Meny

Guide

Veckans fråga: Hur färgar jag mitt råttfärgade hår med örtfärg?

Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Maria som vill ha hjälp att färga sitt mellanbruna hår, som upplevs som råttfärgat. Hon vill gärna färga det brunt eller rött och undrar om resultatet med örtfärg skiljer sig från konventionell färg. Frisörmästaren Maria tipsar om vilka örtfärger som passar!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”

 

VECKANS FRÅGA:

Hej på er!

Jag är sugen på att testa naturlig/eko hårfärg och ser att ni har flera intressanta sorter i er webbshop. Jag har följande funderingar:

1. Jag har mellanbrunt hår som i allra högsta grad kan kategoriseras som dassigt råttfärgat. Jättetrist i sig själv men enkel att färga över med röd hårfärg till min stora lycka. Nu undrar jag om det funkar på samma sätt med naturlig/eko hårfärg, alltså att den också går bra att färga mellanbrunt hår med? Eller är den typen av färg mer kinkig än konventionell hårfärg så att den bara funkar på ljusare hår?

2. Jag har sett flera fina röda (och rödbruna) färger i er webbshop men blir osäker på vilken/vilka jag ska välja. Jag passar absolut inte i varma färger så det måste vara en färg som drar åt kalla nyanser. Vad rekommenderar ni?

3. Ifall jag vill ha brun färg i hårbotten och röd färg i resten av håret, bör jag använda en färg i taget och torka håret mellan färgningarna eller kan jag lägga dit den röda färgen ”ytterst” efter att ha lagt dit den bruna i botten?

4. Om jag vill ha en brun färg, vilken bör jag välja för att håret inte ska bli för mörkt? När jag färgar håret brunt med konventionell hårfärg blir det i princip svart, vilket jag INTE vill ha. Däremot tycker jag att det är snyggt när den bruna färgen drar mot rött eller plommonlila.

Många frågor blev det – hoppas på svar för jag vill gärna färga håret i någon kul nyans. 🙂

Tusen tack på förhand!
Tisdagshälsningar Maria

 

MARIA SVARAR:

Maria HellströmHej Maria!

Här kommer svar på dina frågor:

1. Örtfärg passar utmärkt att sätta färg på mellanbrunt hår med. Det man måste tänka på är att örtfärg endast blandas med vatten och därför inte ljusar upp hårets naturliga färgpigment. Du kan alltså endast få resultat som är i samma ljushetsläge som ditt hår har nu eller mörkare.

2. Välj en nyans med kalla röda toner men kom i håg att de inte kommer göra ditt hår ljusare. Vill du ha en mer intensiv färg behöver du först göra håret ljusare. Cultivators färger Burgundy, Wine Red och Mahogany är kallare röda toner.

3. Att göra en ”colormelt” med örtfärg går bra. Du applicerar helt enkelt den bruna i hårrötterna först och sedan den rödare tonen på längderna. Låt gärna färgmassorna glida i hop för en snygg övergång. Låt dem verka tillsammans.

4. Cultivators färg Walnut är en relativt neutral brunfärg som inte blir för mörk och inte för röd. Ju längre du låter den sitta desto mörkare bli färgen, en timme brukar vara lagom.

Viktigt att förstå att det är stor skillnad på hur örtfärger fungerar kontra traditionell hårfärger. Örtfärgernas hållbarhet är längre vilket är bra när man hittat rätt ton men nackdelen är att de kan vara svåra att avlägsna om man inte trivs. De skadar inte hårets struktur alls och ger därför håret bättre kvalitet.

Vänligen
Maria, Frisörmästare

 

Mer läsning:

Veckans fråga: Går det att själv bleka håret naturligt?

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>

Guide

Veckans fråga: Varför ska man använda ansiktsvatten?

Denna vecka reder Hannah ut vad ansiktsvatten är bra för. Vanja tycker att ansiktsvatten känns onödigt och har flera frågor som vi alla nog någon gång funderat på. Är det egentligen någon skillnad på ansiktsvatten, toner och mist?

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”

 

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag har alltid tyckt att ansiktsvatten känns ganska onödigt. Kan ni reda ut detta åt mig?
Vad är egentligen ansiktsvatten bra för? Och hur ska man använda ansiktsvatten? Vad är det för skillnad på ansiktsvatten, toner och mist?

/Vanja

 

HANNAH SVARAR:

Hej Vanja!

Ansiktsvatten kan användas av flera orsaker:

• Det hjälper till att balansera pH-värdet i huden efter du har tvättat rent det.

• Det hjälper till att återfukta huden efter tvätt.

• Det är bra på att fukta huden, så att dina efterföljande produkter bättre kan gå in i huden. Tex ansiktsolja, som alltid ska appliceras på fuktad hud, aldrig torr.

• Det är ett härligt sätt att hålla huden fräsch under dagen om det är tex varmt.

• Det hjälper till att hålla huden fuktad, tex om du sitter framför datorn hela dagen.

Hur använder man ansiktsvatten?

Man ska alltså applicera det efter man har tvättat rent ansiktet. En del ansiktsvatten kan man klappa in i huden, andra har sprejfunktion. Men man kan också blöta en rondell med ansiktsvatten och liksom svepa över ansiktet efter rengöring. Då kan man se på det som ett extra ”rengöringsvarv” så att man verkligen får bort allt efter rengöringen. (Micellärvatten brukar också användas till detta.)

Man behöver inte skölja av ansiktsvatten, utan kan låta det vara kvar på huden. Ofta innehåller de aktiva ingredienser som tex lugnar huden, eller verkar djuprengörande, eller verkar återfuktande. Läs på ordentligt om produkten så kan du hitta det ansiktsvatten som passar just dina behov.

Personligen sprayar jag nästan enbart – jag är delvis lat – och jag uppskattar känslan av att duscha ansiktet efter rengöringen. Och så när ansiktet är fuktat pressar jag in oljan eller serumet i ansiktet = perfekt underlag för efterföljande produkt!

En del hudar gillar inte ansiktsvatten. Jag kunde förr i tiden uppleva att huden snarare blev oren av ansiktsvatten, men numera klarar jag mig inte utan och väljer alltid återfuktande varianter.

Ansiktsvatten heter toner på engelska och kallas ibland också för mist. I Sverige finns ju också rena hydrolater (typ blomvatten) som agerar som ansiktsvatten och de kan kallas flower water på engelska.

Jag har ett sista trick; efter jag har lagt en full makeup (primer, foundation och hela baletten) så brukar jag avsluta med tex rosenvatten. Då får huden verkligen extra glow och fuktmatas ordentligt. Och med fuktad hud = mjuk hud = glow!

/Hannah

 

Här är mina Bäst i Test:

Mina 19 bästa ekologiska ansiktsvatten

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>

Guide

Veckans fråga: Kan jag bli av med rosacea på naturlig väg?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om rosacea och hur du kan bota rosacea – på naturlig väg! Den här veckan svarar Negin på frågan, hon har flera bra tips på produkter, behandlingar och ingredienser!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

Veckans fråga: Hej Skönhetspanelen! Jag har hört att man kan lindra rosacea med naturlig hudvård, och jag har själv haft problem med rosacea under de senaste åren med rodnader, knottror och rödhet.. Hur ska jag tänka kring min hudvårdsrutin? Är det några produkter som jag bör använda och är det några produkter som jag inte ska använda? Tacksam för svar och råd från er! /Pia

 

DSC_9086Negins svar: Tack för din fråga! Det går absolut jättefint att använda naturliga hudvårdsprodukter vid rosacea! Det gäller bara att välja lugnande produkter och undvika för aktiva, stimulerande och cirkulationsökande produkter. Så här faller tyvärr de flesta antiage produkter bort. Men det finns såklart undantag!

Jag arbetar främst med Maria Åkerbergs produkter i mina behandlingar. De är rena, ekologiska och väldigt effektiva och jag har fått jättefina resultat med dem vid rosacea. Därför kommer jag att ge dig tips på dessa produkter. Du har inte nämnt hur din hy är i övrigt så jag kommer att ge lite olika produktförslag men du kommer att märka att vissa produkter är genomgående för alla olika hudtyper som har rosacea som hudtillstånd.

-Rengöring: kväll och eventuellt morgon, Cleansing Clay för normal mot fetare hy eller Olive Cleansing för normal till torr hy. Båda passar så klart för en känslig hy.

-Ansiktsvatten: morgon och kväll efter rengöringen samt när helst under dagen, Flower Freshener med ros och salvia eller Neroli. Välj den doft som tilltalar dig bäst! Då kommer du också att använda den mer!

-Serum: Serum Antirouge används morgon och kväll efter ansiktsvatten under (olja och) kräm och dämpar rodnader och minskar de ytliga kärlen. Denna serum är en av de viktigaste produkterna för rosacea.

-Olja: Jojobaolja, Royal facial oil GLA / More (ros) / Moist (neroli), applicera några droppar av den du föredrar vid behov över serumet och innan krämen.

-Kräm: Eye Cream går jättebra att ha i hela ansiktet när man önskar en mild doftfri ansiktskräm.

Face Lotion More, trots att denna är en anti age kräm så går det jättebra att använda den vid rosacea. Det är inte konstigt att den blev framröstad som årets produkt för några år sedan!

Face Protection, en fetare kräm för en torr och känslig hy med lavendel och kamomill.

Samtliga av dessa krämer går att använda morgon och kväll och Face Lotion More och Eye Cream går också att använda runt ögonen.

-Balm: Face Balm More (ros) / Moist (neroli), Perfekt att lägga över de övriga produkterna vid mycket torr hy för att försegla fukten. Vid extrem kyla eller vid tex skidåkning appliceras balmen över endast olja! Välj återigen beroende på vilken doft du föredrar!

-Kurbehandling: Clearing Treatment som består av AHA & Jojoba peeling och Face Mask Clearing är den perfekta duon för att hålla ett utbrott i schack. Lägg då ett tunt lager peeling på rengjord hy och därefter ett tjockare lager med mask över den. Låt verka i minst 20 minuter eller över natten om det känns bra. Du kan då använda det flera nätter i rad när det är akut men annars två nätter i veckan. Det går även att punktbehandla utslagen med bara masken.

Aloe Vera Barbadensis är en produkt som är räddaren i nöden för många! När inget annat funkar så brukar det ändå funka bra med Aloe Vera! Det går att använda Aloe Vera på lite olika sätt: som serum under kräm, istället för kräm när huden är som mest irriterad eller ett tjockt lager som mask. Aloe Vera ger huden mycket fukt och näring och har lugnande och reparerande egenskaper!

Det är bra att veta att det finns ännu fler produkter i sortimentet som passar bra vid rosacea. Sen kan det vara så att vissa kan ha väldigt svårt för feta produkter vid rosacea men som ändå klarar av det under vintern så det gäller verkligen att prova sig fram.

Fantastisk komplement till hemmaprodukterna är att gå till en Maria Åkerberg terapeut som jobbar med Pure Cell Treatment och få en sådan behandling, helst i kurform ca vart 4:e vecka. Jag har sett fantastisk fina resultat på denna behandling. Jag blir lika fascinerad varje gång när jag ser hur rodnaderna minskar under behandlingen och frisk hud framträder som sprickor i rodnaden. Genom den här behandlingen och de levande stamcellerna av rosenrot ger vi ju huden all verktyg den behöver i form av näring för att den ska reparera sig själv och bygga upp sitt motståndskraft. Så jag rekommenderar dig starkt att testa denna fantastiska behandling!

Sedan finns det några andra faktorer som är viktiga att tänka på: temperaturväxlingar, bastubad, stark värme/ kyla/sol/kryddor, te, kaffe, röda frukt och grönsaker som tex tomat och paprika, rödvin och annan alkohol. Till och med choklad och ost kan vara problematiska. Kolla vilka av dessa som förvärrar din rosacea och undvik de.

Allt hänger ju ihop och mag- & tarmhälsan, är extra viktigt vid rosacea så det är väldigt bra att testa att utesluta även gluten, mejeriprodukter och socker om du har möjlighet!

Vi får inte glömma bort att stress kan vara en stor utlösande faktor vid rosacea så det kan vara bra att försöka minska på stressen om du är stressad och  välja lite lugnare fritidsaktiviteter och träningsformer som tex yoga.

Jag hoppas att du känner att du har fått bra tips och råd för din rosacea! Tipsen är lite mer allmänna då jag inte visste mycket närmare om dig och din hud men du är varmt välkommen till mig eller någon annan hudterapeut med holistisk perspektiv som har goda kunskaper om olika hudtillstånd som kan hjälpa dig mer specifikt med passande produkter och behandlingsupplägg för just dig och dina behov.

Önskar dig allt gott! /Negin