Meny

Guide

Veckans fråga: Hur ska jag ta hand om håret i klimakteriet?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur man tar hand om sitt hår när man kommer in i klimakteriet. Frisören Maria Hellström som driver den ekologiska salongen Green Heads berättar om hur man bäst tar hand om håret i övergångsåldern!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

Veckans fråga: Hej och hjälp! Jag har kommit in i klimakteriet med allt vad det innebär… Många saker var jag beredd på, men inte att mitt hår skulle förändras så mycket! Det känns som att det blir tunnare och skörare för varje dag som går och att det tappat sin forna glans och spänst. Finns det något jag kan göra för att det ska bli bättre? /50+ 

 

maria-greenheadsMaria svarar: Många upplever att håret blir torrare och/eller tunnare när vi blir äldre. Hur håret åldras och i vilken takt det sker är högst individuellt och beror till stor del på vår genetiska profil.

För en del kvinnor förändras håret extra mycket vid klimakteriet. Håret påverkas av hormonförändringar i kroppen vilket vi märker under tonåren, graviditeter, klimakteriet men även vid hormonell obalans orsakad av ex stress, underproduktion i sköldkörteln.

Könshormonerna östrogen och androgen (testosteron, androstenedion) påverkar hårväxten i allra högsta grad. Östrogenet främjar tillväxt av hår på huvudet och androgener främjar tillväxt av hår på kroppen och i ansiktet. Under klimakteriet minskar östrogennivån och samtidigt som androgennivån ökar. Ja, tyvärr resulterar det i det mindre roliga slutresultaten mindre hår på huvudet och mer på kroppen. Att använda östrogenersättning kan minska håravfall vid klimakteriet men det är inget man bör tillsätta kroppen enbart av den anledningen då det kan vara förenligt med risker.

Många upplever även att hår och hårbotten blir torrare med åren vilket dels orsakas av minskad produktion av talg och blodfetter men även av att håret blir mer och mer grått med åren för de flesta av oss. Håret förlorar sitt pigment successivt från det att man passerat 30 strecket och är genetiskt betingat. Hårets pigment, Melanin, fungerar smörjande på hårståt och när det slutar produceras blir håret torrt och svårt att forma. När håret blir äldre behöver vi förändra vårt sätt att behandla det. Det har nu ett större behov av fukt och smörj än innan och tillskillnad från vårt tidigare hår klarar det av större mängder vårdande oljor utan att bli fett och tungt.

Tips för att vårda ett äldre hår:

Oljeinpackning varannan vecka: Tillsätt Kokosolja, jojobaolja och arganolja i ditt vanliga balsam och vips så har du en oljeinpackning. Värm upp en våthandduk, sno runt håret och låt inpackningen sitta 10 min.

Borsta ditt hår och hårbotten dagligen med en naturborste. Använd då en borste med naturmaterial (svinborst eller trä) och inte metall eller plast som skapar elektricitet och kan skada hårbotten. Regelbunden borstning kommer ge resultat i form av att hårbotten får en ökad blodcirkulation vilket i sin tur ger ökad hårtillväxt. Vänd huvudet upp och ner och borsta 100 borsttag varje kväll innan läggdags, var envis och håll ut för det kommer att ge resultat.

Ät en hälsosam och näringsrik kost, det ger ett fylligare och glansigare hår. Vitaminerna A och C är viktiga för produktionen av serbum som smörjer håret helt naturligt. Man hittar dem bland annat i grönsaker som spenat, broccoli och grönkål. Fiskolja och avokado innehåller viktiga fetter som hjälper mot torrt hår.

Undvik styling med värmetänger, eller minska ner på användandet. Att strunta i plattång eller värmeborste efter varannan tvätt minskar värmepåfrestningen på håret med hela 50% . När håret exponeras för hög värme så skadas hårets fjällskikt och håret förlorar fukt.

Testa balsammetoden, när både hår och hårbotten är torr fungerar den här metoden helt suveränt. Genom att helt utesluta rengöringstensiderna i schampot och istället låta balsamet lösa upp fettet i hårbotten (låt gärna verka några minuter) får ditt hår behålla dess naturliga fukt. Det kan ta mellan 1 och 3 månader för håret att vänja sig vid detta så ge inte upp för snabbt.

Guide

Fixa den perfekta eyelinern i två steg – makeup-artistens bästa knep

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du får till den perfekta eyelinern. Makeup-artisten Linda Öhrström delar med sig av sina bästa knep!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

Veckans fråga: Hej Skönhetspanelen! Jag tycker att det ser så snyggt och sofistikerat ut med eyeliner. Men jag får inte till det själv… Det blir ojämt och hackigt. Finns det något universalknep för hur man får till det?! Hälsar Yasmin

 

linda_ohrstromLinda svarar: Under mina första 20 år som makeup-artist sminkade jag mig väldigt sällan. Men då jag upptäckt ekologisk makeup började jag testköra produkter på mig själv, vilket ledde till att jag började lägga mer makeup på mig själv. Då upptäckte jag samtidigt hur himlans mycket svårare det är att göra vissa saker på sig själv! Det har mest med vinklar att göra, och dom flesta vinklar tycker jag gör det enklare att sminka andras ögon. Modeller sminkar jag ju med två öppna ögon :)
Så jag förstår verkligen ditt problem: eyeliner och lösögonfransar är verkligen de svårare momenten att applicera själv!

Bra redskap är A och O – och de här behövs om du ska lägga en perfekt eyeliner på dig själv:

# Speglar.
En liten handhållen spegel och en stor fast väggspegel behövs
# En tunn eyeliner-pensel.
Det är väldigt individuellt vad man gillar så prova dig fram till din favorit! Jag föredrar tunna små vinklade penslar som egentligen är avsedda för ögonbryn. Här är några av mina favoriter:
Definer Brush från Linda Mehrens

Smal läpp-pensel från Inika

En mer klassisk eyelinerformad pensel (tunn och smal) från Jane Iredale
Penslar kan ju dock ses som en större investering pga prislappen. Kolla ett varv på konstnärsmaterial-butiken om du vill spara pengar. Måleripenslar är ofta av bra kvalité men kostar betydligt mindre. Såklart ska du välja syntetiska hår!
Har du valt en flytande eyeliner som kommer med en borste så är det oftast den formen som följer med. Jag gillar denna flytande eyeliner från Couleur Caramel.

# Smala tops.
De här från Muji är oumbärliga för precisionspill.

# Ögonmakeup-remover. 
Välj inte en som är för oljig. Vattnig konsistens är bättre för detta!
Här är mina 3 favoriter just nu: Eye Makeup Remover från Neal’s Yard Remedies, Liquid Cleanser från Purobio och Eye Makeup Remover från Melvita.

# En väl vässad kajalpenna.
Jag gillar den här svarta från Maria Åkerberg, den är lagom hård.

# En stadig hand.
Baksmälla och starkt kaffe är dåliga kombos… 😉

Steg 1: skissa fram en form med kajalpenna

Den största utmaningen är ofta att få dom två linjerna jämna med varandra! Börja därför med att titta den själv i en stor spegel, rakt framifrån.
Med en kajalpenna kan du skissa lätt vart du vill att linjerna ska gå. Fokusera först på den övre linjen, alltså inte vid fransroten.
Precis som när man målar en nagel så är det den yttre linjen man försöker få fin. Det andra fyller ju så att säga i sig själv. Du ska alltså inte lägga fokus på frontlinjen, där ska du bara fylla i.
Börja med vingarna och jobba dig inåt. Fördelen med att göra det med öppna ögon är att du ser hur slutresultatet kommer se ut, för det är ju sällan vi håller huvudet lite lätt bakåt med halvslutna ögon hela dagen…
I detta steg kan man hålla på och pilla fram och tillbaka med tops och makeup-remover tills man är nöjd.

Steg 2: applicera flytande eyeliner

När du skissat fram en form som funkar med öppna och stängda ögon är det dax för den flytande eyelinern.
Nu kan du antigen vinkla huvudet bakåt och använda den fasta spegeln. Jag tycker dock att det är mycket enklare att ha en liten handhållen spegel så du kan leka runt med ögonformen genom att kika i spegeln i olika vinklar.
Återigen, börja i vingarna och måla inåt mot näsroten. Jag gillar att dra den övre linjen först och sen fylla i vid fransroten.
Tänk på att låta linern torka ordentligt innan du tittar rakt fram igen. Jag har en liten solfjäder i kittet för detta :)

Alternativ eyeliner: Ett alternativ till den klassiska eyelinern är rotfyllaren

För dig som inte vill ha en klassisk eyeliner men ändå markera ögonen och få fransarna att se fyllig ut. Då målar du helt enkelt noggrant mellan fransarna på ögonlocket. Är du blond och har ljusa fransar är detta extra viktigt, att du verkligen klämmer in eyeliner ända in mellan alla strån. Här kan du med fördel kladda ordentligt på ögonlocket. När du jobbat in eyelinern klart tar du en tops med lite ögon makeup-remover och gör rent hela locket.

Guide

Veckans fråga: Hur blir jag av med mina fula acneärr?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du kan bli av med din acneärr och ojämnheter. Den här veckan svarar Negin på frågan, hon tipsar om både salongsbehandlingar och hemmakurer som ger dig en jämnare hy. Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

Veckans fråga: Hej, Jag har fula ärr i ansiktet som jag fått från acne som jag led av under puberteten. Finns det något jag kan göra för att bli av med ärren eller för att göra dem mindre framträdande?
/ Jonna

Negins svar: Hej Jonna! Tack för din fråga! Det finns en del du kan du göra för att minska dina akneärr, dels som hemmabehandling och dels på salong eller hos hudläkare.

Beroende på hur ärren ser ut och om de är ”upphöjda/utståend”, insjunkna som små gropar eller pigmenteringar. Det finns både mer traditionella behandlingar men också naturliga! Man kan välja bland många olika behandlingsmetoder som tex kirurgi, laser, fillers, microdermabrasion, microneedling eller kemisk peeling.

Till kemsiska peelingar hör till exempel både den starkare TCA (triklorättiksyra) och den mildare formen AHA (Alpha hydroxy acids). TCA som är kraftfullare och jobbar djupare i huden, kan ge bla rodnader, fjällningar och man blir mer känslig för solen. Det är bra att kolla upp biverkningarna för i vissa fall kan man få mer pigmenteringar eller tom ärrbildning. AHA är dock mildare och säkrare.

När det gäller ärrläkning tycker jag att man ska kolla upp ordentligt vilken metod som kan passa en bäst. Vet man att man har dålig läkningsförmåga och zinkbrist så ska man tex vara extra försiktig vid val av behandlingar där man skapar en skada först för att stimulera läkningen eller behandlingar där läkningsprocessen går mycket fortare än vad huden hinner läka.

I egenskap av hudterapeut som jobbar endast med ekologiska produkter så har jag valt att jobba främst med AHA i mina behandlingar och då med Maria Åkerbergs (MÅ) produkter. Jag får bra resultat med både en peelande och en återuppbyggande effekt. Jag jobbar med huden och stödjer den i sin egen process.

De behandlingar jag vill rekommendera dig är Maria Åkerbergs C-vitaminkur samt Pure Cell Treatment (PCT).
Pure Cell Treatment tycker jag är den ultimata naturliga behandlingen eftersom man ger huden all verktyg den behöver för att kunna reparera sig själv. Detta sker tack vare de levande stamcellerna av rosenrot som jobbar med din hy och enligt de förutsättningar och behov som just du har.

Man startar behandlinen med en kraftfull peeling av huden för att ta bort döda hudceller och förbereda den för att kunna ta upp all näring som kommer. Stamcellerna läggs på huden vid olika tillfällen under behandlingens gång. Mot slutet av behandlingen läggs stamcellerna över ett lager av AHA som blir kvar på huden tillsammans med andra produkter för bästa effekt. AHAn slussar stamcellerna djupare i huden och kombinationen leder till en kraftfullare behandling men fortfarande enligt dina förutsättningar och behov eftersom stamcellerna jobbar som sagt med det din hy har behov av.

C-vitamin kuren från Maria Åkerberg tycker jag funkar bra när det gäller acneärr och pigmenteringar. Då används återigen AHA (mjölksyra från betor) som har en peelande, återuppbyggande och utjämnande effekt på huden samt C-vitaminserum som är antiinflammatorisk och har även en blekande effekt.

Som hemmabehandling och för att få bäst behållning av behandlingarna använder man till natten en kombination av MÅ:s C-vitamin serum, Serum C samt Night Cream. Mjölksyran i Night Cream hjälper Serum C att slussas in ännu djupare i huden och man får ännu bättre resultat än om serumet skulle användas ensam. Alltså samma princip som vi tillämpade i behandlingarna.

Några gånger i veckan kan man också lägga AHA & Jojoba peelingen och därefter Face Mask Clearing. Förutom att AHA & Jojoba Peelingen tar bort döda hudceller så har den även en positiv effekt på pigmenteringar om den får sitta ensam på huden i minst 20 minuter. Face Mask Cleraring har med sitt innehåll av kisel en porsammandragande effekt. Du kan också varva den med Face Mask Moist som innehåller bla C-vitamin och jobbar mer med pigmenteringar.

Andra produkter som passar bra för acneärr och stora porer är produkter ur Bergkristallserien från Light of Nature med sitt innehåll av åkerfräken och kiselsyra. Jag gör även ansiktsbehandlingar med dessa produkter och gör då gärna Lymfmassage som passar extra bra här.

Jag vill gärna tipsa dig om några produkter till:

Zink är väldigt viktigt för akne och ärrläkning.

– Antioxidanterna och vitaminerna A, C och E som går att ta både invärtes och utvärtes.

– Aloe vera och kisel är fantastiska för huden, både invärtes och utvärtes. När det gäller ärrläkning så ta gärna utvärtes.

-Proteazymer, enzymer som bryter ner protein är extra bra för att mjuka upp ärrvävnad.

– Sist men inte minst vill jag tipsa om Nyponfröolja! Nyponfröolja är väldigt rik på näring som tex fettsyror och vitaminer. Innehållet av A-vitamin gör den extra intressant för läkning av ärr. Den jobbar även på pigmenteringar. Du kan köpa det som ren olja från tex Loelle eller Crearome. Testa då att använda det över dina ärr under din kräm. Blir det för starkt så kan du göra en oljeblandning istället. Passa då på att hälla i några droppar olibanum också.

Nyponfröolja ingår också i alla Maria Åkerbergs olika Royal Facial Oil. Weleda har också en hel serie med nypon som heter Wild Rose. Titta speciellt efter Wild Rose 7 day treatment!

Jag hoppas att du känner att du har fått lite olika tips som hjälper dig att komma vidare med dina akneärr. Vill du ta behandlingar så tveka inte att kolla med några olika hudterapeuter hur de skulle vilja lägga upp en behandlingsplan för dig och vilka produkter som skulle passa dig. Välj sedan med omsorg den som känns bäst för dig!
All lycka till dig i din resa!

Negin Aghili
Aukt. Hudterapeut & Örtterapeut