Meny

close
Guide

Essens eller ansiktsvatten? 

Essens, eller essence som det även kallas, är ett populärt steg bland hudvårdskonnässörer runt om i världen. Inom K-Beauty är det här med essens ett absolut måste medan det för oss kan verka något överflödigt. Så vad är grejen med det egentligen? Är det verkligen nödvändigt och vad är skillnaden på essens och ansiktsvatten? I det här inlägget reder vi ut frågetecknen! 

 

Vad är essens och hur använder jag det?

Essens är en lättflytande vätska med fantastiskt återfuktande egenskaper. Skippa bomullsrondellen och klappa in produkten efter rengjort ansikte, efter ditt ansiktsvatten och innan serum. Förutom att fuktboosta huden så ser den även till att ditt serum och ansiktskräm får bättre effekt.

Är essens nödvändigt?

Om du visualiserar att din hud är en torr svamp så dröjer det inte länge tills du inser att en fuktad svamp är mer mottaglig för fukt än en torr svamp. Och det är lite så en essens fungerar, som ett återfuktande lager på huden, för att efterkommande produkter ska kunna absorberas mer effektivt. 

Men för att svara på frågan Är essens nödvändigt? Mja. Kanske inte för gemene man. Det finns såklart essenser för olika hudtyper. Lider du av torr och yttorr hud så finns det essenser som agerar törstsläckare, har du mogen och slapp hud så finns det essenser som stramar upp och brottas du med glåmig hud kan du hitta en essens som boostar huden med lyster. Nej. Det kanske inte är livsnödvändigt för alla, men se det här med essens som en fin bonus om du skulle välja att implementera det i din hudvårdsrutin.

Vad är det för skillnad på essens och ansiktsvatten?

Det kan vara något luddigt att förstå vad en essens är då olika varumärken har olika definitioner på vad det är. Vissa kallar ett ansiktsvatten för essens och andra använder begreppet essens för ett lättare serum. Väldigt förenklat så skulle man väl kunna säga att en essens är en form av hybrid mellan ett serum och ett ansiktsvatten, men det är ju inte riktigt hela sanningen. Ett ansiktsvatten, eller toner, använder du som ett avslutande steg i din rengöringsrutin för att ta bort de sista resterna från dagens smink samt återställa hudens pH-värde. Du applicerar ansiktsvattnet med en bomullsrondell, och är du som jag så får du en tillfredsställande känsla när du ser de sista makeupresterna på rondellen. 

En essens å andra sidan klappar du in i huden. Konsistensen är något tjockare än ett ansiktsvatten och huden blir både plumpad och återfuktad på djupet. Och precis som den där svampen så är en återfuktad hud mer mottaglig för efterkommande produkter! Vem vill inte få ut maximal effekt av sitt serum och ansiktskräm?

 

Serum vs essens

Men låt oss slänga in serum i mixen också! För serum och essenser har nämligen många likheter och beroende på personlig preferens så skulle de faktiskt kunna ersätta varandra. 

Både serum och essenser har vad man kallar för små molekyler som gör att produkten kan tränga djupare ned i huden, och de båda innehåller aktiva ingredienser. Däremot har serum en högre koncentration av aktiva ingredienser och är något tjockare i konsistensen. Och med ett serum kan du dessutom välja att behandla specifika hudproblem som exempelvis hyperpigmenteringar, torr hud, fina linjer etc. Du har inte lika stor valfrihet eller effekt med en essens. Är man en person som ogillar “tunga”, oljiga eller tjocka serum och krämer så skulle det kunna räcka med en riktig bra essens. Det får man testa sig fram!

Sammanfattningsvis är en essens fylligare, mer återfuktande och vårdande än ett ansiktsvatten men har en lättare (vattnigare) konsistens och är inte lika effektiv som ett ett serum.

 

Vilken ekologisk essens ska jag välja? 

Agent Nateur Holi /water) Hyaloronic Pearl & Rose Toner

Nej men snälla. Den här är SÅ bra och har verkligen gjort skillnad i min hudvårdsrutin. Den håller länge trots daglig användning morgon och kväll, känns som silke på huden och gör huden riktigt återfuktad utan att kännas tung eller ”för mycket”. Lyxig glasförpackning som man tyvärr inte ser hur mycket innehåll som finns kvar. Två andra riktigt tråkiga nackdelar är även priset (dyr!!) och lukten. Minns första gångerna jag använde den fick jag verkligen hålla andran i ett par sekunder. Luktar brutaaaalt mycket gurka. Nu, två månader in av regelbunden användning reagerar jag inte ens på doften. Just sayin. Skulle jag köpa igen? 10000% procent ja. Varför skulle jag köpa den igen? Yttorrheten har försvunnit. Huden har balanserats. Får knappt finnar längre och huden blir ”plumpig”.

 

 

Nuori Vital Unifier

Denna är en klar favorit tack vare priset och innehållet. Ja, och doften är det heller inget fel på. Innehåller allt min hud älskar och behöver; ekologisk aloe vera, naturlig hyaluronsyra, äppelfruktvatten, vitt te, lakrisrot och kamomillblomma för att nämna några. Kommer i mistformat som mistar sådär lagom med 1-2 sprits. Nackdel? Du ser inte hur mycket produkt som finns kvar i flaskan. Passar alla hudtyper, även dig med känslig hud.

 

Tata Harper Hydrating Floral Essence

Denna dyrgrip är tyvärr en av mina absoluta favoriter. Jag säger tyvärr då den är DYR och tar slut snabbt. Fördelen? Well, den fuktboostar, ger huden ett riktigt härligt glow och doftar MAAAAGISKT.
Innehåller allt min hud älskar; aloe vera, naturlig hyaluronsyra, rosvatten, 19 (!) aktiva och botaniska ingredienser som trollhassel, jasmin och mandarin.
Passar dig som vill ha glow och fukt med en fet plånbok.

 

Marina Miracle Flower Berry Essence

Flower Berry Essence Marina MiracleDenna är magi på alla sätt och vis. Misten, ingredienserna, effekten på min hud. Nackdel? Doften. Och att den tar slut snabbt. Men eftersom att den inte är lika dyr som den från Tata Harper så kan jag leva med det. Läs hela min recension här.

 

Neals Yard Frankincense Intense Hydrating Essence 

Denna goding (hoppas jag!) ligger i min byrålåda och väntar på att användas. Förhoppningsvis kan jag öppna den lagom till att vargavintern kommer och min hud skriiiker efter återfuktning – för jag har hört att denna är riktigt potent. Så fortsättning följer m a o. Har du hunnit testa den?

Recension

Första intrycket: BioMineral Healthy Glow Foundation

Jag håller sakta men säkert på att testa lite smink från Estelle & Thild. Hittills har jag hunnit testa pudret, solpudret, rouge och läppstift, men mer om det i ett annat inlägg. Dagens blogginlägg ska nämligen tillägnas deras BioMineral Healthy Glow Foundation.

Foundationen kommer i en trevlig glasflaska med pump och ger lagom mängd vid varje pumpning. Jag använde två pumpar för hela ansiktet. Jag har nyansen 125, dark yellow som beskrivs som en nyans som passar medium hudton med gul underton. Vid första anblick ser den ut att passa mig som handen i handsken, men sen oxiderar den på huden och ser mer röd ut än gul. Den är dessutom alldeles för mörk för mig. 

Konsistensen är lätt, semi-rinnig och känns riktigt bra mot huden. Den påminner lite om Dior Face Body Foundation i konsistensen. Men tyvärr gav den inte lika fint och naturligt resultat på huden. 

Fin på långt håll men…

Även om foundationen känns bra på huden så blir den aldrig “ett med huden”. Den lägger sig ovanpå och framhäver mina porer. På vissa ställen torkar den in alldeles för snabbt och jag ser nästan smutsig ut istället. Å andra sidan gav den ändå en schysst täckning för att vara så ”lätt” i konsistensen. 

Jag spelade in en video eftersom att jag skulle göra en hel GRWM med Estelle & Thild-sminket. Men jag gav upp lika snabbt som jag började pga missnöjd med nyansen och hur den lade sig på huden. Videon blev istället en Reel på instagram.

Självklart ser det helt okej ut på videon, men i IRL så var det inte optimalt. Så på långt håll funkade den – men that’s not good enough for me. 

För- och nackdelar

+ Glasflaska med pump
+ Lätt konsistens och känns bra på huden
+ ekologiskt certifierad och veganvänlig

– fel nyans för mig
– oxiderar på huden
– lägger sig över huden istället för att bli ett med huden
– svår att blenda på vissa ställen vilket gör att jag ser smutsig ut

Nä så jag får nog vara den som är den och ge denna foundation underkänt när det kommer till första intrycket. Hade den blivit ett med huden hade jag nog köpt en till nyans för att matcha min hudton. Men nu… vettetusan. Jag kommer eventuellt experimentera lite till med den jag har för att make it work… Men nej. den levde dessvärre inte upp till mina foundationkrav. Har du testat den?

Vilken var din senaste foundation-besvikelse?

 

Livsstil

Kan man lita på skönhetsinfluencers?

Jag ställer frågan eftersom att jag genuint undrar det. Även fast jag själv inte vill kalla mig för “influencer” så är jag inte dummare än att jag förstår att mina inlägg kan influera dig som läser. Det har jag största respekt för. Men jag själv inspireras ju också av andra influencers, små som stora, “eko”-influencers som konventionella skönhetsgurus. 

På sistone har jag känt mig så otroligt opepp på hela beauty communityt. Det känns inte genuint längre. Är det bara jag? Jag har svårt att tro på vad folk skriver och tipsar om. Tänker framförallt på instagram, det var längesen jag läste någon annan skönhetsblogg om jag ska vara ärlig. 

Jag vet inte om det är själva formatet som gör att jag tappar förtroendet, men just nu känns allt som ett enda virr-varr av exponera-produkterna-snabbt-för-att-fylla-flödet till att visa hur-artsy-kan-jag-bli-med-skönhetsprodukter, visa-samarbeten, visa-pr-utskick, gör-massa-reels, etc etc. Dessutom är jag så trött på hela tjatet om “gifter” bland gröna och ekologiska skönhetsbloggare, lika mycket som jag är trött på konventionella bloggare som påstår att vi som gillar eko går runt med foliehattar, att solskydd inte alls bidrar till att döda korallreven etc, etc. 

Ä-ääälskade att Martina, som är känd som differentgreens på insta, ”vågade” dela med sig av produkter hon köpt som INTE var eko. För att som ekobloggare erkänna det är ju lite som att svära i kyrkan. Men det har verkligen inspirerat mig till att dela med mig av lite nyinköp som jag gjort som heller inte är eko. För nej, allt jag använder är faktiskt inte naturligt och ekologiskt (80/20  – remember?). Skulle det vara intressat att se?

Hur som helst, har du inte koll på Martina så bör du verkligen kolla in hennes konto, hon är en av de ”gröna” skönhetsinfluencers som jag verkligen uppskattar.

 

Mer business, mindre passion?

Jag som har sysslat med detta i ett par år nu, och som fortfarande sysslar med det fattar. Herregud, om det är någon som fattar så är det jag. Så nej, jag vill inte kasta sten i glashus. Men jag vill också ventilera och dela med mig av mina tankar. Jag är inte sen med att erkänna att samarbeten är kul. Det är smickrande. Och det är framförallt ett kvitto på att beställaren ser ett värde i det jag gör, och att mitt engagemang är tillräckligt högt för att någon ska vilja göra ett samarbete med mig. PR är trevligt. Och visst, jag tackar inte heller nej till lite likes och engagemang. 

Men ändå. Just nu tycker jag att de genuina skönhetsinläggen lyser med sin frånvaro. Det är väldigt få skönhetsinfluencers jag söker mig till just nu, vilket känns supertrist. 

Personligen brukar fundera på om influencern fått produkten eller köpt den för egna pengar, eller om influencern hunnit använda produkten tillräckligt länge för att kunna ge en uppriktig recension. Får man någonsin se att produkterna är slut? Har influencern pratat om samma produkt flera gånger tidigare? Har influencern lämnat negativa recensioner eller är alla produkter fantastiska? 

Du som läser detta, känner du igen dig? Har du också gått i dessa tankebanor när du läst mina inlägg? 

Med det sagt så finns det fortfarande så många fantastiska konton som jag älskar att följa, som ständigt kittlar min nyfikenhet, kommer med inspiration eller bara känns så genuina. Och det är ju det som tilltalar mig.

5 instakonton jag älskar att spana in (Beauty och lifestyle)

Soindelaskin

Hennes passion för beauty är tydlig! Hon är kontinuerlig med sina uppdateringar och hon vågar vara ärlig med vad hon tycker. Hon tar snygga bilder, men det som får henne att stå ut från mängden är ju hennes personlighet på stories. Ä-Älskar att kolla hennes stories. She funny.

 

HeleneSoderstrom

Helene verkar så mysig. Tar fina bilder. Vill vara hennes kompis, hänga på hennes balkong, äta pasta och prata om livet.

 

Rebecca.beige

Rebecca, min kloka och roliga instavän. Henne vill jag också hänga med irl snart. På insta delar hon stiltips, remakes och igtvs. Hon delar så mycket matnyttigt att Oprah framstår som amatör. Eller nej, Oprah är ändå oprah. No one can touch Oprah. Men Rebeccas matnyttiga inlägg är verkligen läsvärda, eller bara roliga. Eller ibland både och.

KlaudiaCloud

Har följt Klaudia i ett par år nu och älskar att hon är så transparent med sitt jobb som influencer och egen företagare. Hon är rolig, tar sjukt snygga bilder och har världens sötaste hund.

Alejandra Cerda

Älskar att följa Alejandras liv i Köpenhamn. Det vardagliga, vad hon och hennes man lagar för mat – det är min favoritcontent från henne. Men hon är otroligt klok, pratar om hållbarhet, klass, jämlikhet, ångest och syr sina egna kläder (hon är självlärd!). Hon slutar aldrig imponera. Har dessutom spelat in ett poddavsnitt med henne som alla borde lyssna på.

Lyssna på avsnittet: Ingen ska få säga att jag inte har rätt att vara här.

 

Vilka 5 konton älskar du att följa just nu?