Meny

Guide

Veckans fråga: Hjälp! Mitt torra och tunna hår blir lätt stripigt och fett

Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Wenche som vill ha hjälp på att få ordning på sitt torra, självlockiga och frissiga hår som lätt blir fett och stripigt. Ekofrisören Maria Hellström ger sina bästa tips! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Kära skönhetspanelen,
Jag har svårt att få ordning på mitt torra, lite tunna, självlockiga och frissiga hår. Jag har sedan några år gått över till att enbart använda naturlig hud/hårvård men får inte riktigt till det. Jag använder ofta en naturlig schampo-tvål eftersom jag läst att denna ska vara bra mot torrt hår och håravfall som är lite av av mitt problem, men jag använder även andra mer traditionella eko-schampon. Ibland blir håret ”gnisselrent” och frissigt, men använder jag balsam så upplever jag att håret blir mindre frissigt men kan då istället bli väldigt stripigt och tungt. Samma sak när jag använder stylingprodukter. Jag har också provat olja, men det fungerar inte alls, utan håret ser jätteofräscht ut trots att jag endast använder någon droppe.

Snälla, ge mig era bästa tips! 

Med vänlig hälsning Wenche

MARIA SVARAR: 

Maria Hellström Hej Wenche!
Det låter som att du har testat det mesta för att få till en frisyr du är nöjd med.

För en del handlar det om att hitta de rätta hårvårdsprodukterna och för andra fungerar ingenting. Något som är viktigt att komma ihåg är att hårets kvalitet skapas i hårsäckarna och är förhållandena där optimala, så får man den bästa möjliga kvaliteten på sitt hår. Har man däremot någon form av näringsbrist, lider av stress eller störningar i hormonbalansen kan hårstråt bli skörare redan i produktionen så att säga.

Steg 1: Ge håret rätt förutsättningar

Därför brukar mitt första tips alltid vara att leva hälsosamt (jag vet att det kan vara lättare sagt än gjort!):

  • Ät en hälsosam och näringsrik kost, det ger ett fylligare och glansigare hår. Vitaminerna A och C är viktiga för produktionen av serbum som smörjer håret helt naturligt. Man hittar dem bland annat i grönsaker som spenat, broccoli och grönkål. Fiskolja och avokado innehåller viktiga fetter som hjälper mot torrt hår.

  • Sov och träna.

  • Undvik ohälsosam stress.

Steg 2: Stärk din hårbotten

Nästa steg är att ta hand om sin hårbotten: En välmående hårbotten är lätt rosa i färgen och utan torra partier och har alltså god blodcirkulation och är väl återfuktad.
Borsta ditt hår och hårbotten dagligen med en naturborste. Använd då en borste med naturmaterial (svinborst eller trä) och inte metall eller plast som skapar elektricitet och kan skada hårbotten. Regelbunden borstning kommer ge resultat i form av att hårbotten får en ökad blodcirkulation vilket i sin tur ger ökad hårtillväxt. Vänd huvudet upp och ner och borsta 100 borsttag varje kväll innan läggdags, var envis och håll ut för det kommer att ge resultat. Återfukta hårbotten med ditt balsam genom att massera in det och låt sitta en stund varje gång du tvättar håret.

Tipsen ovan är inget som ger en bättre hårkvalitet över natten utan det är ett långsiktigt sätt för att skapa ett starkt och friskt hår. Håret som du har i dag kommer inte blir starkare och friskare utan är präglat av tidigare omständigheter.

Steg 3: testa olika produkter

Som avslutning så vill jag ge dig tips på en produktserie som jag själv är helt tokig i just nu.

Hårvård från märket Reverie, ekolyx på högnivå och väldigt effektiva. Schampot och balsamet är mycket bra för tunnare hår, tynger inte alls ner. Sedan har de en helt fantastisk olja, Ever, baserad på Marula-olja som är en superlätt olja för håret. Ta två, tre droppar i hårlängderna och det kommer inte att tynga ner till hår men återfuktar på ett fantastiskt sätt. Avslutningsvis har de en saltvatten-spray, Mare, som ger en hållbar stadga i fuktigt hår, antingen låter man den självtorka in eller föna håret med. Personligen är jag helt såld på dessa produkter, jag tycker de ger håret det där lilla extra. Priserna är relativt höga men om produkter fungerar är det värt det alla gånger kan jag tycka, dessutom är de enormt dryga.

 

Lycka till! /Maria

Guide

Veckans fråga: Finns det ekologiska nagellack?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om nagellack – finns det ekologiska varianter eller är det alltid syntetiska kemikalier i nagellack? Hannah Sjöström reder ut! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Hej Hannah!
Jag beställde nagellack i er shop och blev ganska besviken när jag öppnade flaskan. Nagellacket luktade nästan precis som ”vanliga” gör och då läste jag mer om innehållet. Det visar sig att det innehåller ämnen som du brukar undvika. Hur går det ihop? Jag trodde jag kunde handla tryggt hos er och köpa ekologiskt nagellack, men det visar sig att jag har köpt farliga kemikalier? Finns det inga ekologiska nagellack? /Besviken kund

 

HANNAH SVARAR: 

Hannah Sjöström, chef Metro Mode. Foto: Henry Lundholm

Hej!

Först: vad tråkigt att du är besviken på ditt köp hos oss. Det vill vi ju inte att du ska vara. Och jag kan bara be om ursäkt för att vi inte är tillräckligt tydliga med information kring alla våra produkter.

Sen: nej – det finns inga ekologiska nagellack.

För att något ska klassas som ekologiskt så måste det kunna odlas. Tex grönsaker, växter, blommor och örter. Det innebär att hos oss (och hos alla andra) är det enbart oljor och salvor som är baserade på ekologiskt odlade råvaror som kan klassas som 100 % ekologiska.

Så fort man tillsätter tex vatten i en kräm, jordmineraler i en foundation, eller några andra ingredienser som är naturliga så är ju produkten inte 100 % ekologisk längre, utan istället kan man kalla den produkten naturlig med ekologiska ingredienser.

ekologiska_nagellack

Det finns två olika typer av nagellack; de som är baserade på lösningsmedel och de som är baserade på vatten. De som är lösningsbaserade är de vanligaste och här ingår majoriteten av alla nagellack som säljs över världen.

Inom denna kategori finns det olika mängd av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Du har säkert hört talas om 3-free, som innebär att nagellacken är fria från de tre ”värsta” ingredienserna som formaldehyd, tuolene och ftalater.

Utvecklingen mot renare innehåll pågår hela tiden och numera finns det 5-free, 7-free och senast Kure Bazaar som nyligen har lanserat nya lack som är 10-free. Det innebär att de fortfarande är baserade på lösningsmedel  – annars kan inte lacket fästa – men att man i sitt innehåll annars är upp emot 90 % naturliga.

När det gäller vattenbaserade lack så är de alltså inte baserade på lösningsmedel, men väl på vatten men det säger ju sig självt att enbart vatten och färgpigment inte fäster på en nagel. Därför behöver man tillsätta vissa kemikalier för att de ska fästa. De vattenbaserade lacken brukar inte sitta lika bra, men det är också en fördel, eftersom man lättare kan skala av dem från nageln om man vill. Vi säljer nagellack från Little Ondine som är vattenbaserade. Men de är inte 100 % naturliga.

Vi har valt att sälja nagellack hos oss som är så miljövänliga som det går, men som också har snygga färger och en någorlunda hållbarhet. Vi letar hela tiden efter renare produkter där det är möjligt och ser fram emot nya innovationer inom området.

Under tiden kommer vi att fortsätta sälja nagellack hos oss som alltså innehåller en del syntetiska kemikalier men som är så rena som det går.

/Hannah

Guide

Veckans fråga: Hjälp mig bli av med torrhetslinjer och rynkor

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om torrhetslinjer och rynkor. Eco-beauty-konsulten Iván Valencia tipsar om produkter som gör jobbet! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag har fått torrhetslinjer/-rynkor. Det ser ut som rynkor men jag är för ung för att ha fått rynkor och har förstått att det är på grund av att det är någon typ av torrhetsrynkor. Det jag behöver hjälp med är hur jag ska göra för att få bort detta? Går det ens att göra själv hemma? Tack på förhand, Anna

 

ivanIVÁNS SVAR: 

Hej Anna,
När du skriver torrhetsrynkor kommer jag att tänka på mina som jag har runt ögonen. Det är den typen av rynkor jag har som träder fram när jag slarvat med att dricka vatten, festat hårt eller sovit för lite. Jag vet inte om det är dessa du menar men mina tips för att ”trolla” bort dessa är att kapsla in huden i olja över natten. Min lilla ritual ser ut som följer inför nätter då jag vill maxa fuktbalansen i huden.

1. Rengöring med massage
Tvätta rent ansiktet som du brukar men massera igång blodcirkulation försiktig genom att massera mjukt med fingrarna i cirkelrörelser från pannan och ner mot hals, längs med tinningar och ner för kinder. Här kan jag verkligen tipsa om att använda en konjakssvamp, för att få en lätt peelingeffekt. ”Väck” huden för det som komma skall. :)

2.Glöm inte ansiktsvattnet!
Många kanske inte känner till ansiktsvattnets egentliga ”mission”: den ska återställa ph-balansen i huden. Varje gång vi tvättar med vatten i ansiktet så rubbas dess ph-balans och den blir då lite mindre mottaglig för kommande produkter. Ansiktsvattnet återställer snabbt dess ph-värde och huden tar in fukt bättre. Fukt vill vi ha, speciellt mot torrhetsrynkor!  Tips på fint ansiktsvatten är Loelles Rose Water. Doften av damascenaros är nästintill magisk!

3. Express detox och återfukting!
Välj en riktigt smart ansiktsmask som både detoxar och återställer fuktbalansen. Just en sådan mask har nyss lanserats, Sea Me från True Organic Of Sweden. Fantastisk mask som kommer att hjälpa mot torrhetslinjer samtidigt som den detoxar. Huden får mer glow! Den är baserad på Aloe Vera som i sig är lugnande och återfuktande. Den är även berikad med Chlorella, en alg som har detox-effekt men även sätter igång collagenproduktionen i huden. Collagen är just det protein i huden som gör att linjer jämnas ut. Förutom detta innehåller den aminosyror, mineraler och spårämnen som är riktigt boostande för huden. Producenten har även fått med hyaluronsyra i denna fantastiska mask, och det bidrar ytterligare till att huden jämnas ut mer. Resultatet är fantastiskt! Lyster och mer utjämnad hud som blivit fullproppad med nyttigheter. Den är 100% naturlig, 96% ekologisk och 200% amazing! :)

4. The slow moist!
Nu när huden är boostad efter masken är det dags att binda fukt i huden och kapsla in! Ta på några droppar av en kallpressad jojobaolja av högkvalitet,exempelvis Loelle Jojoba oil. Den kan tränga in i huden och hjälpa till att fortsätta att binda fukt, så att torrhetslinjer jämnas ut. Du kan använda den även runt ögonen. Över den lägger du nu ett tunt lager med All You Need Is Me, en riktigt nyttig och fet salva med e-vitamin och blåbärsolja, som båda verkar antioxidanta och reparerande på huden. Nu har du verkligen gjort allt du kan för att förse huden med godsaker som ska råda bot på torrhetslinjer.

Dricker du dessutom ett glas vatten eller två på det så gör det inte saken värre. Självklart kan du använda dessa produkter även under dagtid. Jojobaoljan under din dagcreme. Salvan när det är riktigt bitande kallt ute och du vill skydda mot frostbett. Fundera gärna på om du kanske behöver förse kroppen med lite extra omega fettsyror, dessa hjälper till att smörja huden inifrån nämligen.

Nämnda är riktiga kärnprodukter väl värda att prova när du vill ge torrhetsrynkorna en fight! Lycka till!