Meny

Guide

Veckans fråga: Vilket solskydd ska jag ha i ansiktet?

Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Kasia som undrar om det finns något ekologiskt solskydd för ansiktet som är lätt i konsistensen och som fungerar bra under makeup. Hannah Sjöström tipsar om bra solskyddsprodukter som skyddar huden utan att den blir glansig. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej underbara Naturligt snygg-team!

En läsare här sedan flera år tillbaka som vill be om tips för naturligt solskydd som är lätt i konsistensen och inte känns på huden, passar blandhy och fungerar under make-up. Kanske en svår kombo med tanke på hur mineral solskydd fungerar? Har testat bl.a. Natural Protection Moisturiser Spf 25 från Balance Me vilket är en suverän produkt i sig men jag blir lätt glansig av den under dagen. Vore tacksam för något tips.

Tack för att ni finns! Ni gör ett suveränt jobb med att spridda det gröna sköna :) Varmt hälsar, Kasia

 

HANNAH SVARAR: 

Hannah Sjöström, chef Metro Mode. Foto: Henry LundholmHej underbara Kasia!

Jag förstår din fråga och tänkte att jag skulle ställa allt på ända lite nu. Jag upplever, precis som du, att en del eko-solskydd som är ämnat för ansiktet är lite ”segare” i konsistensen och att man kan bli glansig av dem. (Gillar också Balance Me, men håller med om glansigheten.)

Därför tänkte jag tipsa om solskydd som är till för kroppen! Det finns numera flera som är superlätta, som mjölk i konsistensen snarare än krämer och dessa kan man självklart också ha i ansiktet!

Så här tänker jag:

UNDER SOLSKYDDET: Först kan du som vanligt applicera ditt serum/ansiktsolja om du brukar ha det, och sen kan du använda din vanliga dagkräm om du önskar, och applicera solskyddet över det, eller så går du direkt på med solskydd efter serum/olja. Det är alltså inte farligt att applicera flera lager av produkter i huden (lex K-Beauty, där man ofta använder flera olika produkter) och huden kommer att absorbera dina produkter.

 

SOLSKYDD: De solskydd jag tycker att du ska testa för ansiktet är:

• Eco Cosmetics,  Sensitive Sunmilk, finns i spf 20 och 30. Lätt och behaglig i huden och passar utmärkt i ansiktet.

• Hynt Beauty, Sun Prep spf 25 är en väldigt behaglig och lätt kräm för ansiktet som är ganska dyr, men också dryg.

• Bioregena, Sunscreen Lotion Spf 30 är till för både ansikte och kropp och är också lätt att ha i ansiktet.

• Biosolis, Sun Milk Spf 15 är en lättare kräm som funkar för ansikte och kropp och kanske för dig som redan har fått färg och hunnit bygga upp eget ”solskydd”.

Madara, Plant Stem Cell Age Protecting Sunscreen Face spf 30 från Madara känns lätt i konsistensen och ger först lite blank yta, men den absorberas bra i huden. Värd att testas!

 

ÖVER SOLSKYDDET: Jag har tipsat om det tidigare, men att applicera lite mineralfoundation från Lily Lolo över solkrämen gör ju inte bara att man snyggar till hudtonen, den har ju spf 15, så man lägger ju till ytterligare ett bra lager.

Man kan också applicera en foundation – gärna en ekologisk som innehåller titan- eller zinkoxid (de vanligaste jordmineralerna som har en naturligt inbyggt solskyddsmekanism) över sitt solskydd, bara man låter det sjunka in ordentligt i huden.

Hoppas du ska hitta något som funkar för dig!

Mvh Hannah

Guide

Veckans fråga: Vilken concealer tar bort mörka ringar under ögonen?

Veckans fråga kommer från Tilda som har svårt att få bukt med sina mörka ringar under ögonen. Hon har provat många olika produkter men tycker inte att någonting hjälper. Finns det någon bra concealer som ljusar upp och ger en lite piggare look? Makeupartisten Åsa ger sina bästa tips!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Jag behöver alla tips jag kan få, då jag har extremt mörka ringar under ögonen som är svåra att täcka med smink. Har provat många olika typer av concealers men har inte hittat någon jag älskar ännu. Idag använder jag mig först av ”Under eye brightening corrector” från BECCA och sedan en fuktgivande concealer från Lumene. Det spelar ingen roll hur många lager av dessa produkter jag lägger (plus foundation) så ser jag fortfarande så mörk och trött ut under ögonen.

Jag är 24 år och har använt ögonkräm sedan jag började med hudvård i tonåren. Nu använder jag ögonoljan från Kora Organics. Känner mig inte så jättetorr under ögonen men har lite smårynkor. Är noga med att dricka mycket vatten och äta kost anpassad efter min IBS-mage. Insjuknade dock i utmattningssyndrom + depression för ca 1,5 år sedan, så det är kanske det som har satt sina spår… Har ni tips på någon bra concealer som kan ljusa upp mina mörka ringar, så jag kan känna mig lite piggare och fräschare?

Tack på förhand!
// Kram Tilda

 

ÅSA SVARAR:

asa-elmgrenHej Tilda!

Ett misstag som många gör med concealer är att applicera en alldeles för ljus concealer direkt. Man tänker att ”jag vill ju ljusa upp mina mörka ringar under ögonen”, så ju ljusare concealer desto bättre! Men nej. Det som händer är att man istället blir dassigt grå och inget har hänt. Eftersom man ofta är lite lätt blå under ögonen så måste man neutralisera denna blå nyans innan man ljusar upp under ögonen. Speciellt om man har väldigt mörka ringar. Blå nyanser neutraliserar man bäst med en concealer som drar åt rosa eller orange. Undvik helst gult under ögonen. (om det inte är så att du behöver neutralisera rött). Är man ljus i hyn så fungerar en concealer med rosa underton oftast bäst, är man lite mörkare så ska man välja en nyans som går åt orange och sen applicera en nyans som är närmare ens egna naturliga hudton.

Är man ljus i hyn så kan man eventuellt komma undan med 1 concealer, men jag använder nästan alltid 2. På så sätt kan jag neutralisera färgen under ögonen först och sen ljusa upp och jämna ut med den ljusare concealern efteråt. Det är även viktigt att du väljer en concealer med mycket pigment. Alltså en concealer som täcker väldigt bra.

Du skriver att du är 24 år gammal och inte särskilt torr, så du behöver inte oroa dig för att använda en lite mer täckande concealer. Har man mogen hy som jag, (40+) bör man tänka på att inte applicera alltför mycket produkt under ögonen eftersom det kan framhäva linjer och påsar ännu mer. Då är det extra viktigt att man väljer rätt nyans.

 

Jag skulle vilja rekommendera dig:
Nvey Eco’s Creme Deluxe Flawless Foundation. – Det är en foundation, men jag använder den som en concealer på mina kunder eftersom jag gillar konsistensen och färgerna. Den har väldigt bra täckförmåga och sitter bra. Inte för matt men inte heller för oljig. Det är jättesvårt för mig att rekommendera specifika färger till dig eftersom jag inte vet hur du ser ut! Så jag kan bara rekommendera produkter som jag tycker är bra! Försök att titta på nyansguider eller ännu bättre, ta dig till en butik där du kan prova produkten innan du köper.

Jag gillar även Maria Åkerbergs concealer-pennor. Där får man 2 färger i en penna, så jättebra om man måste använda 2 nyanser. Kjaer Weis foundation är också väldigt täckande och hon har ett brett utbud av färger. Själv kan jag inte använda hennes foundation under ögonen eftersom jag har mogen och lite torr hy, men för dig som är ung och inte särskilt torr i hyn så är det inga problem. Den är mer matt i konsistensen så funkar fint för dig med ung och oljig hy.

Rms Beauty har nyligen kommit ut med fler nyanser i deras Un Cover up (concealer/foundation) vilket innebär just fler nyanser med mera rosa/persiko- färgade undertoner. Den täcker inte lika mycket som Nvey Eco’s kompakta foundation, men vill ändå nämna den! (Observera dock att Rms beauty’s concealer är väldigt fuktgivande och härligt oljig i konsistensen, så i vissa fall får man applicera lite löspuder ovanpå för att få den att sitta längre).

Jag tror att du kommer hitta en kombination som funkar för dig till slut, men ibland krävs det lite testande och experimenterande för att lyckas!

Allt gott/ Åsa

Guide

Veckans fråga: Går det att själv bleka håret naturligt?

Veckans fråga kommer från Sarah som undrar om det går att bleka håret med naturliga metoder. Stämmer det verkligen att lime och bikarbonat kan bleka håret? Maria ger svar!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Kan man själv bleka håret naturligt? Eller åtminstone ljusa upp det lite? Jag har hört att man kan använda t.ex. lime och bikarbonat. Stämmer det?

/Sarah

 

MARIA SVARAR:

Maria HellströmHej Sarah!

Det finns många olika huskursrecept för att få håret ljusare. Kamomillte och citronsaft, öl tillsammans med ägg och citron, honung med citron och äppelcidervinäger. Man ska dock inte förvänta sig en stor skillnad i resultat och det krävs att man upprepar behandlingen kontinuerlig. Citronen är den aktiva ingrediensen i dessa huskurer men också den som sliter mest på håret så se till att vårda håret ordentligt med inpackning mellan behandlingarna.

För att få ett ljusare hår krävs en oxidation, alltså att hårets fjällskikt öppnas och något tillsätts för att ljusa upp hårets naturliga pigment. På salongen använder vi oss av en uppljusningslera som vi blandar med väteperoxid. Väteperoxid är i sig inte ett problematiskt ämnen utan det är när det blandas med kemikalier i hårfärg och blekningspulver som den triggar igång skadliga processer som har negativ påverkan för hälsa och miljö.

På det här sättet kan vi uppnå stora uppljusningar på en grön salong. Jag rekommenderar INTE att man gör en sån behandling hemma då det krävs en proffessionell bedömning av håretskvalitet för att avgöra om en behandling är aktuell samt vilken styrka på väteperoxid som krävs.

/Maria