Meny

Hur blir jag av med puffiga & svullna ögon?

Denna vecka reder hudterapeuten Sara ut varför vi kan får puffiga, svullna ögon på morgonen och vad du kan göra åt det med både produkter och massagetekniker.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej,
Jag har ett problem med huden kring och runt mina ögon, jag har börjat få typiskt puffiga och svullna ögon, framför allt när jag vaknar på morgonen. Varför får man det och vad kan jag göra åt det? Jag använder ingen ögonkräm men kan det vara värt att börja med? Jag är 30+.
Hanna

SARAS SVAR:

Hej Hanna!

Tack för din fråga, just huden runt ögonen är det vanligt att de blir svullna eller puffiga när man vaknat på morgonen. Orsaken kan vara flera saker tex att man sovit dåligt eller inte fått tillräckligt med återhämtning under natten, stress, vätskeintag etc. Det som upplevs som svullet är oftast att lymfvätska har samlats där.

Lymfvätska är en vätska som transporterar slaggprodukter och denna vätska kan man sätta igång själv med en egenvårdsrutin och på så sätt få bort svullnad eller puffighet under ögonen. Genom en egenvårdsmassage på morgonen, och gärna med något kallt för att förstärka effekten, kan man transportera bort vätskan så att den töms.

Massage för att minska svullnaden

Börja med att smörja in huden med en ansiktsolja eller serum. För att aktivera lymfvätskan och få bort svullnad stryker du mot huden under ögonen, stryk inifrån och ut mot tinningarna. Använd lätta rörelser, inget djupt tryck. Använd gärna en gua sha eller jaderoller som är extra kalla (förvarade i t.ex. kylskåp). Yin Your Skin har en specialiserad gua sha för just ögonområdet som du hittar här. Stryk på morgonen i ca 5 min på vartdera ögat och du kommer uppleva en skillnad i svullnaden – gör gärna ena sidan först för att se skillnaden mot det andra!

Du kan även förebygga genom att stryka på kvällen innan läggdags. Gör gärna ett program som innefattar hela ansiktet för att få igång flödet inte bara i ”problem-området” utan för att få igång flödet överlag i ansiktet. Detta minskar svullnaden under ögonen, men också ge en fin lyster och fräschör i hela ansiktet.

Om du vill lära dig mer om lymfsystemet rekommenderar jag dig att lyssna på avsnitt 5 i podcasten Green Beauty Talk där jag och min poddkollega Emmi pratar om just lymfsystemet, gua sha och jaderollers.

Använd produkter anpassade för ögonområdet = ögonkräm

För att undvika svullnad kan du också tänka på vilka produkter du brukar använda på det området. Ibland har man för feta produkter som kan tynga ner huden. I så fall kan du hellre välja tunnare ögonkrämer, serum eller geler. Produkter som är anpassade för ansiktet ibland vara för ”tunga” för den tunna huden runt ögonen. Då undviker man huden runt ögonen för den produkten och applicerar sedan en tunnare produkt på just ögonområdet. Vissa ögonkrämer kan också vara riktade att just minska svullnad vilket kan hjälpa, kolla in Annemarie Börlind Plumping Eye Cream, Maria Åkerberg Eye Gel eller Kora Organics Noni Radiant Eye Oil till exempel.

Lycka till!
Sara

Mer läsning om ögon:

Bästa ekologiska ögonkräm – mina 12 favoriter

Guide

Varför ska man använda ansiktsvatten?

Denna vecka reder Hannah ut vad ansiktsvatten är bra för. Vanja tycker att ansiktsvatten känns onödigt och har flera frågor som vi alla nog någon gång funderat på. Är det egentligen någon skillnad på ansiktsvatten, toner och mist?

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag har alltid tyckt att ansiktsvatten känns ganska onödigt. Kan ni reda ut detta åt mig?
Vad är egentligen ansiktsvatten bra för? Och hur ska man använda ansiktsvatten? Vad är det för skillnad på ansiktsvatten, toner och mist?

/Vanja

HANNAH SVARAR:

Hej Vanja!

Ansiktsvatten kan användas av flera orsaker:

• Det hjälper till att balansera pH-värdet i huden efter du har tvättat rent det.

• Det hjälper till att återfukta huden efter tvätt.

• Det är bra på att fukta huden, så att dina efterföljande produkter bättre kan gå in i huden. Tex ansiktsolja, som alltid ska appliceras på fuktad hud, aldrig torr.

• Det är ett härligt sätt att hålla huden fräsch under dagen om det är tex varmt.

• Det hjälper till att hålla huden fuktad, tex om du sitter framför datorn hela dagen.

Hur använder man ansiktsvatten?

Man ska alltså applicera det efter man har tvättat rent ansiktet. En del ansiktsvatten kan man klappa in i huden, andra har sprejfunktion. Men man kan också blöta en rondell med ansiktsvatten och liksom svepa över ansiktet efter rengöring. Då kan man se på det som ett extra ”rengöringsvarv” så att man verkligen får bort allt efter rengöringen. (Micellärvatten brukar också användas till detta.)

Man behöver inte skölja av ansiktsvatten, utan kan låta det vara kvar på huden. Ofta innehåller de aktiva ingredienser som tex lugnar huden, eller verkar djuprengörande, eller verkar återfuktande. Läs på ordentligt om produkten så kan du hitta det ansiktsvatten som passar just dina behov.

Personligen sprayar jag nästan enbart – jag är delvis lat – och jag uppskattar känslan av att duscha ansiktet efter rengöringen. Och så när ansiktet är fuktat pressar jag in oljan eller serumet i ansiktet = perfekt underlag för efterföljande produkt!

En del hudar gillar inte ansiktsvatten. Jag kunde förr i tiden uppleva att huden snarare blev oren av ansiktsvatten, men numera klarar jag mig inte utan och väljer alltid återfuktande varianter.

Ansiktsvatten heter toner på engelska och kallas ibland också för mist. I Sverige finns ju också rena hydrolater (typ blomvatten) som agerar som ansiktsvatten och de kan kallas flower water på engelska.

Jag har ett sista trick; efter jag har lagt en full makeup (primer, foundation och hela baletten) så brukar jag avsluta med tex rosenvatten. Då får huden verkligen extra glow och fuktmatas ordentligt. Och med fuktad hud = mjuk hud = glow!

/Hannah

 

Här är mina Bäst i Test:

Bästa ekologiska ansiktsvatten – mina 19 favoriter

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>

Guide

Varför får jag utslag av min ekologiska deodorant?

Veckans fråga kommer från Flisan som gärna vill gå över till att använda ekologiska deodoranter men får utslag av dessa. Hur kommer det sig att hon får utslag av eko-deos? Sara Nomberg förklarar!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Varför får jag utslag av mina eko-deos? Kan jag göra något åt det? Jag vill jättegärna gå över till ekologiskt men vill samtidigt inte få problem med utslag!

/Flisan

SARA SVARAR:

SaraNombergminiatyrHej Flisan!

Det är många som upplever att man svettas mer när man byter till en ekologisk deodorant. Det beror på att den tidigare deodoranten egentligen var en antiperspirant som täpper till svettkörtlarna och därmed minskar svettningen. De ekologiska deodoranterna innehåller inte sådana ämnen utan mer pH-justerande ämnen som minskar svettlukt. Därför kan man få utslag pga att man svettas mer vilket ger upphov till en varmare och fuktigare miljö.

Utöver det så får man utslag från produkter, i detta fall deodoranter, pga att man reagerar på dess innehåll. Det är vanligt att eko-deos innehåller baser, syror och salter som justerar pH. Huden i armhålan ska ha ett surt pH och om du applicerar en deodorant med tex bikarbonat (ett basiskt ämne) kan du få utslag av att huden reagerar på att det blir för basiskt. För att motverka detta kan du preppa huden så att den är mer tålig.

Därför tipsar jag om en stärkande rutin för huden i armhålan:

Kvällsrutin:

Tvätta huden i armhålan dagligen, om du behöver gör det både morgon och kväll för att se till att du har kontroll över miljön. Tvätta med en balanserande rengöring.

1) Tvätta området med en rengöringsolja tex cleansing oil Tea tree (använd sensitive om du är känslig mot doftämnen)

2) Tvätta bort rengöringsoljan med en äkta fast tvål som återfuktar samtidigt som den tvättar rent. Tex hand & body soap sensitive skin. När du först använder olja och sen tvål får du upp ett riktigt krämigt lödder som tvättar rent men behåller hudens egna balans.

3) Spraya huden med något surt, tex vatten och äppelcidervinäger (äcv) blandat med vatten. Blanda 1/10 äcv med 9/10 vatten.

4) Smörj in huden med en vårdande och lugnande kräm eller olja, eller bara tex rent sheasmör. Om du har pågående utslag smörj med zinksalva. KLAR! Nu får huden bästa möjligheten att klara påfrestningen på morgonen.

På morgonen baddar/sprayar du huden igen med samma lösning (äcv + vatten). Applicera därefter din eko-deo (om det fortfarande svider kan du behöva göra hudvårdsrutinen i några dagar för att först uppnå en balanserad armhåla innan du applicerar det som du tidigare reagerat på.

Andra tips för en frisk armhåla:

Låt huden luftas. Använd naturmaterial nära armhålan och undvik syntet som gör att huden inte kan andas. Dvs välj dina tröjor/skjortor och blusar med omsorg med hänsyn till din armhåla. Om du rakar eller vaxar huden; gör det gärna på kvällen så att huden får vila i flera timmar innan du applicerar en aktiv produkt (deodorant). Om du har känslig hud i armhålan kan du välja produkter som är oparfymerade för att minska risken för obehag.

Saras tips i videoformat:

Lycka till!

Sara Nomberg
Ekologisk hudvårdsexpert

 

Mer läsning om deodoranter:

102 recensioner av ekologiska deodoranter – hitta din favorit!