Meny

Livsstil

Kärlekens 5 språk – vilket talar du?

Vilket kärleksspråk talar du?

Vi pratar just nu om kärlekens språk på våra psykologilektioner och det är ju såå intressant. Det finns alltså fem olika kärlekssspråk: bekräftande ord, tjänster, fysisk beröring, gåvor och (kvalitets)tid. Att veta vilket eller vilka språk man talar kan vara av stor vikt när det kommer till relationer eftersom att just olika kärleksspråk är anledningen till att många par-relationer inte fungerar. Man förstår varandra helt enkelt inte. Detta kan även appliceras på andra typer relationer såsom vänskapsrelationer eller familjemedlemmar emellan.

Ponera att jag har fysisk beröring som främsta kärleksspråk – då spelar det ingen roll hur många gånger min partner tvättar min bil eller städar garaget – jag behöver något annat för att må bra. Eller om ens partners främsta kärleksspråk är gåvor men ditt är bekräftande ord. Eller en modern klassiker: du vill ha och prioriterar kvalitetstid men den andra personen sitter mest och blippar med sin mobil när ni äntligen fått till att ses. Ja, ni fattar själva hur komplicerat och fel det kan bli…

Vi har även fått göra ett test online och om du med vill testa så hittar du länken här: Testa ditt kärleksspråk

Vad är kärlekens 5 språk?

Fem sätt att visa kärlek på
  • Psykologen Gary Chapman har identifierat de 5 vanligaste sätten vi visar vår kärlek på.
  • Lär dig ditt språk (och din partners!) för att bättre kunna visa er kärlek till varandra!
Varför är det värdefullt?
  • Du och din partner har ofta inte samma kärleksspråk.
  • Om du bara talar ditt kärleksspråk till din partner så kanske hen inte upplever den kärlek du vill visa. Och vice versa!
  • Om din partner inte känner till ditt kärleksspråk så vet inte hen om hur hen på bästa sätt kan visa sin kärlek till dig.
Hur kan jag använda det?
  • Lär känna din partners kärleksspåk och öva på att visa kärlek på hens språk! Annars är risken att du talar ”kinesiska” till någon som bara kan svenska och engelska.
  • Berätta för din partner hur hen kan visa sin kärlek till dig – på vilket sätt du känner dig extra älskad på!

 

de fem olika kärleksspråken

Livsstil

Makeup-mission: Jag provar nya basprodukter!

Då har jag äntligen tagit mig i kragen och provat lite nya, gröna basprodukter i makeupen: foundation, consealer och bryn närmare bestämt!

Jag är ju framförallt en skincare-kind-of-gal men när man får hem ett gäng finfina makeup-produkter som dessa så måste man ju såklart testa. Det jag prövat nu i veckan är basprodukter – sånt som jag använder till vardags. Foundation, bryn-pomade och consealer. Consealer använder jag ärligt talat inte så ofta men det är najs att dutta lite runt ögat som jag gort nedan och jag blev faktiskt lite chockad över hur stor skillnad det blev, haha. På bilden nedan har jag consealern på mitt högra öga och jag ser ju helt klart lite piggare ut. Eller hur?! =P

På samma bild har har jag även foundation (i hela ansiktet) samt målat ena brynet med ett brynvax/pomade, som faktiskt råkade var helt rätt i färgen så det var himla trevligt. Otroligt dryg produkt dessutom som satt på plats hela dagen. Cream Foundation (nyhet) från Lily Lolo är krämig, semi-matt och täcker bra. Jag applicerade den med en fuktig beutyblender/svamp och det gick fint. Dessutom innehåller den jojobaolja och arganolja och ska vara anpassad för normal-torr hud + känslig, som jag ju är.

Moisture-misten från lyxiga Evolve (kolla in deras nyheter vettja) har snabbt blivit en favorit och den duschar jag praktiskt taget i på morgonen efter att jag tvättat ansiktet med en mild cleanser. En fuktmättad hud känns skönare på alla sätt och vis och ger helt klart en snyggare finish 😉 Mumsig doft dessutom! ♥

Ha en fin dag nu allihop – och säg något snällt till en någon som inte förväntar sig det! Puss & kram Sofi

PS. Du hittar mig på INSTA under namnet sofilosofi.

 

 

 

Livsstil

Fibrer, prebiotika och maghälsa

Kostfibrer, Fibrer, är kolhydrater (kroppens favortibränsle) som bryts ner först i tjocktarmen och agerar mat till de goda tarmbakterierna – som det ju pågår väldigt mycket spännande forskning om just nu. Det finns både lösliga och olösliga fibrer varav de lösliga anses hälsosammast för oss. Det är också dom som är lättast för en känslig mage att hantera.

Fibrer är framförallt bra för vårt mag -och tarmsystem och bidrar till en bättre tarmverksamhet, och därmed en gladare mage. Fibrer är även långsam energi för kroppen och bidrar därmed till ett jämnare blodsocker och en ökad mättnadskänsla. Fibrerna ger även en positiv effekt på det LDL, det dåliga kolesterolet, som ger en ökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar. Tillräckligt fiberintag minskar också risken för s.k välfärdssjukdomar som diabetes typ 2 med flera.

Enligt svenska näringsrekommendationer bör en vuxen person få i sig ca 25-35 gram kostfibrer per dag i sin kost. Vanligt intag är dock 15-20 g/dag, vilket ju innbär att de flesta av oss äter för lite fibrer. Om du tillhör den stora skaran människor som upplever obehag vid intag av fibrer så bör fokus ligga på att sakta men säkert vänja kroppen. Det kan du förslagsvis göra genom att succesivt öka intaget, äta långsammare och tugga ordentligt (mindful eating) ångkoka maten, motionera och dricka mer vatten.

Kostfibrerkällorna är många och du du kan exemplevis hitta fibrer i livsmedel som vetekli, havre, nötter, bönor frukt och grönsaker. Dessutom är fibrer rikt på mineralerna järn och zink samt vitaminerna tiamin och folsyra.

Jag vill även tipsa er om en sjukt intressant SVT-dokumentär som heter Guldet i dina tarmar. 

 

PS. Ni följer väl mig på Instagram?! Där heter jag SOFILOSOFI ♥ 

 

 

 

 

Recension

Recension: Bra rengöring för känslig hud

Ekologisk rengöring för känslig hud

Denna rosa-vita aluminiumtub från Weleda kan jag varmt rekommendera om du är känslig/torr/blandad. Den rengör bra och är otroligt skonsam mot huden. Har du mascara så kan du dock behöva en separat rengöring för det. Själva rengöringen är som en ganska tunn vit kräm. Inte fet på något sätt och svider inte i mina ögon. Den lämnar min hud lugn, återfuktad och jag känner inget omedelbart behov av att smörja mig direkt efter. Produkten har en tydlig doft av mandel så det förutsätter att du är okej med det, annars misstänker jag att upplevelsen blir mindre trevlig 😉 Plus i kanten också för den korta ingredienslistan.

Betyg: 4

ekologisk-rengöring-känslig-hud