Meny

close
Livsstil

Tips för bättre hälsa och välmående

Vad behöver du just nu för att må bra? 😊

Ta tre djupa andetag genom näsan och fundera på vad som skulle kunna förbättra din hälsa och ditt välbefinnande – för stunden eller på längre sikt.

Fokusera på goda vanor att lägga till istället för på vad du ska sluta med. Det blir liksom trevligare så och dessutom ökar det dina chanser att lyckas med ditt åtagande.

Ibland krävs det inte så stora krafttag för att man ska må lite bättre eller ändra sitt  sinnestillstånd. Jag lovar!

Kanske vet du nu direkt vad som funkar för bra för dig men om inte så kanske något av detta floats ya’ boats:

 

☆ Skriv (tacksamhets)dagbok

☆ Rörelse av olika slag

☆ Massage/beröring

☆ Andningsövningar

☆ Ät frukost varje dag

☆ Ta pauser på jobbet

☆ Gå ut i skogen

☆ Ring en god vän

☆ Torrborstning

☆ Ta ett varmt bad

☆ Gå en kurs

☆ Utmana dina rädslor

☆ Ät mer grönsaker

Och sist men inte minst. Krångla inte till det i onödan och tänk på att det tar tid att bygga nya vanor så ha tålamod och var snäll mot dig själv. Rom byggdes inte på en dag som bekant…

Puss å kram, och glöm inte att titta in på mitt instakonto där jag heter wellnesswarrior.sofi  ♥ CIAO

 

Recension

Bästa naturliga deodoranten jag provat

Eko, alumoniumfri och vegansk deo från Ben&Anna

Deodoranter utan aluminium fungerar inte vanligtvis för mig men efter att ha haft denna på i 24 timmar så måste jag säga att jag är imponerad. Jag luktar fortfarande gott (hur gott en gammal armhåla nu kan lukta, haha) och krämen känns vårdande, ja snäll mot huden liksom.

Ben & Anna Deodorant Pink Grapefruit kommer i en söt och miljövänlig förpackning som är helt plastfri till skillnad mot i princip alla andra deos jag nånsin använt. Dessutom är de ekologiska, veganska och det finns ett helt gäng härlig dofter så att alla borde kunna hitta sin egen favorit.

Betyg: 5/5

Livsstil

6 mellanmål som ger huden en boost

Hudvänliga och goda mellanmål

Påverkar det vi stoppar i oss huden? Självklart, säger jag! Huden är ett organ (vårt största) och liksom kroppens övriga organ behöver den sin näring för att må bra och fungera optimalt. Så, skippa den där mackan och testa nån av dessa nyttiga mellanmål istället ♥

Sex enkla recept som gynnar huden:

  • Morötter med hummus-dipp
  • Bärsmoothie med havregryn
  • Avokado + kokt ekologiskt ägg
  • En näve nötter – gärna mandlar och valnötter
  • Eko A-fil med 1 skivad banan och pumpafrön
  • Fruktsallad på apelsin, röda vindruvor och kiwi

Följ mig på instagram för mer hudvänliga tips och trix 😉

Livsstil

Din hudhälsa börjar i magen

Yes, du läste rätt. I magen, inte i den snygga hudvårdshyllan som man lätt kan tro. Det är faktiskt så, att en glad mage är en förutsättning för en frisk hud. En ledsen mage och tarm däremot kan leda till en uppsjö av olika hudåkommor.

Enligt nya studier så har vi uppemot 40 biljoner bakterier i tarmen, som väger runt 1,5 kg. Denna armé av bakterier sönderdelar näringsämnen från maten vi äter, som sen når tjocktarmen och producerar viktiga ämnen som kommunicerar med hjärnan och andra vitala organ via vårt blodomlopp. På så sätt påverkar våra tarmbakterier även vår hud, verkar antiinflammatoriskt och bekämpar de onda bakterierna.

Detta s.k. tarm-hud-sambandet kan visa sig på en rad olika sätt och det verkar i många fall finnas ett samband; för lite goda bakteriestammar (probiotika) och för många onda ditos som förstör balansen.

Personer med eksem verkar till exempel ha mindre av bifidobakterier än normalt och för mycket av an annan art. Personer med akne har en större mängd bakterier av stammen bacteroidetes i tarmen än personer med normal hud. Och hos den som lider av den autoimmuna hudsjukdomen psoriasis har man sett kopplingar till läckande tarm, dvs att ämnen som bör finnas kvar i tarmen läcker ut och triggar onormala processer i kroppen och i huden.

Även de människorna med IDS eller IBS (oklar mag/tarmproblematik som ofta verkar kopplad till stress) kan ha en del problem med huden. Detta delvis pga. att inflammationen i magen kan överföras till huden och ge inflammation där men också pga. att kroppen inte klarar av att tar upp alla näringsämnen som den ska.

 

Summa summarum: Vi är vad vi äter (och många gånger även vad vi tänker) så se till att äta en varierad och näringsrik kost merparten av tiden så mår de goda bakterierna bra. Tänk grönsaker, kostfibrer, hälsosamma fetter och glöm inte dricka vatten under dagen ♥

 

Kram Sofi,

Hälsocoach & hudterapeut