka också är väldigt vanligt i Mexiko. Repetera tills du använt upp all deg.

SYRLIG RÖDLÖK: Skär rödlöken i tunna skivor. Pressa över citronsaften och häll över vinägern. Låt stå och dra. Rör om då och då.

TOMATSALSA: Hacka tomaterna, löken, chilin och koriandern. Blanda i en skål med citron, örtsalt och lite agave sirap. Smaka av.

AVOKADOKRÄM: Mixa alla ingredienser till en slät kräm med en stavmixer eller i en mixer. Smaka av.

STEKT BÖN – & PAPRIKARÖRA: Stek paprika, bönor och lök i  lite kokosolja i en stekpanna på medellåg värme. Salta och peppra efter behag. Ställ åt sidan och toppa med lite hackad mynta.

Servera sedan majstortillas med bönorna, avokadokrämen, tomatsalsan och den syrliga rödlöken. Ha gärna en havrefraiche, lime och apelsin, groddar, färska örter, passionsfrukt och flingsalt framme som extra tillbehör.

Woila! Din Mexikanskinspirerade måltid á la Hanna är nu serverad. Hoppas det ska smaka!

TIPS!

Vill du komplettera middagen med hemmagjorda nachochips? Recept på det hittar du här!

Snapshots från Mexiko, Tulum & AkumalSnapshots från vår Mexikoresa!

Mapiful - unika kartposters

Så här ser det ut när du gör din egen karta. Klicka på bilden för att komma direkt till siten.

Inlägget är ett samarbete mellan www.hurbrasomhelst.se och Mapiful AB

 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Kommentarsfunktionen

Hej på er! Det går inte att kommentera än här på bloggen har jag upptäckt, men det är på gång att lösas. På fredag närmare bestämt. Jag hojtar till så fort allt är på plats!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar