Meny

Livsstil

TÄVLING: Vinn 6 av mina skönhetsfavoriter

TÄVLING – Nu kan du vinna mina gröna skönhetsfavoriter!

Just nu kör jag en tävling på min Instagram där du kan vinna 6 av mina favoritprodukter från naturligtsnygg’s sortiment. Vad sägs om en bästsäljande hårinpackning, glowy ansiktsmask, krämig duschgel, vaniljdoftande ansiktsrengöring, läpp-cerat med ditt stjärntecken på samt hudvårdande kosttillskott för bättre sömn?

Vill du vara med? Klart som korvspad att du vill =D

Leta dig bara in på @sofilosofi och följ de enkla reglerna. Vinnaren dras på onsdag 23/9. Good luck!

PS. Såklaaaart ett plus i kanten om du även delar tävlingen i dina stories.

Ha en skön kväll nu! Puss & köss

/ Sofi ♥

 

Livsstil

Nytt i badrumsskåpet: ZZ Sensitive från AnneMarie Börlind

Häromdagen fick jag hem lite nya gröna hudvårdsprodukter från AnneMarie Börlind, och om tyskland är lika bra på hudvård som på bilar så kan ju detta bli riktigt bra 😉

Jag har precis använt slut såväl rengöring som nattkräm och kände att det var dags att testa ett nytt, ekologisk märke så jag valde att starta med tre produkter ur deras ZZ-serie. Dessa produkter är för känslig och reaktiv hud och ska bland annat verka reparerande, lugnande och skyddande. Produkerna innehåller tydligen också ett komplex av pre- och probiotika som ska reglera hudens naturliga bakterieflora och stärka den viktiga hudbarriären. ZZ-serien är fri från alkohol och eteriska oljor (bör undvikas på känslig hud enligt mig) och produkterna innehåller, utöver ovan nämnda ingredienser, bl.a glycerin, squalene och sheasmör.

Följande prdukter ska nu testas och utvärderas:

AnneMarie Börlind ZZ Sensitive Cleansing emulsion

AnneMarie Börlind ZZ Sensitive Protective Day Cream

AnneMarie Börlind ZZ Sensitive Regenerative Night Cream

Om du vill läsa mer hudbarriären och hur den kan bromsa hudens åldrande så finns mitt inlägg om det HÄR. 

Have a good one ♥

/ Sofi

Livsstil

Därför äter jag tillskott av Vitamin B

B-vitamin är faktiskt min favoritvitamin, om man nu kan ha en sådan 😉 Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att jag på senare tid förstått hur viktig den är för kropp och själ, och hur många kroppsliga funktioner den faktiskt är inblandad i. Eller därför att den är bra för huden och ökar moståndskraften mot stress?!

Så, vad är B-vitamin?

B-vitamin är en familj vattenlösliga vitaminer som delas upp i 8 olika varianter. Dessa vitaminer, som alla har sina egna unika egenskaper, stimulerar bland annat livsviktiga kroppsfunktioner som ämnesomsättning, celldelning och immunförsvar. Även hud, hår och naglar är beroende av B-vitaminer.

  • Tiamin (B1)
  • Riboflavin (B2)
  • Niacin (B3)
  • Pantotensyra (B5)
  • Pyridoxin (B6)
  • Biotin (B7)
  • Folat (B9)
  • Kobalamin (B12)

Varför jag försöker äta mer B-vitamin?

Själv äter jag främst tillskott för att stötta kroppen och öka min motståndskraft mot stress, eftersom att långvarig stress kan tömma ens B vitamin-reseroarer. B-vitamin behövs för den mentala hälsan, för att hjärnan skall funka som den ska (brist har kopplats till bl.a depression) och de motverkar inflammation i kroppen. Vidare är vitamin B viktigt för vårt immunförsvar och för att motverka energiförlust och trötthet. Tillskott av B-vitamin (B1) kan du även ta på sommaren för att hålla myggor och knott på replängds avstånd, eftersom att de inte alls verkar uppskatta doften. Detta har funkat bra för mig när jag varit utomlands tidigare. Om vi snackar hud och hudhälsa så är det framförallt B3, B5 och B7 du ska satsa på så varför inte köra en äggfrulle för att maxa effektiviteten?. Och släng in en fiberrrik havregrynsgröt vid sidan om med vettja 😉

Vart finns dessa trevliga B-vitaminer?

Det finns massvis av naturliga B-vitaminkällor och du hittar dem i bla. fisk och skaldjur, kött, många gröna grönsaker, bönor, ägg, spannmål, banan och avokado. B12 finns dock enbart (i tillräckligt stor mängd) i animaliska produkter så för den som är vegan/vegeterian är det extra viktigt att få i sig dessa via andra källor. Kanske kan den nya B12-sprejen från Helhetshälsa vara nåt?

Bonus: Testa Bipollen som är ett av naturens mest näringsrika ämnen och innehåller hela spektrat av B-vitaminer + massor av andra trevliga nyttigheter. Om du vill testa ett kosttilskott så rekommenderar jag B-comlexet från mitt favoritbrand Pureness. 

Have a  good one ♥

/ Sofi

 

Livsstil

Bli starkare i vardagen med Funktionell styrketräning

Nog för att det är 2020 men rent evolutionärt så är vi människor faktiskt inte särskilt annorlunda våra förfäder, urmänniskan. Urmänniskan rörde sig fritt ute i naturen och behövde styrka, rörlighet koordination, stabilitet och balans för att utföra alla de olika typer av uppgifter som krävdes av dom. Den bästa styrketräningen bedrivs just därför inte (enbart) med maskiner på ett gym utan med fria vikter där du behöver stabilisera och balansera din kropp i olika positioner.

Många bra övningar är helkroppsövningar – och detta är också grunden till begreppet Funktionell styrketräning – som syftar till att träna enligt revolutionens principer. Det är nämligen ingen slump att muskler och skelett på din kropp ser ut som de gör och fungerar som de gör. Det är miljoner år av evolutionär utveckling som ligger bakom detta fenomen. Rätt coolt eller hur?! 🙂

Det finns såklart många olika övningar som ligger i linje med vårt naturliga rörselemönster och som motsvarar vanliga kroppsrörselser ute i naturen men nedan har jag listat 5 olika övningar som du kan genomföra hemma, på gymmet eller vart du än behagar. Personligen älskar jag att träna ute när det går men då får man vara lite påhittig alternativt ta med sig de redskap man behöver för övningarna i fråga. Det behöver dock inte vara fancy – en sten eller gren kan absolut funka.

Dessa fem basövningar inom funktionell träning kan du använda som grund, för att komplettera med andra övningar du gillar eller som är rätt för dig beroende på behov och träningsmål.

5 bra basövningar inom funktionell styrketräning:

♦ Benböj – Denna klassiska övning tränar din rörlighet från bröstrygg ner till fotlederna samt styrka och stabilitet i ben och bål.

♦ Marklyft – I marklyft tränar du framförallt styrka och rörlighet på baksidan av lår. Klockren om du har ett stillsittande jobb!

♦ Utfallssteg – Denna övning är perfekt för att träna benen separat. Det gör att du enkelt kan se skillnad i styrka/stabilitet.

♦ Dragövningar – Denna typ av övningar tränar stora muskler i ryggen och innebär att du drar ett föremål in till kroppen. Tänk rodd eller hävningar.

♦ Pressövingar – I pressövningar drar du ett föremål ifrån kroppen. Typiska pressövningar är armhävningar, bänkpress och hantelpress.

OBS: Om du är osäker på hur övningarna ska genomföras så googla gärna övningen först så att den utförs på rätt sätt. Jag vill inte gärna bli stämd för att någon gått bananas och brutit lårbenshalsen eller dylikt ;P

Lycka till och ha en grym torsdag! ♥