Meny

close
Livsstil

Så överlever du hösten – 10 tips från hälsocoachen

 • Äta mer frukt och grönt och försöka handla efter säsong (500 gram per dag är goals)
 • Prioritera fysisk aktivitet och försök få upp flåset några gånger i veckan
 • Ta tillskott av vitamin D och välj som vanligt produkter av hög kvalitet
 • Dra ner på koffeinet och drick inte kaffe efter kl 15-ish
 • Styr upp din hudvårdsrutin och anpassa produkter efter behov
 • Sömnhygien är ett stjärtigt ord men dina sömnrutiner ÄR viktiga för välmåendet
 • Behandla dig själv som du skulle behandla din bästa vän
 • Det som stressar mest vinner inte!
 • Försök vara utomhus en stund på dagen. Lunchpromenad, någon?
 • Ha något trevligt att se fram emot. Kanske en resa eller en skön massage?

 

Guide

Få ordning på dina tankar – 3 bra knep

Mycket tankar som snurrar i huvudet? Då kan denna lilla guide vara något för dig ♥

Skriv dagbok

Många av oss skrev dagbok som unga men slutade sedan med det. Dumt, kan tyckas, då det kan vara väldigt skönt att få skriva av sig regelbundet. När man skriver dagbok gäller det att få med känslorna och inte fokusera på vad du gör/gjort. Kom ihåg att känslor är budbärare för vad som är viktigt för dig. Skiv helst för hand och skit i allt vad censurering heter. Svordomar, stavfel och allehanda åsikter är mer än väkomna!

Clean your mental desk

Börja med att leta upp en lugn plats och sätt en timer på 10-15 minuter. Ta fram penna och papper och skriv non-stop tills klockan ringer. Skiv ner ALLT som dyker upp i skallen. Tanken är inte att du innan övningen ska veta exakt vad du ska skriva om, utan du bara skriver på – om det som är viktigt, eller kanske oroar dej just nu. Läs sedan igenom dina antekningar vid tillfälle – för ökad klarhet och/eller bättre fokus.

Ifrågasätt dina tankar

Hört talas om tankefälllor? Tankefällor är djävulens påfund och kan påverka oss, vårt liv och vårt mående väldigt mycket. Det finns olika typer av tankefällor men några av de vanligaste är katastroftankar, järmförelsefällan, tankeläsning och tänk-om-tankar. Mitt tips är att googla tankefällor och förska identifiera dina vanligaste, för att sedan jobba med dem under en period. Tro mig, det kan verkligen göra under för välmåendet!

 

Puss & kram / Hälsocoachen

@wellnesswarrior.sofi

Livsstil

Fem dokumentärer du måste se

Dokumentärer har jag alltid gillat att titta på, och nu i sommar har jag hittat 5 stycken som jag vill tips er om. Merparten av dem är inte särskilt uppmuntrande (så välj att se dom på en bra dag) men väldigt intressanta, och jag har lärt mig en hel del.

Jag hade till exempel ingen aning om att modeindustrin var en av våra allra största miljöbovar. Eller hur illa det faktiskt är med våra hav och hur de är på god väg att tömmas på fisk. Sen har vi Attenborough’s dokumentärfilm (älskar Mr Attenborough) om förlusten av biologisk mångfald, dvs. utrotning av upp emot en miljon raser (OMG, vad har vi människor gjort?). Dokumentären Frisk av Naturen handlar kanske inte helt otippat om naturens impact på oss homo sapiens och tigerdokumentären är ju bara helt galen. Hur långt kan man (läs:asiatiska män) gå för att försöka boosta sin sexulla förmåga?

Fem sevärda dokumentärer 2021:

 • Modeindustrins smutsiga baksida med Stacey Dooley, SVT

 • Seaspiracy, Netflix

 • Attenborough och massutrotningen, Netflix

 • Frisk av naturen, SVT

 • Tigerhandlarna, SVT

Har du nån bra dokumentär som du vill tipsa om? Shoot!

Puss & kram

 

 

Livsstil

Vinn miljövänliga träningskläder från svenska Tripulse

Visste du att klädindustrin sägs vara den näst största miljöboven i världen?

Det visste inte jag för bara några veckor sedan, men det har man vetat ett bra tag på Tripulse och det är också därför de valt att ta fram sköna, plastfria träningsplagg i ett superspännande material som heter Tencel. Tencel är gjort på naturfibrer/träfibrer som till skillnad från plast bryts ner i naturen, och de FSC-märkta träden som används i tillverkningen ersätts av nya. Själva tillverkningsprocessen är så energi-och kemikaliesnål som det för närvarande går och framsställningen av tencel ska kräva 10-20 ggr mindre vatten jämfört med bomull, som ju dessvärre också är en miljöbov av rang.

Material som polyester, akryl, elastan och nylon är bara några av de textilier som tillverkas av plast och dessa är vanligt förekommande i såväl vanliga kläder som sportkläder. Plasten hotar miljön och inte minst våra hav – och enligt WWF kommer haven bestå av mer plast än fisk 2050 om det fortsätter såhär. Helt galet, eller hur!? (tips: se dokumentären Seaspiracy om du vill lära mer)

Vi människor behöver med andra ord dra ner på användingen av plast och hitta nya sätt att återvinna och samla in plast för att kunna motverka problemen. Återvinning av plast som sedan används till att skapa nya material är till exempel ett bra sätt att gå och som privatperson kan man aktivt välja bort kläder gjorda av plast, bli bättre på att källsortera osv.

NYFIKEN PÅ DE HÅLLBARA KLÄDERNA FRÅN TRIPULSE NU?

Gå isåfall in på min instagram @wellnesswarrior.sofi idag och var med och tävla om valfria plagg från Tripulse

vinn miljävänliga träningskläder

Jag iklädd de nya shortsen samt linne från Tripulse sportswear 🙂