Meny

Livsstil

Glutenfritt bröd på sesammjöl med smak av anis & fänkål

_MG_2146_liten_MG_2153_liten

Sesambröd – glutenfritt – med anis & fänkål

Ingredienser:

2 dl sessammjöl
2 dl teffmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
Örtsalt
1 tsk malen anis
1 tsk malen fänkål
2 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
Sesammfrön att toppa med

Gör så här: Sätt ugnen på 200C. Blanda alla torra inredienser i en skål. Rör därefter ner äggen och mjölken till en jämn fin smet. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten, toppa med sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min.

Fri från: Gluten, socker och mjölkprodukter.

Livsstil

Glutenfri gröt med hallon & kokos

_MG_7997

Recept: gör egen glutenfri gröt med hallon

Du behöver: / 1 dl hallon (0.4 US cup)  / 1/2 dl hasselnötssmjöl (0.2 US cup), kan ersättas med mandelmjöl, kokosmjöl, bovetemjöl eller quinoamjöl / 1 tsk potatismjöl utblandat i 0.75 dl kallt vatten (0.3 US cup) / 1/4 dl kokosflingor (0.1 US cup) / En nypa salt / 1/2 krm äkta ekologiskt vaniljpulver

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull och rör om tills gröten fått en fin och jämn konsistens. Servera med hackad frukt, nötter, frön, bipollen och mandelmjölk.

Fri från: Den här rätten är fri från ägg, gluten, socker, mjölk och kan även göras nötfri genom att du använder t.ex kokosmjöl, bovetemjöl eller quinoamjöl istället för hasselnötssmjöl.

Livsstil

Blomkålsmos, panerad rödspätta och mangosalsa

_MG_7045_liten

Jag älskar blomkålsmos! Det går i vågor men i vissa perioder har jag det praktiskt taget till allt. Nu i veckan hade jag det till stekt rödspätta. Som tillbehör hade jag en salsa på mango, koriander, tomat, lime och lök till. Jag har inte skrivit så exakta mått på ingredienserna nedan, dels för att jag inte har dom och dels för att det är så enkelt att göra så mycket eller lite du vill av det här och du kan enkelt smaka av och se vad du behöver mer eller mindre av.

 

Blomkålsmos

Färsk blomkål
Eventuellt en gnutta vitlök
Kokosolja och/eller smör
Salt & Peppar
Valfri mjölk till önskad konsistens

Gör så här: Koka blomkålen så den blir någorlunda mjuk. Häll av vattnet. Lägg kokosoljan i en skål eller en blender. Tillsätt lite kokosolja och/eller smör, salt, peppar, eventuellt en gnutta pressad vitlök och en skvätt valfri mjölk. Mixa slät och fluffig. Om blomkålen är så mjuk att du kan mosa/vispa med elvisp den så skulle jag rekommendera att göra det. Vad jag har hört så kan en besk eftersmak komma i blomkålsmos som mixats, men det är inget jag själv upplevt som störande. Smaka av och ha eventuellt i mer vätska till önskad konsistens. Jag brukar mixa min helt slät och fluffig. Underbart!

 

Salsa på mango, koriander, tomat och lök 

1 mango
Schalottenlökar, typ 2-4 st
1-2 tomater
Färsk koriander
Saften av 1/2-1 lime, eventuellt mer
Lite chiliflingor eller färsk hackad chili
Salt & peppar

Gör så här: Finhacka alla ingredienser och lägg dom i en skål, pressa lime över tills du uppnått önskad syra, salta och peppra och smaka av.

 

Kokos & sesampanerad rödspätta

Rödspättafiléer
Kokosmjöl
Kokosflingor
Sesamfrön
Salt & peppar
Vitlök, pressad
Ägg

Gör så här: Blanda kokosmjöl, kokosflingor, sesamfrön, salt, peppar och pressad vitlök på ett fat. I en djutallrik knäcker du ett ägg (eventuellt fler om du ska göra många filéer). Vispa ägget lätt så att gulan och vitan blandas. Vänd rödspättafilén i ägget. Vänd det sedan i kokos och sesamblandingen. Stek gyllenbruna i kokosolja och/eller smör.