Meny

Guide

Veckans fråga: ”Hur kan jag rädda mitt torra hår?”

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du ska sköta om ett torrt hår. Den här veckan svarar Maria på frågan, hon tipsar om produkter och knep som du kan ta till för att ta reda på vad ditt hår behöver! Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

Veckans fråga: Hejsan, Skulle behöva råd vad gäller mitt hår. Jag vill bara använda naturliga produkter. Mitt naturligt färgade axel långa hår är mycket torrt. Jag vill ha ett schampo, balsam, inpackning och efterbehandling (typ olja) som är milda och vårdande, och boostar håret. John Master schampo eller Aleppo tvål till håret är frågan..? Övriga tips?? Tack så mycket på förhand.
Mvh Emelie

 

maria redigeradMarias svar: Hej Emelie! Att ditt hår är torrt kan ha olika orsaker. Är det torrt pga att det är skadat p i fjällskiktet av sol, blekning eller färg. Eller är det ett helt opreparerat hår som är torrt? Du skriver att ditt hår är färgat naturligt och om du med det menar att det är färgat med växtfärg så har du inte skadat fjällskiktet genom färgen men om du syftar på en mer naturlig traditionell hårfärg så har fjällskiktet skadats av oxidationsprocessen.

Ett hårstrå består av proteiner och fukt och fördelningen däremellan är olika beroende på hårtyp och vad det har utsatts för.
Ett strå som utsatts för kemiska behandlingar saknar ofta proteiner medans ett opreparerat hår som är torrt saknar fukt.

Testa vad ditt hår har behov av genom att göra ett vattentest:
– Appllicera vatten över håret.
1. Om vattnet rinner av håret snabbt tyder det på fuktbrist och/eller att håret har beläggningar av silikoner.
2. Om håret suger åt sig vattnet, är det poröst och i behov av proteiner.

Jag tänker inte ge dig tips på vilka exakta produkter jag tror ditt hår har behov av, i dag finns det ett relativt stort utbud av ekologiska schampon och balsam. Testa dig fram så är jag säker på att du hittar något som passar dig bra. Välj märken som säljer reseförpackningar så du slipper köpa på dig allt för mycket innan du har hittat vad som passar dig.

Man säger att ett skadat hår inte går att laga men det går att reparera temporärt. Det måste ske när håret är blött eller fuktigt för att produkten ska ha en chans att komma in i håret och fylla upp håligheterna. När håret är torrt är alla bindningar stängda. Vårdande leave-in produkter ska därför alltid appliceras på håret i fuktigt tillstånd, det ger glans även när håret har torkat.

Lite ingrediens kuriosa: I många traditionella håroljor är första ingrediensen många gånger en typ av silikon, cyklopentasiloxane. Den lägger sig runt hårstråt och kapslar in det, vilket ger håret glans och lyster på ytan men hjälper och vårdar inte håret på riktigt. Cyklopentasiloxane är dessutom misstänkt för att vara både hormonstörande och miljöbelastande.

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>

Guide

Veckans fråga: Vad är det vanligaste misstaget vi gör när vi sminkar oss?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om vad vi kan tänkas göra för misstag när vi sminkar oss – utan att veta om det! Den här veckan svarar makupartisten Linda på frågan, hon har koll på vilka misstag vi vanligen begår! Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

Veckans fråga: Hejsan, jag undrar om det finns något generellt misstag som du ser många svenska kvinnor begår när de
sminkar sig? Tänker att man kanske blir ”hemmablind” och inte upptäcker sina egna misstag efter några års sminkande…
/Ellinor

linda_ohrstromLindas svar: Hej Ellinor, Det ”misstag” jag oftast tycker mig se är att man sminkar sig för mycket. Vilket jag mest tycker gäller unga tjejer. Det är inte enbart i Sverige, utan jag tycker mig se detta överlag runt om i världen just nu. Kanske har vi diverse youtubers/vloggers att skylla detta fenomen på… :)

Men det gör faktiskt lite ont i mig att se hårdspackalde tonårstjejer med shading och contouring alá systrarna Kardashian… Den typen av makeup är till för professionella fotograferingar och kan se helt galet ut i vanligt dagsljus. Jag tycker att det känns oerhört omodernt att lägga en sån ”kakig” och tung make-up. Att det därtill förmodligen används hormonstörande sminkprodukter gör det bara ännu mer störande. Det är sällan eko-smink inblandat i dessa looks.

Ungefär samma misstag begås också av äldre kvinnor, där regeln nummer ett alltid är ”less is more”. Ju mer du sminkar dig desto äldre riskerar du att se ut. Det gäller framför allt för basen och misstaget att lägga för tung ögon-makeup. 

Ett fel många också begår är att de inte lägger tillräckligt med krut, pengar och fokus på basen. Det ger ett otroligt lyft att ha rätt foundation som verkligen matchar ens egen hudtyp. En bas som är rätt ska inte synas mot din hy eller hals. Att “få lite färg” med hjälp av en foundation är lite vilseledande tankesätt, din foundation ska bara jämna ut din naturliga hudton och ge dig en jämn finish. Vill du ha mer färg till ansiktet, så använd rouge för att sätta färg istället!

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>

Guide

Veckans fråga: Jag har vuxenacne – går det att bota på naturlig väg?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du kan behandla vuxenacne på naturlig väg . Den här veckan svarar Negin på frågan, hon lär dig om hur du bör tänka som ett helhetskoncept för att bli av med acnen! Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

Veckans fråga: Hej, Jag fyller 33 år i sommar och har en hy som är fet och samtidigt känslig. Jag har Acne tarda (dvs. vuxenacne) och använder dagkrämen Effaclar duo från La Roche Posay för detta som fungerar rätt bra. Har tidigare använt Maria Åkerbergs produkter samt deras olja för fet och känslig hud – fungerar också bra. Jag kör inte med någon medicinsk acnebehandling eller acnekräm på recept då jag har ganska mild acne. Men minsta stress eller liknande får det att blossa upp, så jag kanske skulle behöva medicinsk behandling egentligen – jag har dock testat olika acnekrämer på recept tidigare, men gett upp eftersom huden blev väldigt irriterad. Jag vet att man ska utvärdera en medicinsk kräm i minst 3 månader egentligen, men jag har inte tålamod för det, gillar inte se huden så illa däran heller i väntan på att det EVENTUELLT ska bli bra. Hursomhelst, det jag saknar på marknaden är en kräm mot problemhy som min, samtidigt med anti-rynkeffekt. Jag har börjat få små rynkor i ansiktet, och de har tillkommit på ett par år bara. Har speciellt en väldigt synlig rynka i vänster skrattgrop. Så jag skulle vilja hitta någon kräm med förebyggande/utslätande effekt mot rynkor för de i min ålder samtidigt som den behandlar mild acne. Finns det något sådant i din shop eller som du vet om ute på marknaden? Kanske något serum att ha under en dagkräm annars?

Mvh
/Julita

 

Negins svar: Hej Julita! Tack för din fråga! Jag svarar på din fråga lite utförligare då det kan finnas fler som har samma funderingar kring acne tarda som du.

Acne tarda är acne som fortsätter ända in i vuxen ålder eller uppträder först då och därav namnet sen acne! Acnen kan ha lite olika orsaker men beror mest på hormoner och många ggr får kvinnor det när de slutar med P-piller. Som all annan acne så är det viktigt att försöka få ner den inflammatoriska processen i kroppen. Därför är det också viktigt att tänka på kosten och försöka testa att ta bort gluten, mejeriprodukter och socker.

Det är också väldigt viktigt att minska på stressen. Du nämner också att din acne blossar upp vid stress. Det kan hjälpa till att börja med aktiviteter som hjälper dig att komma ner i varv som Yoga och meditation. Tänk också på att ta hand om magen lite extra, speciellt om du har ätit antibiotika för ditt acne så behöver du tillföra goda bakterier, alltså probiotika. Utöver detta är det bra att komplettera med en del tillskott som tex zink och Vitamin B5 mm för huden från insidan och gärna göra en detoxkur.

Att ta hand om lymfan är också väldigt viktigt! Lymfsystemet ska ju transportera bort slaggprodukter och kan behöva lite hjälp ibland. Lymfdränage/vävnadsdränage är en väldigt mjuk massageteknik som brukar ge väldigt fina resultat. Det utförs av hudterapeuter eller lymfterapeuter och är den bästa massagetekniken för känslig hy samt acne. Du kommer att se att huden kommer att bli mycket renare, klarare och slätare. Du kan också komplettera med lymfrenade örter.

När det gäller att ta hand om huden från utsidan så tänker jag rekommendera dig att testa några produkter från Maria Åkerberg som du nämner att du har använt tidigare och som har funkat bra för dig. Jag har också väldigt bra erfarenhet av Maria Åkerbergs produkter då jag använder de i min salong.

Jag tror sällan på en enda produtk utan en kombination av produkter samt livsstilsförändringar. Det bästa är att försöka välja produkter från samma märke då de har ”samma kemi” och kompletterar varandra bäst.

För dig som har en fet och känslig hy med acne som samtidigt vill ha en antiage effekt skulle jag rekommendera följande:

Cleansing Clay– Mild lerbaserad djuprengöring som passer utmärkt för en känslig hy

Lemon Freshner– Renande ansiktsvatten för fet eller acnehy

Royal Facial Oil Clearing– Renande och utslätande olja att ha under dagkrämen

Face Lotion Clearing– Renande och balanserande kräm med lätt konsistens för fet eller acne hy

Serum C– Serum som passar utmärkt för fet hy och lätt acne, bra för acneärr samt anti-age. Innehåller även vitaminerna A och B6. Används endast nattetid och gärna under Night Cream för bäst effekt

Night Cream– bra mot rynkor och ärr. Perfekt att kombinera med serum C. Innehåller A-vitamin

Eye Cream– Perfekt som en första antiage ögonkräm, passer jätte bra för en känslig hy och kan även användas i hela ansiktet

AHA & Jojoba– Peeling med både jojoba korn och mjölksyra

Face Mask Clearing– Renande och porsammandragande mask som även går att ha som en nattbehandling, antingen ensam eller ännu hellre över ett tunt lager AHA & Jojoba peeling som en renande kur

Som du ser så får du antiage effekt av fler produkter i denna kombination. Om du märker att Serum C och Night Cream blir för starka för din känsliga hy, kan du testa att ha de endast några kvällar i veckan.

Känner du att du vill bara ha en antiagekräm som är för en känslig vuxen acne så kan jag rekommendera dig Smaragdkrämen från Light of Nature som är framtaget för just detta. Den har en fin bas av macadamianötolja som påminner om vårt eget sebum och innehåller förutom alkemiskt smaragd även alkemiskt lavendel som är lugnande och antiseptiskt. Här skulle jag också rekommendera dig att kompletera med rengöring, ansiktsvatten och peeling och mask från samma märke.

Light Of Nature hittar du hos mig på Althea Hudvård & Livsstil: www.altheahudvard.se

Maria Åkerberg hittar du både hos mig och hos Naturlig snygg! Dessa två märken är de jag har valt med omsorg till min salong och jobbat med under flera år med goda resultat.

Sist men inte minst skulle jag vilja tipsa dig att gå till en duktig hudterapeut som jobbar med helheten och ta ansiktsbehandling med lymfdränage!

Hoppas du har fått svar på din fråga och känner dig nöjd med svaret även om det blev lite fler produkter än du kanske efterfrågade! 😉

Önskar dig lycka till!

Läs också:

Glutenfritt = toppen för huden
Frågor & svar del 3: silikoner, parfymer, acne och gravidoljor

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>