Meny

Guide

Veckans fråga: Vad är egentligen hyaluronsyra?

Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Malin som har hört talas mycket om hyaluronsyra, men som undrar vad det egentligen är och om det är ofarligt? Vår skönhetsexpert Hannah Sjöström reder ut! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej på er! Nu har jag en snabb fråga. I tid och otid läser jag om hyaluronsyra som tydligen ska vara så himla bra. Men vad är det egentligen? Det låter ju farligt? Tack för en toppensajt! /Malin

 

HANNAHS SVAR: 

Hej Malin!

hannahJa, hyaluronsyra är verkligen i ropet just nu och många av de nya produkter jag stöter på har ofta hyaluronsyra i sig. Hyaluronsyra (hyaluronan) är inte som namnet antyder en typ av frätande syra, utan finns naturligt i vår hud och har en stark vattenbärande förmåga. Det binder alltså fukt i huden, något som minskar i takt med att vi åldras, precis som att kollagenhalten minskar och den generella fukthalten också minskar. (Vi förlorar mycket fukt i huden i samband med åldern, det är också därför huden blir slappare och rynkigare.)

Eftersom hyaluronsyra har en förmåga att ”fylla ut rynkor”– åtminstone på ytan – är den populär i ansiktsprodukter. Naturlig hyaluronsyra i hudvård kommer till exempel från potatis eller andra växter och kan enklast förklaras som en sockermolekyl. Man vill gärna få ned hyaluronsyran i dermis (läderhuden) alltså lagret under överhuden, eller epidermis (överhuden).

Kritiker menar att hyaluronsyran har alldeles för stora molekyler så att den inte kan penetrera huden, och nu arbetar många skönhetsföretag med att skapa hyaluronsyra med mindre molekyler så att de kan ta sig djupare ned i huden. Sodium hyaluronate är ett exempel på en modifikation av molekylen som sägs kunna penetrera djupare, och ämnet att titta efter på burken är hyaluronic acid.

Går man på skönhetssalong kan man också med hjälp av olika verktyg slussa ned hyaluronsyra i huden, detta kalls hydroporation.

Det är utan tvekan trendigt med hyaluronsyra just nu, och många produkter marknadsförs med just detta ämne. Dock finns det säkert olika kvalitet av hyaluronsyran, och du kommer att se olika typer av resultat, beroende på halten av hyaluronsyra och exakt hur den är gjord.

Personligen har jag enbart positiva erfarenheter från naturliga och ekologiska produkter som innehåller hyaluronsyra. Man kan tydligt känna att fukten bibehålls på huden, att huden känns mjukare, mer elastisk och lite mer plumpad. Jag skulle säga att det är ett ämne att hålla ögonen på, jag tror vi får se olika utvecklingar av det, och jag skulle säga att det är främst riktat till oss med mer mogen hud.

 

Guide

Veckans fråga: Hur kommer jag tillrätta med min yttorra hud?

Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Liza som har problem med yttorr hud. Vår hudterapeut och hälsocoach Katarina Berglund berättar hur hon kan uppgradera sin hudvård under vintern för att minska torrhet. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA: 

Hej panelen!

Jag är 28 år och har nyss gått tillbaka till mitt älskade Dr Hauschka – märket som jag i princip startade med när jag gick över till naturliga skönhetsprodukter (vid 17 års ålder!). Jag bytte till Anne-Marie Börlind vid 22 och har sen dess både testat det, OCM, vanlig olivolja + kokosolja som kräm (ingen hit…), Weleda, Maria Åkerberg och Q for skin.

Nu när jag börjat med Dr Hauschka igen i september så har jag märkt klara förbättringar på min hud – den har tydligt färre orenheter (pormaskar), mindre porer, huden i pannan är uppstramad och bekymmersrynkan mellan ögonen mindre. Känns lugnare liksom. Yey!

Dock har jag blivit yttorr och i början sa de på hälsokostbutiken att det kan vara för att huden ställer om sig men nu har det ju gått flera månader. Vad kan detta bero på? Jag har liksom en synbart flagnig hy, ändå använder jag rosencremen (light), tvättar ansiktet med svalt vatten,  och använder rengöringscremen då och då för att inte ”torka ut”. Har också använt ansiktsmasken revitalizing nästan dagligen men nu är den slut. Jag känner mig inte alls torr på djupet utan det är bara på ytan, dessutom har jag börjat få sådana där små milier. Har nu beställt nattserumet från Dr Hauschka – kanske kan det hjälpa?
I övrigt äter jag likadant som förut, plantbaserat med mycket oljor invärtes. Hoppas ni har tips!

Bästa hälsningar Liza

KATARINA SVARAR: 

Hej Liza,

Vad roligt att du börjar få ordning på huden igen! Här kommer lite tips som kan hjälpa dig att få huden i ännu bättre balans.

Den här årstiden från november till mars ungefär är den tuffaste för huden då alla blir mer eller mindre torra. Byt därför ut din Rosencreme light till den vanliga rosencremen så kommer du att märka stor skillnad. Light passar bättre att använda under sommarhalvåret.

Vill du skydda huden ytterligare kan du applicera kvittenkrämen eller fuktmasken i ett tunt lager utanpå rosencremen. Då har du så mycket skydd du kan få.

Om det inte behövs varje dag kan du köpa småprover så kan du använda när du vet att din hud utsätts lite mer. Om du är ute mycket en dag eller är i extra torr luft.

Rengöringscremen ska du använda varje morgon. Den är mycket återfuktande och torkar inte ut på något sätt. Använder du make-up behöver du rengöringsmjölken på kvällen istället för rengöringscremen.

Använder du ansiktsvattnet? Om inte rekommenderar jag att du lägger till det. Det är en jätteviktig del i Dr. Hauschkas hudvård. Det hjälper till att stärka huden och stimulerar hudens förnyelseprocesser. Det är alltså ingen rengöring utan vård. Det använder du morgon och kväll efter rengöringen. Spraya på och applicera creme eller serum medan huden fortfarande är lite fuktig. Du kan även spraya på huden under dagen ovanpå make-up om du känner att du behöver en extra fuktboost.

Nattserumet är ett jättebra komplement. Det stärker och stödjer huden ytterligare i dess förnyelseprocesser och hjälper den att komma i balans och därmed bli mindre torr. Du kommer att att märka resultat efter 2-3 veckors användning ungefär.

Bra fetter och återfuktning i form av vatten och örtte är viktigt att få i sig inifrån också så fort sätt med din kost.

Lycka till! / Katarina

Guide

Veckans fråga: ”Hur fixar jag en snabb festlig look i vinter?”

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du enklast får till en riktigt glammig look i vinter! Den här veckan svarar Linda på frågan och kommer med ett gäng smarta och snabba tips! Glöm inte att ställa din fråga du också, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”

Veckans fråga: Hejsan, mitt nya jobb kommer innebära mycket fester, mingel och trevliga tillställningar både under arbetstid och i jobbsammanhang den här vintern! Samtidigt som jag har massa härliga fester inplanerade med mina vänner! Därför undrar jag hur jag enkelt ska kunna känna mig festfin? Vilka enkla knep kan jag ta till och vad är trendigt i år?

/Linnea

linda_ohrstromLindas svar: Vad kul att du ska få mingla så mycket i vinter! Jag skulle helt klart satsa på tre saker: glittriga naglar, röda läppar och skimmer på hela kroppen! 

Nagellack är perfekt eftersom det håller på flera fester, på dansgolv för såväl hångel som nätverkande. Det går också att variera lacken in i det oändliga! Välj klassiska röda, färgglada eller festglittrande – som är min favorit till vinterns fester. Jag ÄLSKAR dessa från Kure Bazaar >>>

Ett annat tips är snyggt målade läppar! Det är ett enkelt sätt som fixar en snygg party-look!

För att få stiftet  att hålla hela kvällen gör så här:
1. Börja med att grunda med ett läppbalsam för att mjuka upp läpparna medan du gör ögonmakupen. Sedan drar du försiktigt bort läppfnas – antingen gnida av det med en Organic Facial Wipe eller scrubba med en Humble Brush

2. Grunda med en läppenna som bas från Benecos eller Maria Åkerberg. Du ska lägga läppennan över hela läppen, inte bara längs läppkonturen! Om du har lite smalare läppar – gör du en mjukar läpplinje, har du fylligare läppar gör du en mer markerad kant. 

3. Lägg på läppstiftet – applicera direkt med läppstiftet men tänk på att inte göra det i tunnelbanan eller taxin, det är bara onödigt kladd som riskeras! 

4. Avsluta med läppglans! Ta med glanset i partyväskan och fyll på under kvällen!  

Här är produkterna jag skulle välja för en lyxig klassisk röd läpp: 
Benecos röda pennaMaria Åkerberg Classic RedLip Shine Content RMS 


Till sist skulle jag använda en skimrande bodylotion på armar och dekoltage för en riktig festlook! 

 

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>