Meny

Guide

Hur kan man ta bort melasmafläckar?

Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Gabbi vill förebygga och jobba bort sina melasmafläckar. Vår hudterapeut Sara ger tips på vad du kan göra både in- och utvärtes för att minska uppkomsten av melasma.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Jag läste ert inlägg om tips på hur man kan sminka över sina melasmafläckar. Stort tack för det! Men nu undrar jag om det finns något sätt att minska dessa istället för att bara dölja. Om ni har tips på vad jag kan göra både invärtes och utvärtes för mina melasmafläckar vore det super.

Tack för alla tips ni delar med er av! /Gabbi

SARAS SVAR:

Melasma är bruna pigmentförändringar som är vanligt hos främst kvinnor. Melasma orsakas av ökad melaninproduktion från solljus eller förändring i hormonnivåer. Melaninet är de pigment som vi producerar i huden som bestämmer hudtonen. Det vanligaste exemplet är när vi solar, då solljuset ökar produktionen av melanin och vi blir brunare i hudtonen. Man tror även att en förändring av hormonnivåer kan ge ökad melaninproduktionen, det kan man tex se hos en del gravida kvinnor. 

Så här kan du minska uppkomsten av melasma:

  • Undvik att vistas i solen när den är som starkast, och skydda dig med kläder och solskydd. Viktigt att du använder dig av solskydd – det är ju just det som gör att du inte får pigmentfläckar från början!
  • Genom kemisk peeling med tex AHA kan man exfoliera huden (ta bort döda hudceller) och stimulera tillväxten av nya hudceller. Om melasman ligger ytligt kan detta hjälpa genom att man tar bort yttersta hudlagret för att släppa fram nytt under. Dock är den nya huden mer känslig för solljus så det är mycket viktigt att man tänker noga på att skydda sig mot solen på en peelad hud. Det finns naturliga hudvårdsprodukter som innehåller fruktsyror som kan ge denna effekt, tex Madara Brightening AHA Peel Mask. 
  • Ansiktsmask av honung. Honung innehåller enzymer som kan ljusa upp huden. Därför är honung ett gammalt knep mot just ojämn hudton. Applicera ett tunt lager honung på väl rengjord hud och låt verka i ca 10min, skölj därefter av. Du kommer känna peelingeffekten direkt och gör detta regelbundet, gärna varje dag eller minst 3 gånger per vecka i några månader innan du kan utvärdera resultatet. Se till att alltid smörja in dig med mjukgörande produkt efter en sådan ansiktsmask. Om du har känslig hud kan honung klia, välj antingen att lämna masken på så länge din hud klarar det, eller så är masken inte ett bra alternativ för din hud. 
  • Gurkmeja sägs också ha en uppljusande effekt. Testa att blanda din egen mask med 2 tsk yoghurt (innehåller naturlig AHA) och 1/4 tsk gurkemeja. Låt verka 20min på väl rengjord hud och smörj sedan in huden med mjukgörande produkt. Det finns också färdiga ansiktsmasker med gurkmeja och andra uppljusande ingredienser som du kan prova, t.ex. Kora Organics Turmeric Brightening & Exfoliating Mask 2-in-1.
  • Genom en god hudstatus generellt kan huden göra sitt jobb bättre, dvs skydda mot bla UV-strålning. Så se till att använda hudvårdsprodukter för att öka hudens elasticitet och barriär, som tex en skyddande ansiktsolja rik på vitaminer och antioxidanter. 
  • Vissa vegetabiliska oljor som används i hudvård innehåller höga andelar antioxidanter som minskar oxidativ stress i huden vilket kan påverkar pigmenteringen och hudens skyddsförmåga. Exempel på sådana oljor är tex olja från granatäpple, nypon, baobab, argan, druvfrö, tamanu och olivolja. Smörj in huden varje kväll med en ansiktsolja eller serum innehållandes höga andelar av dessa oljor. Tex Organics by Sara Oil Serum Antioxidant  
  • Undvik produkter som ligger kvar på huden som innehåller eteriska oljor som är fototoxiska, tex vissa citrusoljor. Det finns dock citrusoljor som är förändrade där man tagit bort de fototoxiska ämnen. Kolla med tillverkaren om produkten innehåller fotoxiska citrusoljor eller inte för att vara på säkra sidan. 

Hur kan man minska dem naturligt invärtes?

  • Det finns flera vitaminer och mineraler som sägs främja en jämn hudton och stimulera nybildning av hudceller; koppar, vitamin C, B vitaminer och Zink samt andra antioxidanter. Jag rekommenderar dig att ta ett kosttillskott som är sammansatt för att motverka just pigmentförändringar såsom tex det som Linda föreslog i inlägget mot Melasma. 

Lycka till!

Sara

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Hur sminkar jag över melasma?

Guide

Mogen hy – hitta rätt hudvård för dig

Hudvård för mogen hud. Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Mia som undrar hur hon sköter sin mogna hud bäst och i vilken ålder man anses ha mogen hy. Vår hudterapeut Katarina tipsar om en hudvårdsrutin för dig med mogen hud och ger flera grymma tips på vägen. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag tror det räknas som att jag har mogen hud nu för tiden, men jag har en del frågor kring detta som jag hoppas ni kan svarar på. I vilken ålder anses man få mogen hud? Finns det något jag ska tänka på när det kommer till hudvården? Lägga till/ta bort?

Mvh Mia 40+

KATARINAS SVAR:

Hej Mia,

Mogen hy – individuellt med ålder

Generellt brukar man säga att mogen hud räknas från 40 år men det är väldigt individuellt. Det kan vara något tidigare runt 38 eller betydligt senare närmare 50. Det beror helt på hur huden mår. Huden åldras också väldigt olika. En del får lite slappare hud men har inte så mycket linjer och för andra är det tvärtom. Man ska också skilja ut linjer som beror på att huden är uttorkad och de du får för att du helt enkelt har blivit äldre.

Eftersom jag inte vet vad du använder och om du behöver byta ut något får det bli generella råd. Mår huden bra med det du har, behöver du inte ändra på någonting bara för att du är 40+. Att anpassa hudvården till hur huden mår oavsett ålder är det bästa för alla och så klart det gamla vanliga att tänka på livsstil och kost eftersom hälsan och hudens mående alltid börjar inifrån.

Mogen hud oftast torr

Drick tillräckligt med vatten & ät frukt och grönt

Många blir torrare i huden med åldern och det beror oftast på för dåligt vätskeintag i första hand. Vi behöver dricka minst 1,5 liter vatten, ofta ännu mer och gärna med lite pressad färsk citron eller lime i för ännu bättre återfuktning. Det kan alla ha som riktlinje oavsett ålder. Mycket frukt och grönt varje dag hjälper också till att återfukta och ger bra näring till hela kroppen. Under natten går det många timmar utan vätska så börja gärna morgonen med ett stort glas vatten det första du gör.

Återfukta huden med hyaluronsyra

Vill du även öka fukthalten i huden på utsidan kan en toner eller serum med hyaluronsyra som binder fukt i huden vara en bra hjälp. Från c/o Gerd har vi dessa två produkter som kan kombineras med det du har – c/o Gerd Hyaluronic Facial Mist och c/o Gerd Hyaluronic Serum Skin Boost.

Öka cellförnyelsen med retinol

Retinol kan man gärna lägga till sin hudvårdsrutin för mogen hud om man inte har det. Det hjälper huden med cellförnyelsen som blir långsammare med åren samt att minska fina linjer och dämpa synlighet av ärr. De sägs även öka kollagenproduktionen och minska pigmentering och melasma. Växtbaserade retinolet – bakuchiol – är ett snällt alternativ till den konventionella och orsakar inte den irritation och torrhet som uppstår annars. Båda kan användas av de flesta hudtyper och finns som både serum och olja. Spana in:

Maria Åkerberg Serum More >>
Juice Beauty Stem Cellular Anti-Wrinkle Overnight Retinol Serum >>
Evolve Bio-Retinol C Booster >>
BYBI Bakuchiol Booster Serum >>

Motverka pigmentfläckar med C-vitamin & syror

Är ökad pigmentering ett problem så är det C-vitamin som gäller, både för in- och utsidan. C-vitamin hjälper till vid skapandet av kollagen och är super för immunförsvaret så det kan man ligga högt på i intag, från 1000 mg och uppåt. Välj gärna en syraneutral sort som är snällare för magen om du tar det som kosttillskott. Här har vi tidigare tipsat om produkter för huden med c-vitamin.
Man kan också ha fruktsyror (AHA-syra) mot pigmentfläckar och ojämn hudton. Här finns förslag på dessa serum med fruktsyror.

Mer läsning om hudvård för mogen hud:

Bästa budgethudvården för mogen hy

Guide

Vilket solskydd ska jag ha i ansiktet?

Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Kasia som undrar om det finns något ekologiskt solkräm för ansiktet som är lätt i konsistensen och som fungerar bra under makeup. Hannah Sjöström tipsar om bra solskyddsprodukter som skyddar huden utan att den blir glansig. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej underbara Naturligt Snygg-team!

En läsare här sedan flera år tillbaka som vill be om tips för naturligt solskydd som är lätt i konsistensen och inte känns på huden, passar blandhy och fungerar under make-up. Kanske en svår kombo med tanke på hur mineral solskydd fungerar? Har testat bl.a. Natural Protection Moisturiser Spf 25 från Balance Me vilket är en suverän produkt i sig men jag blir lätt glansig av den under dagen. Vore tacksam för något tips.

Tack för att ni finns! Ni gör ett suveränt jobb med att spridda det gröna sköna 🙂 Varmt hälsar, Kasia

 

HANNAH SVARAR: 

Hannah Sjöström, chef Metro Mode. Foto: Henry LundholmHej underbara Kasia!

Jag förstår din fråga och tänkte att jag skulle ställa allt på ända lite nu. Jag upplever, precis som du, att en del eko-solskydd som är ämnat för ansiktet är lite ”segare” i konsistensen och att man kan bli glansig av dem. (Gillar också Balance Me, men håller med om glansigheten.)

Därför tänkte jag tipsa om solskydd som är till för kroppen! Det finns numera flera som är superlätta, som mjölk i konsistensen snarare än krämer och dessa kan man självklart också ha i ansiktet!

Så här tänker jag:

BLI MINDRE GLANSIG UNDER SOLSKYDD:

Först kan du som vanligt applicera ditt serum/ansiktsolja om du brukar ha det, och sen kan du använda din vanliga dagkräm om du önskar, och applicera solskyddet över det, eller så går du direkt på med solskydd efter serum/olja. Det är alltså inte farligt att applicera flera lager av produkter i huden (lex K-Beauty, där man ofta använder flera olika produkter) och huden kommer att absorbera dina produkter.

SOLKRÄM FÖR ANSIKTET:

De solskydd jag tycker att du ska testa för ansiktet är:

• Hynt Beauty, Sun Prep spf 25 är en väldigt behaglig och lätt kräm för ansiktet som är ganska dyr, men också dryg.

• Bioregena, Sunscreen Lotion Spf 30 är till för både ansikte och kropp och är också lätt att ha i ansiktet.

• Biosolis, Sun Milk Spf 15 är en lättare kräm som funkar för ansikte och kropp och kanske för dig som redan har fått färg och hunnit bygga upp eget ”solskydd”.

Madara, Plant Stem Cell Age Protecting Sunscreen Face spf 30 från Madara känns lätt i konsistensen och ger först lite blank yta, men den absorberas bra i huden. Värd att testas!

MATTA NER SOLSKYDDET:

Jag har tipsat om det tidigare, men att applicera lite mineralfoundation från Lily Lolo över solkrämen gör ju inte bara att man snyggar till hudtonen, den har ju spf 15, så man lägger ju till ytterligare ett bra lager.

Man kan också applicera en foundation – gärna en ekologisk som innehåller titan- eller zinkoxid (de vanligaste jordmineralerna som har en naturligt inbyggt solskyddsmekanism) över sitt solskydd, bara man låter det sjunka in ordentligt i huden.

Hoppas du ska hitta något som funkar för dig!

Mvh Hannah

Mer läsning om solskydd:

Nu är det verkligen dags att ta fram solskyddet för ansiktet!