Meny

Guide

Veckans fråga: Hur blir jag av med mina komedoner?

Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du kan bli av med komedoner. Den här veckan svarar Negin på frågan, hon tipsar om produkter och knep som du kan ta till för att bli av med åkomman! Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.


Veckans fråga:
Hej Skönhetspanelen! Jag har problem med komedoner i mitt ansikte och skulle behöva tips och hjälp på hur jag blir av med dessa. I tonåren fick jag kraftiga problem med akne och det höll i sig till jag var en bra bit över 20. Då började aknen avta med ersattes med små komedoner över hela ansiktet, och de har jag fortfarande problem med (jag är snart 30!). Jag använder bara naturligt och ekologisk hudvård, tror att det var det som hjälpte mig att bli av med aknen. Jag använder mycket oljebaserade produkter, men nu har jag läst på nätet att man ska undvika oljebaserade produkter eftersom de kan trigga komedoner. Stämmer det? Vad ska jag isf använda för typ av produkter? Stort tack för hjälpen!
/Emma

 


Negins svar:
Hej Emma! Tack för din fråga!
Vad bra att du använder naturliga och ekologiska produkter och att det har förbättrat din akne!
Det du behöver främst fokusera på är att använda rätt sorts rengöring för din hy så att huden blir ordentligt ren utan att torkas ut, gärna med mjölksyra. Sen skulle du behöva ersätta oljan med kräm eller olja och kräm så att huden får både fukt och fett. Det är ju väldigt viktigt att hålla huden smidig. Tyvärr kan huden bli torr istället efter en längre tids användning av endast oljor.

 

Jag skulle rekommendera dig att gå till en hudterapeut som jobbar med rena och ekologiska produkter som tex Maria Åkerbergs produkter. Jag använder de i mina behandlingar och får väldigt fina resultat på akne. Det är också därför som jag tipsar dig om de produkterna här.
I normala fall förespråkar jag inte portömning annat än i undantagsfall men tror att det vore bra för dig att börja med en portömning hos en duktig terapeut. Då blir det mindre risk för ärrbildning och att du får bra förutsättningar för att ta hand om huden och underhålla den därefter. Då får du också rekommendation om produkter som passar dig bäst.

 

Efter att ha gjort portömning skulle jag vilja tipsa dig om att gå på en Pure Cell Treatment (PCT) från Maria Åkerberg! PCT är en ansiktsbehandling med kraftfullare rengöring och sen applicering av levande stamceller av rosenrot. Stamcellerna ger huden optimalt med näring i form av antioxidanter. De ger huden verktyg att reparera sig sig själv och bygga upp sig. Jag har sett fantastiska resultat på acne med denna behandling och tror att en PCT- kur skulle kunna hjälpa dig en bra bit på vägen. Testa denna fantastiska behandling efter att du har gjort din portömning. Målet är att du ska kunna hålla det under kontroll och inte behöva göra många fler portömningar.

 

En behandling du kan göra själv hemma är Clearing Treatment eller den renande kuren från MÅ. I den här behandlingen lägger man på ett tunnt lager AHA & Jojoba peeling på rengjord hy och därefter lägger man på ett litet tjockare lager Face Mask Clearing. Du kan testa att ha den kombinationen på huden i 20 minuter. Om det känns bra så kan du också välja att ha dessa kvar på huden som en nattbehandling och sova med de. Du kan upprepa denna behandling i upptill 10-14 nätter i rad beroende på hur huden känns eller 2 kvällar i veckan. Känn efter vad din hud vill! Denna behandling passar också utmärkt att använda när man vet att man kommer att få akne som tex i samband med mens eller ägglossning och vill hålla det i schack.

 

Här kommer tips på några produkter som du skulle kunna ha i din dagliga hudvårdsrutin från Maria Åkerberg:

Foaming Wash Clearing/ Foaming Wash Gentle/ Cleansing Clay beroende på din hy

Lemon Freshener: renande ansiktsvatten

Royal facial Oil Clearing: fantastiskt bra oljeblandning med renande effekt på huden

Face Lotion Clearing: om du har bland-/ fet hy eller Face Lotion Moist: om du har normal/torr hy

Serum C: Serum som passer utmärkt vid bl a lätt acne eller acneärr. Innehåller även vitaminerna A och B6. Används endast nattetid och gärna under Night Cream för bäst effekt.

Night Cream: bra mot rynkor och ärr. Perfekt att kombinera med serum C. Innehåller A-vitamin och mjölksyra som har en peelande effekt på huden.

Eye Cream: Perfekt som en första antiage ögonkräm, passer jättebra för en känslig hy och kan även användas i hela ansiktet.

Mjölksyra, C-vitamin och A-vitamin är några viktiga ingredienser i dina produkter. Och som du ser så finns det både olja och kräm i produktrekommendationen till dig. Huden kommer i bättre balans då.

Utöver dessa skulle jag vilja lyfta fram kosten och livsstilens betydelse. Som jag också skrev i panelfrågan om acne tarda så är det väldigt bra att försöka undvika gluten, socker och mejeriprodukter. Det är också viktigt att ta probiotika så du får goda bakterier. Välj gärna en sort som innehåller både probiotika och prebiotika (vilket är mat till bakterierna).

Lactovitalis Pro från Holistic är en bra sådan som jag har väldigt bra erfarenhet av. Ta gärna också matsmältningsenzymer som tex Holistics Cellenzym så att du bryter ner maten ordentligt. Den bryter ner fett, kolhydrater och protein. Då får du också bättre näringsupptag!

Ta gärna också tillskott med Zink samt vitamin B5 som båda har en positiv effekt vid acne. Sen kan det vara bra att lägga till en B-komplex, fettsyror samt en bra multivitamin & multimineral! Jag hoppas att du känner att du har fått lite hjälp på vägen!
Önskar dig all lycka!

Negin Aghili
Aukt. Hudterapeut & Örtterapeut

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>

Guide

Veckans fråga: Hur funkar fettfri nattvård?

Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Amalia som är nyfiken på trenden med fettfri nattvård. Hannah Sjöström reder ut och berättar mer!
Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:
Hej!
Jag har just börjat nosa lite på sk ”fettfri nattvård”, tycker att det låter väldigt logiskt på nåt sätt :). Dock är det svårt att hitta utförliga recensioner i ämnet eller andra som provat fettfri nattvård som har kunskaper i ämnet. Är detta något som någon i bloggredaktionen provat/vill prova? Skulle vara jätteintressant att få läsa mer om det!
/ Med vänlig hälsning, Amalia

Hannah Sjöström, chef Metro Mode. Foto: Henry Lundholm

HANNAH SVARAR:
Hej Amalia,
Första gången jag hörde talas om fettfri nattvård var när jag intervjuade Elisabeth Sigmund som grundade det tyska kultmärket Dr Hauschka på 60-talet. Jag tänkte först att det lät ganska jobbigt att inte få smörja in sig med en härligt fet kräm till natten, men jag förstod ju samtidigt vad de menade på Dr Hauschka, att huden på egen hand kan regenerera sig under natten. Man menar också att huden jobbar på egen hand med att balansera fukten i huden, och man behöver ingen kräm som gör det åt huden.

Mig veterligen är det inget annat märke inom den ekologiska världen som föreslår fettfri nattvård, men jag har hört talas om det inom den konventionella skönhetsvärlden. Då föreslår man olika typer av serum istället, och det marknadsförs tydligt mot de som har fet hud eller acne. Men det är ju inte riktigt smart, eftersom fett löser fett, så feta krämer på fet hud ska man inte vara rädd för.

Jag har också hört talas galna dietprogram där man INTE rekommenderar hudvård med fett i eftersom det kan absorberas via huden! Crazy…

Generellt kan man ju säga att en hud som är i balans mycket väl klarar sig utan nattkräm eller serum. Efter rengöring kan man spraya lite ansiktsvatten för att återställa pH-balansen i huden och sen skippar man bara nattkrämen eller oljan. I början stramar det nog lite i huden men jag vet flera som har testat och trivs mycket bra med det.

Jag tror dock att det är viktigt att man avslutar kvällen med ett ansiktsvatten som ”sluter huden” och ger lite fukt. Jag har flera favoriter, bland annat Rosa Rosa från Bohdi & Birch, och just nu testar jag rosenvattnet från Morocco Media, och ett ljuvligt ansiktsvatten från Kahina Giving Beauty.

Är det någon läsare som har testat fettfri nattvård och som har bra erfarenhet?

Lycka till, Amalia!

Guide

Veckans fråga: Hjälp att hitta moderna eko-produkter för män i resestorlek

Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från en affärsman i farten som vill ha tips på moderna, effektiva och resvänliga eko-produkter för män. Här svarar eco-beauty-konsulten och skönhetsjuniken Ivan Valencia med sina bästa tips på state-of-the-art-eko-produkter!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA: Jag vill ha era bästa tips på moderna, ekologiska hudvårdsprodukter för män på språng! Jag är 40 år och reser (flyger!) mycket i jobbet – jag vill ha tips på bra produkter i resestorlek, dvs max 100 ml så att man kan ta dem med i handbagaget. De får gärna vara multiprodukter så att man inte behöver släpa med sig massa grejer. Vill att de ska vara snygga, effektiva, dofta naturligt och diskret. Tar gärna tips på produkter som är bra under och efter långa flygningar som gör att man känner sig fräsch och pigg när man kliver av planet! Det blir ju mycket prylsnack och jämförelser när man sitter på plan med kollegor och affärsbekanta, vore kul att ha lite state-of-the-art-eko-produkter att visa och inte bara teknikprylar! Många av oss affärsmän är ju rätt fåfänga och vill se bra ut – och vi är less på syntetiska produkter som känns omoderna idag! /Micke 

ivanIVANS SVAR:

Hej Micke! Vilken superkul fråga att få besvara!
Ekogrejjen går hand i hand med multifunktion så det finns en hel värld med produkter man kan använda på olika vis. Vad man tycker är estetiskt tilltalande i förpackningsväg kan variera rätt mycket så jag lämnar den biten  och siktar in mig på effektiva multifunktionprodukter. Jag har lång erfarenhet av eko-hudvård och reser mycket. Vi är jämngamla och jag är fåfäng, så här kommer mina personliga tips & favoriter. Jag delar upp dem i tre nivåer så kan du välja det som passar din plånbok och humör bäst!


BASIC:

Naturen har försett oss med en vegetabiliska oljor som är så mycket state-of-the-art att man häpnar, om man bara känner till dess fördelar. Jojobaoljan är en av dessa multifunktionsoljor som passar alla och har flera användningsområden. Jojobaoljan har ett missvisande namn , då det inte är en olja utan det flytande ämnet består till större delen av flytande vaxer. Det innebär att den inte upplevs som kladdig , utan absorberas snabbt av huden. Anledningen till att huden släpper in den obehindrat är att den till större del innehåller den enkelomättade fettsyran gadoljesyra (arakidonsyra) som finns i hudens fettvävnad. Huden känner med andra ord igen den. Fördelen med detta är att den lugnar huden och balanserar dess talgproduktion. Vaxerna binder fukt och vecklar ut torrhetslinjer utan att belasta hudens naturliga funktion.
Jojobaoljan är antiseptisk (bakteriedödande), vilket innebär att den lämpar sig mycket väl som rengöring av ansiktet och även att använda vid rakning. Som rengöring av ansiktet har du en liten mängd som du masserar in på torr hud. Den löser upp smuts och eventuell makeup. Du torkar enkelt av den med en fuktad handduk. Huden kommer aldrig att lämnas torr och irriterad om man rakar sig med den. Jag har ofta använt två till tre droppar av denna olja under min dagcreme för att trolla bort torrhetslinjer, speciellt runt ögonen. Jojobaoljan sägs motsvara en spf 4. Man kan använda den över hela kroppen och även på barn. Börjar man syna ingredienslistor på hudvårdsprodukter så upptäcker man att jojobaoljan förekommer ofta. Använd den i sin renaste form och få ut det mesta av den. Smörjer du in näsborrarna med jojobaolja när du satt dig bekvämt innan take-off så kommer du att slippa torra slemhinnor i näsan, som enklare leder till förkylning. Tips på en variant som håller hög kvalitet och är ekologisk är jojobaoljan från Loelle

MELLAN:

Rosenserien har tagit fram en hel serie för män med just resandet i fokus. Deras förpackningar har anpassats för att enkelt tas med på flyget. Deras Wash And Shave är en kombinerad produkt liksom After Shave Tonic som är både ansiktsvatten och After Shave i ett. Riktigt prisvärda och fina produkter om du frågar mig. Detta är det enda svenska märket som är svanenmärkt och som väljer bort vatten i större delen av sina produkter och som istället har Aloe Vera som bas. After Shave Tonic passar perfekt när man flyger och vill fräscha upp ansiktet innan man stiger ur planet. Ta sedan på deras Moisurizer For Men, en lätt gel innehåller arganolja och parakrasse som har dokumenterad effekt på rynkor, och en piggare look infinner sig. Väl värd att testa. 

Care Of Gerd är ett annat svenskt märke som tagit fram olika reseset. Helt ekoreko och med sobra, eleganta förpackningar. Innehållet är riktigt genomarbetat och en upplevelse varje gång man duschar. Citrongräs, mandarin, båbär, hjortron och lingon blandas i väldigt smakfulla och lyxiga konsistenser. Har man testat deras body wash så blir man hooked! Väl värda att ta med på resan. I resekitten har de en peeling till ansiktet som innehåller naturlig AHA (mjölksyra). Denna avlägsnar effektivt bort glåmighet och banar vägen för att fukten ska kunna nå ner i huden. Den heter ECO Facial Scrub. Vid kontinuerlig användning får man en snygg och jämn hudton. 

PREMIUM:

Sydafrikanska märket ESSE är väl det ekomärke som just nu ligger främst när det kommer till hudvård. Det finns inget märke som slår dem på fingrarna. De har tagit fram en serie som innehåller levande probiotika. Det visar sig ha en massa fördelar att lägga på huden då det ger snabba och positiva resultat. I deras plus-serie finns två produkter som jag vill lyfta fram till dig. Intensity Serum, ett kraftfullt serum som man använder under sin creme. en pump fördelas över ansiktet. Nu snackar vi reducering av rynkor och bekymmersrynkor. Den är berikad, inte bara med levande probiotika, utan även med naturens egna botox, parakrasse. Parakrasse innehåller ett ämne som heter Spilanthol, som verkar avslappnande på muskulatur. Detta är en dyrgrip som är värd varenda krona. Deras ögoncreme är även den ett guldkorn i den ekologiska skönhetsdjungeln. Ögoncremen biter på torrhetsrynkor, mörka ringar och svullnader runt ögat. Den innehåller naturliga ingredienser som verkar på djupet och ger bra resultat. Jag är 41 år och har fortfarande inga rynkor runt ögonen tack vare denna ögoncreme. Dessa produkter är väldigt ”high end”, genom att de är framtagna så otroligt genomtänkt. Dryga är de med, mina räcker i ca 6 månader. 

ÖVRIGA TIPS:

Borsta och blek tänderna samtidigt på naturlig/ekologiskt vis med Warpaint

Smarta och effektiva resedeos från Schmidts. Kom ihåg att enbart en svepning med deon räcker!

CC (Color Correcting) Cream från Juicy Beauty ger dig omedelbart en jämn hudton utan att den syns. Perfekt när du måste se ”top of the line” ut inför ett möte.

Plushinzo-3 från MorEPA, kapslarna som verkar starkt anti-age på huden och stärker den inifrån. Fullproppad med omega fettsyror och starka antioxidanter.