Meny

Guide

Veckans fråga: Vad ska jag välja för hudprodukter med c-vitamin?

Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Soldyrkaren som vill veta mer om hudvårdsprodukter med c-vitamin och om de skyddar mot solen. Eco-beauty-konsulten Iván Valencia förklarar varför c-vitamin i hudvården är extra bra nu på våren och sommaren – och tipsar självklart om sina topp tre favoriter.

Ställ gärna dina frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:
Jag har läst någonstans att det är bra med hudvårdsprodukter med c-vitamin nu när det börjar bli vår och sol. Stämmer det? Och vad ska man satsa på för produkter? Är det serum som gäller eller krämer med c-vitamin? Vad är bäst??? Har ni några produkter i ert sortiment som ni kan rekommendera?
/Soldyrkaren

IVÁN SVARAR: 

ivan-skonhetspanelenHej Soldyrkaren!

Jo det stämmer att det har sina fördelar att använda produkter med c-vitamin. Vad man bör veta om c-vitamin är att det både är ljuskänsligt samt väldigt flyktigt. Det gäller att välja med omsorg och helst använda dessa över natten. Jag skulle själv gärna välja ett serum med c-vitamin, de går mycket djupare in i huden. C-vitamin har en inflammationshämmande verkan, vilket är bra när solen tittar fram och vill bränna vår hud lite. En bränna är en typ av inflammation. Allt som är inflammation på huden påskyndar åldrandet. Därför kan det vara bra att använda serum med c-vitamin på kvällarna, då man varit ute i solen mycket under dagen. Personer med pigmentfläckar upplever att produkter med c-vitamin minskar dessa. Men c-vitamin har andra fördelar med, exempelvis kan det jämna ut hudnyansen och ge lyster. Detta gäller naturligtvis om det används regelbundet.
Delar med mig av tre serum som innehåller c-vitamin och som jag själv tycker mycket om.

Rosenseriens Vitamin C Serum med rosenrot är ett tunt serum som innehåller ett stabiliserat c-vitamin, vilket betyder att det inte är lika flyktigt och går in i huden. Detta serum ska användas som en kur tills man förbrukat hela. Används endast kvällstid. Detta är ett serum som passar alla hudtyper, även känslig hud.

Börlinds Orange Blossom Energizer är en olja som innehåller c-vitamin från ekologiska apelsiner . Även denna används som en kur. Denna olja är berikad med morotsolja , vilket ger en omedelbar glöd och lyster till huden. Små mängder räcker till ansikte och hals. Används med fördel på decolletage, för att motverka ”kalkonhud”. 🙂

Moonsun Vitamin C Serum – detta kan vara mitt favoritserum. Doften är så otroligt tilltalande och konsistensen likaså. Den är lite gel-aktig och går snabbt in i huden. Detta serum passar bra att använda även runt ögonen. Den ger mycket fukt till huden och används med fördel som en ”aftersun” på ansiktet. Passar fint att använda morgon och kväll.

Gemensamt för dessa tre serum är att de bör användas på rengjord hud och gärna med en efterföljande kräm. Låt serumet sjunka in och sedan kapslar du in den med din nattkräm exempelvis, innan du lägger dig och sover så att du åter kan dyrka solen glatt nästa dag utan att påfresta huden för mycket. 🙂

Bästa hälsningar
/Iván

Guide

Veckans fråga: Vilket solskydd ska jag ha i ansiktet?

Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Kasia som undrar om det finns något ekologiskt solskydd för ansiktet som är lätt i konsistensen och som fungerar bra under makeup. Hannah Sjöström tipsar om bra solskyddsprodukter som skyddar huden utan att den blir glansig. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej underbara Naturligt snygg-team!

En läsare här sedan flera år tillbaka som vill be om tips för naturligt solskydd som är lätt i konsistensen och inte känns på huden, passar blandhy och fungerar under make-up. Kanske en svår kombo med tanke på hur mineral solskydd fungerar? Har testat bl.a. Natural Protection Moisturiser Spf 25 från Balance Me vilket är en suverän produkt i sig men jag blir lätt glansig av den under dagen. Vore tacksam för något tips.

Tack för att ni finns! Ni gör ett suveränt jobb med att spridda det gröna sköna 🙂 Varmt hälsar, Kasia

 

HANNAH SVARAR: 

Hannah Sjöström, chef Metro Mode. Foto: Henry LundholmHej underbara Kasia!

Jag förstår din fråga och tänkte att jag skulle ställa allt på ända lite nu. Jag upplever, precis som du, att en del eko-solskydd som är ämnat för ansiktet är lite ”segare” i konsistensen och att man kan bli glansig av dem. (Gillar också Balance Me, men håller med om glansigheten.)

Därför tänkte jag tipsa om solskydd som är till för kroppen! Det finns numera flera som är superlätta, som mjölk i konsistensen snarare än krämer och dessa kan man självklart också ha i ansiktet!

Så här tänker jag:

UNDER SOLSKYDDET: Först kan du som vanligt applicera ditt serum/ansiktsolja om du brukar ha det, och sen kan du använda din vanliga dagkräm om du önskar, och applicera solskyddet över det, eller så går du direkt på med solskydd efter serum/olja. Det är alltså inte farligt att applicera flera lager av produkter i huden (lex K-Beauty, där man ofta använder flera olika produkter) och huden kommer att absorbera dina produkter.

 

SOLSKYDD: De solskydd jag tycker att du ska testa för ansiktet är:

• Eco Cosmetics,  Sensitive Sunmilk, finns i spf 20 och 30. Lätt och behaglig i huden och passar utmärkt i ansiktet.

• Hynt Beauty, Sun Prep spf 25 är en väldigt behaglig och lätt kräm för ansiktet som är ganska dyr, men också dryg.

• Bioregena, Sunscreen Lotion Spf 30 är till för både ansikte och kropp och är också lätt att ha i ansiktet.

• Biosolis, Sun Milk Spf 15 är en lättare kräm som funkar för ansikte och kropp och kanske för dig som redan har fått färg och hunnit bygga upp eget ”solskydd”.

Madara, Plant Stem Cell Age Protecting Sunscreen Face spf 30 från Madara känns lätt i konsistensen och ger först lite blank yta, men den absorberas bra i huden. Värd att testas!

 

ÖVER SOLSKYDDET: Jag har tipsat om det tidigare, men att applicera lite mineralfoundation från Lily Lolo över solkrämen gör ju inte bara att man snyggar till hudtonen, den har ju spf 15, så man lägger ju till ytterligare ett bra lager.

Man kan också applicera en foundation – gärna en ekologisk som innehåller titan- eller zinkoxid (de vanligaste jordmineralerna som har en naturligt inbyggt solskyddsmekanism) över sitt solskydd, bara man låter det sjunka in ordentligt i huden.

Hoppas du ska hitta något som funkar för dig!

Mvh Hannah

Guide

Veckans fråga: Kan man vara allergisk mot eteriska oljor?

Ekologisk och naturlig hudvård innehåller ofta eteriska oljor istället för syntetisk parfym. Veckans fråga handlar om eteriska oljor och om de är allergiframkallande – vår hudvårdsterapeut Sara svarar på frågan och förklarar varför du ska välja eterisk olja framför syntetisk parfym.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Jag har hört att eteriska oljor kan vara allergiframkallande, stämmer det? Hur skiljer sig eteriska oljor från t.ex. ”vanlig” syntetisk parfym och ekologisk parfym? Och vilket är egentligen att föredra och varför?

Tack på förhand!

Mvh

Mirjam

SARAS SVAR:

Samma allergener i eteriska oljor & syntetisk parfym

I allt som doftar finns det allergena komponenter, oavsett om de är från naturen (eteriska oljor) eller skapade i laboratorium (syntetisk parfym). Det är dock bara några få procent som reagerar på dem och då väljer de oparfymerade produkter istället. Så ja, det stämmer att vissa komponenter i eteriska oljor kan vara allergiframkallande – precis som komponenter i syntetisk parfym. Det är alltså samma allergener i eteriska oljor och syntetisk parfym.

Skillnaden på eterisk olja och syntetisk parfym

När man skapar ett doftämne i labb utgår man ofta från en naturlig doft (som en mall) och skapar antingen en likadan, eller kanske förändrar man den något, tex gör den lite sötare. Man kan också bryta ner ”mallen” i mindre komponenter för att sedan sätta ihop dem i en annan konstellation, vilket ger en annan doft. Det som skiljer en naturlig eterisk olja och en syntetisk doft är alltså hur den framställs (dess ursprung) och dess sammansättning. Vad det i sin tur har för effekt är en annan fråga. Som ekologisk hudvårdsterapeut kommer jag alltid att förespråka den naturliga eteriska oljan framför den syntetiska.

Därför väljer jag eterisk olja framför syntetisk parfym
  • Den rena eteriska oljan innehåller inga syntetiska tillsatser såsom de syntetiska parfymerna ofta gör. En vanlig ingrediens som tillsätts syntetisk parfym är ftalater. Ftalater används för att fixera doften så att den håller längre, vilket många uppskattar. Men tyvärr misstänkts ftalater vara hormonstörande dvs rubba väldigt viktiga processer i vår kropp och man har tex sett i studier att komponenter i syntetisk parfym hamnar i bröstmjölken hos ammande mödrar. 
  • Den eteriska oljan som naturen har skapat är sammansatt av naturen vilket alltid är en perfekt balans mellan olika komponenter. Den naturliga eteriska oljan har därmed terapeutiska effekter på vår hud och vårt sinne. Tex naturlig lavendel med sina komponenter är lugnande.  
  • En ekologisk parfym har en bas som är naturlig och/eller ekologisk. Tex en ekologisk alkohol som är bättre för miljön, eller oljor som är ekologiskt certifierande. De syntetiska parfymerna har konventionellt odlade ingredienser eller syntetiska skapade i labb som kan vara svåra att bryta ner i naturen. 
  • Normalt sett är kosmetiska produkter väl deklarerade, dvs du kan enkelt se vad produkten innehåller. Tyvärr gäller inte detta parfymer och produkter som innehåller parfym, så konsumenten kan omöjligt veta om produkten innehåller något tvivelaktigt. Därför rekommenderar jag konsumenter att använda parfymer där det tydligt står deklarerat varifrån doftämnena kommer ifrån. 

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Vad är egentligen probiotika?