Meny

Guide

Hjälp, mitt underliv kliar och luktar!

Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Helena som behöver tips på vad man gör åt ett underliv som kliar och luktar annorlunda i perioder. Hudterapeuten Emma Bergqvist gästar oss och ger många bra tips på hur du minskar klåda, irritation och lukt så underlivet blir balanserat igen.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen! Jag har problem med underlivet, och har i perioder problem med kli och klåda. Vad kan jag göra åt det? Ibland tycker jag också att det luktar annorlunda. Jag duschar och tvättar mig varje dag men vad gör jag för fel?
Mvh Helena

EMMAS SVAR:

Hej Helena,

Först vill jag säga att det är jättebra att du hör av dig. Det är så många kvinnor i olika åldrar som har olika problem med underlivet och vi pratar alldeles för lite om detta. Hur vårt underliv mår har en stor betydelse för vårt allmänna mående!

Tvätta underlivet med olja – undvik tvål och vatten!

Det finns ett par grundläggande saker att tänka på som gäller för alla kvinnor, sen finns det också djupare information beroende på om man har större besvär än de ”vanliga”. Det du beskriver låter som ”vanliga” besvär. Det är då viktigt att tänka på hur du tvättar underlivet. När jag nu säger underlivet så avser jag vulvan, det vill säga de delar av ditt underliv som är synligt, yttre och inre blygdläppar, klitoris, urinöppning, mellangården och venusberg. Slidan, vaginan, rengör sig själv allra bäst.

Tvätta dig med en vegetabilisk olja och undvik tvål, duschcreme, intimtvålar och vatten. Alla dessa saker innehåller antingen tensider och/eller har fel pH-värde för underlivet. Det finns särskilda tvättoljor som är avsedda för intimvård, till exempel Lip Intimate Care Cleansing & Moisturising Oil Coconut + Vanilla eller Lip Intimate Care Cleansing & Moisturising Oil Sea Buckthorn + Fragonia.

Illaluktande flytningar och klåda kan bero uttorkande tvål och vatten

Vad som blir tokigt när du tvättar dig med något som torkar ut eller rubbar pH-balansen är att svamp och bakterier lättare får fäste och därmed orsakar inte bara klåda utan kan även orsaka illaluktande flytningar. En vanlig reaktion blir då att vi tvättar oss ännu mer för att få bort lukten och då hamnar vi en dålig spiral. Känner du av irritationer så kan du, förutom att tvätta med tvättolja, även smörja efteråt med Lip Intimate Care Cleansing & Moisturising Oil Sea Buckthorn + Fragonia. Fragonia är känd för sina anti-fungorala och antibakteriella egenskaper. Det betyder att den motverkar och förebygger svamp och bakterier.

Testa dessa två tips; tvätta med tvättolja och smörj vid klåda och irritation samt vid dålig lukt. Tänk på att under denna period är det bra att välja underkläder av naturmaterial såsom bomull, bambu eller siden. Lycka till!

Emma Bergqvist
Diplomerad Ekologisk Hudvårdsterapeut

Fler tips för underlivet:

5 tips för ett gladare underliv

Guide

Finns det några knep som gör att jag kan få långt hår?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om det går att få håret att växa? Vi är nog många som drömmer om ett långt och drömmigt svall men som ger upp illa kvickt och klipper av håret varje gång det passerat den längd vi brukar ha… Den här veckan svarar frisören Maria på frågan, glädjande nog kan hon dela med sig av massa bra tips för hur du boostar ditt hår!

Glöm inte att ställa din fråga du också, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:
Hej! Jag har hört att håret endast kan växa till en viss gräns och sedan slutar det, stämmer det? Eller kan alla få långt hår med tålamod och bra hårvård? Finns det några knep för att få längre hår?

Tack på förhand!

/ En tjej som gärna vill ha långt hår

 

maria redigeradMARIAS SVAR:

Hej!

Hårets kvalitet & arvsanlag spelar in

Hårets maxlängd varierar från hår till hår och beror på hårets kvalitet. Ett tjockt starkt hår blir längre än ett fint och skört hår. Anledningen är att det orkar stå emot yttre påfrestningar bättre. Hårets kvalitet bestäms dels av arvsanlag, så självklart har ett tjockt hår bättre förutsättningar att bli riktigt långt.

Ta hand om håret rätt

Men hur du vårdar och tar hand om det är också avgörande för hur långt det kan bli. Borsta håret regelbundet med svinborst, 100 tag per dag i hårbotten och gärna med huvudet upp och ned för att öka blodtillförseln i hårbotten. Det här ökar blodcirkulationen i hårbotten vilket ger det starkaste och tjockaste hår som du personligen har möjlighet att producera.

Undvik starka behandlingar i håret

Undvik alla typer av behandlingar som ljusar upp håret, de har en oxiderande effekt på hårstråt vilket skadar fjällskikten och gör håret skört. Vill du göra någon färgförändring, använd växter eller enkomponententsfärger som inte har väte i sig. Var snäll mot ditt hår och red inte ut tovor på ett vårdslöst sätt. Använd vårdande ekologiska produkter och utsätt det inte för stark värme från dels från stylingverktyg men även från sol.

Mago extensions för dig som inte orkar vänta

Om du inte orkar vänta på att håret ska bli långt så kan jag rekommendera mago extensions. Det är en hårförlängningsmetod som fästs i håret med en bomullsknut, vilket inte skadar håret som tejp och keratinwax gör. Se bara till att du vänder dig till någon som är välutbildad i tekniken. Har du väldigt skört hår så kan tyngden av löshåret bli för mycket så det passar endast normala till tjocka hår.

Vänligen
Maria, Frisörmästare

 

Mer läsning om hår:

Veckans fråga till skönhetspanelen: Hur kan jag stoppa mitt håravfall?

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>

Hur kan jag vårstäda och djuprengöra huden?

Nu när våren äntligen har kommit kan det vara dags att göra en förändring i hudvårdsrutinen och förbereda huden för mer utevistelse. Här tipsar vår hudterapeut Katarina om en härlig rutin för att ge huden en riktigt djup rengöring och lite mer liv! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hejsan!

Min hud är allmänt tråkig, trött, glåmig och fnasig efter vintern. Jag vill gärna pigga upp huden och ge den en riktig djuprengöring inför våren och solen, har ni tips på en rutin att köra?

Mvh
Lina

KATARINAS SVAR:

Hej! Oavsett om du solar eller inte, är det bra att göra en djuprengöring av huden då och då. Följ dessa steg för att bli av med döda hudceller och ta fram lystern i huden:

1. Börja med att göra en dubbelrengöring med olja i första steget. Olja löser upp drygare smuts och sebum som samlas på huden. Använd till exempel Maria Åkerberg Pre Cleansing Oil.

2. Sedan tar du din vanliga rengöring. Har du alltid enbart olja lägger du till en lotion-, kräm- eller gelrengöring beroende på din hudtyp och vad du föredrar. Om du tycker du att det känns onödigt med två rengöringar så köp en prova på-förpackning. Här hittar du alla våra ansiktsrengöringar >>

3. Öppna porerna med ångbad. För att komma åt pormaskarna gör du ett ångbad med hett vatten i en skål. Lägg en handduk över huvudet och luta ansiktet över ångan – akta så att du inte bränner dig, det ska vara varmt men inte kännas obehagligt. Sitt några minuter så att porerna öppnas, kortare tid om du har känslig hud.

4. Sen är det dags för peeling. Jag förespråkar alltid enzympeeling som är det skonsammaste för huden. Klappa ansiktet torrt efter ångan och applicera peelingen direkt nu när porerna är öppna, till exempel Estelle & Thild BioTreat Instant Enzyme Peel.

5. Följ upp med ansiktsmask. Tvätta av peelingen med varmt vatten och klappa huden torr igen för att nu applicera en ansiktsmask. Här kan man välja efter behov så känn om du behöver en fuktboost (till exempel Marina Miracle Shea Hydration Mask) eller om det är ytterligare rengöring som behövs (till exempel Madara Smart Anti-pollution Charcoal Mud Repair Mask).

6. Skölj av med varmt och kallt vatten. Ansiktsmasken tvättas av med varmt vatten och riktigt kallt i sista sköljningen för att sluta porerna – har du ytliga kärl eller rosacea tar du svalt vatten istället.

7. Återfukta. Till sist applicerar du ditt ansiktsvatten och din dagkräm och solskydd eller nattvård beroende på när på dygnet du gör behandlingen. Byt också gärna ut din dagkräm till en lättare variant om du känner att den du har blir för kraftig när graderna kryper uppåt. Om du använder ansiktsolja och det känns för tungt, så kan du byta ut den till ett serum.

/Katarina

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Kan jag bli av med rosacea på naturlig väg?