Meny

Livsstil

Glutenfritt morotsbröd med kummin

_MG_7781_liten

Recept: glutenfritt morotsbröd med kummin

Dags att baka lite börd! Jag älskar hur morötter i ett bröd gör det saftigare och smaken av kummin känns mysig och lite ”höstig”.

Ingredienser:

2 dl bovetemjöl
2 dl kikärtsmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl solrosfrön
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk stött kummin
1 krm kanel
1/2 tsk örtsalt
3 medelstora fint rivna morötter (ca 3 dl)
2 ägg
1 hårt vispad äggvita
3 1/2 – 4 dl valfri mjölk, jag använde rismjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 200C. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggen luftiga och häll ner dom i dom torra ingredienserna tillsammans med mjölken och morötterna. Blanda till en jämn tjock smet, den ska vara stabbig men inte torr. Ha eventuellt i mer mjölk om du upplever den torr. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner den försiktigt. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda imitten av ugnen i 50-60 minuter.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter och nötter.

Livsstil

Glutenfri gröt på quinoa med kokos och bär

_MG_0504

Recept: glutenfri gröt på quinoa och kokos med rårörda lingon & blåbär

Ingredienser gröt: / 1 dl quinoa (0.4 US cup) kokat i 2 dl vatten (0.8 US cup) i 10-15 min under lock på svag värme / 1/2 dl kokos (0.2 US cup) / 1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 krm salt / Valfri mjölk till servering

Ingredienser rårörda bär: / 2 dl valfria bär (0.8 US cup) / 1/5 dl vatten (0.08 US cup) / 1 msk valfri sötning (0.1 US cup), jag använde sukrin melis och agave sirap / Valfri kryddning, jag hade vanilj och kanel

Gör så här: Lägg bären med vatten, sötning och kryddning i en kastrull och låg sjuda på låg värme tills dom har blivit mjuka. Häll upp i en glasburk med lock och förvara kylt. Gott till både gröt, på mackor, i yoghurten, till mat osv.

Fri från: Den här rätten är fri från socker, mjölk, gluten, nötter och ägg.

Livsstil

Kronärtskocka med citronsmör

_MG_8805 _MG_8812

Recept: kokt kronärtskocka med citron-oregano-smör

Kronärtskocka som man kokar i vatten passar perfekt som tillbehör till en middag, på tapasbordet eller bara äta den som den är. Jag serverar den med smör som jag pressad citron i och hackat i färsk oregano.

Gör så här: Skär av stjälken på skockan. Koka kronärtskockan under lock på låg värme, täckt med vatten. Det tar olika lång tid innan den är färdig beroende på storlek, men mellan 30-50 minuter ca. Bladen ska lossna lätt, då vet du att den är klar. Ta då upp skockan med en slev och lägg den uppochnervänd i ett durkslag och låt rinna av väl. Du tar bort bladet och äter den ”köttiga” delen längst ner. När alla blad är uppätna kommer du till själva köttet i mitten, den nedre delen av det är fantastiskt gott att äta bara som det är eller lägga på en pizza eller ha i en sallad t.ex.

Citrussmör: Smält smör, pressa i citron, hacka lite färsk oregano och ha i, salta lite, peppra lite, klart.

Fri från: Den här rätten är fri från socker, gluten, nötter och ägg. För att göra den mjölkfri är det minst lika gott att använda en skvätt olivolja istället för smör.