Meny

close

Hur kan jag vårstäda och djuprengöra huden?

Nu när våren äntligen har kommit kan det vara dags att göra en förändring i hudvårdsrutinen och förbereda huden för mer utevistelse. Här tipsar vår hudterapeut Katarina om en härlig rutin för att ge huden en riktigt djup rengöring och lite mer liv! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hejsan!

Min hud är allmänt tråkig, trött, glåmig och fnasig efter vintern. Jag vill gärna pigga upp huden och ge den en riktig djuprengöring inför våren och solen, har ni tips på en rutin att köra?

Mvh
Lina

KATARINAS SVAR:

Hej! Oavsett om du solar eller inte, är det bra att göra en djuprengöring av huden då och då. Följ dessa steg för att bli av med döda hudceller och ta fram lystern i huden:

 

Hudvårdsrutin för våren

1. Börja med att göra en dubbelrengöring med olja i första steget. Olja löser upp drygare smuts och sebum som samlas på huden. Använd till exempel Maria Åkerberg Pre Cleansing Oil.

2. Sedan tar du din vanliga rengöring. Har du alltid enbart olja lägger du till en lotion-, kräm- eller gelrengöring beroende på din hudtyp och vad du föredrar. Om du tycker du att det känns onödigt med två rengöringar så köp en prova på-förpackning.

3. Öppna porerna med ångbad. För att komma åt pormaskarna gör du ett ångbad med hett vatten i en skål. Lägg en handduk över huvudet och luta ansiktet över ångan – akta så att du inte bränner dig, det ska vara varmt men inte kännas obehagligt. Sitt några minuter så att porerna öppnas, kortare tid om du har känslig hud.

4. Sen är det dags för peeling. Jag förespråkar alltid enzympeeling som är det skonsammaste för huden. Klappa ansiktet torrt efter ångan och applicera peelingen direkt nu när porerna är öppna, till exempel Santaverde Enzyme Peeling Powder

5. Följ upp med ansiktsmask. Tvätta av peelingen med varmt vatten och klappa huden torr igen för att nu applicera en ansiktsmask. Här kan man välja efter behov så känn om du behöver en fuktboost (till exempel Marina Miracle Shea Hydration Mask) eller om det är ytterligare rengöring som behövs (till exempel Madara Ultra Purifying Mud Mask).

6. Skölj av med varmt och kallt vatten. Ansiktsmasken tvättas av med varmt vatten och riktigt kallt i sista sköljningen för att sluta porerna – har du ytliga kärl eller rosacea tar du svalt vatten istället.

7. Återfukta. Till sist applicerar du ditt ansiktsvatten och din dagkräm och solskydd eller nattvård beroende på när på dygnet du gör behandlingen. Byt också gärna ut din dagkräm till en lättare variant om du känner att den du har blir för kraftig när graderna kryper uppåt. Om du använder ansiktsolja och det känns för tungt, så kan du byta ut den till ett serum.

/Katarina

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Kan jag bli av med rosacea på naturlig väg?

Guide

Torr & känslig vinterhud – Kan jag förebygga det?

Du kan ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går självklart bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

”Hej Skönhetspanelen,

Jag upplever att min hud förändras på hösten och vintern, den blir superkänslig och jag blir torr väldigt lätt. Ibland får jag även torra partier som är eksemliknande. Hur kan jag bäst förebygga detta? Upplever ofta att det blir ännu värre efter jag duschat.

Hälsningar,
Olivia”

 

KATARINAS SVAR:

Hej Olivia,

Det är väldigt vanligt att huden blir torrare under vinterperioden när det är kallare ute och luften blir torrare inomhus.

Du skriver inte vad du har för hudvårdsrutin nu, vilken hudtyp du har eller om det är både ansikte och kropp så jag utgår från det och ger ett generellt svar.

 

Det första du behöver göra är att se över vilken rengöring du har och eventuellt byta till en mer återfuktande så att huden inte känns stram efter rengöring. T.ex. Laboratoires de Biarritz Cleansing Oil som passar alla och är lugnande och återfuktande.

Nästa steg är att lägga till ett fuktgivande serum. Mádara SOS Hydra Serum Repair Intense är en bra serum som både ger mycket fukt och lugnar en stressad hud.

Blir det riktigt kallt och du känner att du behöver ännu mer kan du lägga till en olja över serumet. Du kan då t.ex. lägga till den här som också är från Mádara, Deep Moisture Vitamin Oil, eller den här från Organics by Sara, Facial Oil Serum Sensitive Skin.

Du behöver också se över vad du har för ansiktscreme och byta till en med mer fukt och fett. Antingen om det finns en kraftigare variant av den du har nu eller så kan du testa Neals Yard Remedies Sensitive Soothing Daily Moisturiser eller den här som funkar för både ansikte och kropp, Laboratoires de Biarritz Reparative Cream.

För kroppen gäller samma sak. Att använda återfuktande duschcreme och gärna använda både olja och bodylotion vid behov. Eller ett body butter. Weleda har jättefina återfuktande produkter för kroppen som du kan testa, HÄR hittar du dessa.

Hoppas att detta är till hjälp. Vill du ha specifika tips kan du återkomma och berätta mer utförligt om din hud, vilka produkter du använder etc.

Varma hälsningar
Katarina, hudterapeut

Naturlig hudvårdsrutin för psoriasis – finns det?

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

”Hej Skönhetspanelen

Jag har psoriasis och undrar om jag kan hitta någon bra hudvårdsrutin som är naturligt och ekologisk?
Jag har tidigare använt Synchroline men undrar om det finns något bra märke som är bra för min hud och samtidigt bra för miljön?

Hälsningar
Ewa”

KATARINAS SVAR:

Hej Ewa,

Tyvärr så har vi inte en hel serie som motsvarar den du använder. Jag vet inte heller vilka

produkter du har haft. Vi har produkter som är stärkande och återfuktande så det blir det jag

kommer att rekommendera.

Som rengöring och toner rekommenderar jag Annemarie Börlind, Hennes zz serie är mild

och doftfri och innehåller bland annat pre-och probiotika som stärker en känslig reaktiv hud.

https://www.naturligtsnygg.se/produkt/borlind-zz-sensitive-cleansing-emulsion-150-ml/

https://www.naturligtsnygg.se/produkt/borlind-zz-sensitive-facial-gel/

 

Vill du gärna ha en hel serie så finns det en fuktcreme men det är inte den jag rekommenderar

till dig i första hand men du får känna själv hur du vill göra. Den kan funka också.

https://www.naturligtsnygg.se/produkt/borlind-zz-sensitive-protective-day-cream-50-ml/

 

Som fuktcreme rekommenderar jag Pura Vida som är baserad på aktiv CBD

https://www.naturligtsnygg.se/produkt/pura-vida-cbd-moisturiser-calming-30ml-kanslig-hud/

Det finns en balm också som kan användas på rodnad och irritationer som du kan prova.

https://www.naturligtsnygg.se/produkt/pura-vida-cbd-vegan-balm-lavendel-30ml-allroundsalva/

 

Psorias är ju en form av eksem och som alltid härstammar alla problem inifrån. I detta fall är det

bra att äta en antiinflammatorisk kost så att du kan förbättra huden från insidan också.

Har du inte koll på det är mitt tips att kontakta en dietist eller näringsterapeut som kan hjälpa dig.

 

Varma hälsningar

Katarina, hudterapeut