Meny

Recension

Bästa ekologiska solskrämen för ansiktet

Solskydd är en sån där produkt jag aldrig skulle kunna skippa i min hudvårdsrutin. Tacka vetja dom där hyperpigmenteringarna, för tidigt åldrande och allt-vad-det-nu-är. Så jag är ständigt på jakt efter den bästa solkrämen för ansiktet inom just grön skönhet. Nu har jag äntligen hittat produkten som kvalar in som min absoluta favorit när det kommer till fysikalisk och ekologisk solkräm, non-nano, som inte efterlämnar en vit hinna eller är för tung på huden. Dessa “krav” låter ju självklara, men när det kommer till fysikaliska solskydd så är det inte så bara och bara.

fysikalisk och ekologisk solkräm

Om du, precis som jag, älskar att stå med ansiktet vänt mot solen kan det här med solkskydd vara en bra grej.

Varför fysikaliskt solskydd?

Inom grön skönhet ska man ju helst använda fysikaliska eller mineralbaserade solkrämer som det också kallas. Det är bra för miljön, korallsäkert och innehåller inga hormonstörande kemikalier som kemiska/syntetiska solskydd kan innehålla. Men ska jag vara ärlig har de flesta fysikaliska solskydden som jag testat varit en besvikelse. Jag lämnas med en vit hinna, konsistenserna är tunga eller alldeles för oljiga och feta på huden. De har helt enkelt inte levt upp till ett kemiskt solskydd. Fram tills nu!

Båda har ju såklart sina för- och nackdelar. Även om jag av personliga skäl väljer ett fysikaliskt solskydd över ett kemiskt solskydd så har ju den sistnämnda sina fördelar med. Ett kemiskt/syntetiskt solskydd är lättare i konsistensen, lämnar sällan en vit hinna på huden och du kommer upp i högre skydd (SPF 50, SPF 100 etc). Dessutom går det att kombinera flera mängder hudvårdande ingredienser i samma produkt, något som inte är lika framgångsrikt med ett fysikaliskt solskydd. 

fysikalisk och ekologisk solkräm

Vad är ett fysikaliskt solskydd?

Ett fysikaliskt solskydd består av mineralämnen som titandioxid och/eller zinkoxid som skyddar mot både UVA och UVB. Dessa ämnen agerar som en spegel på huden där solens strålar reflekteras bort av mineralfiltret och kan på så sätt inte tränga in i huden. 

Man brukar ju säga att det är viktigt att tänka på mängden solkräm i ansiktet, att en inte tar för lite. Men med ett fysikaliskt solskydd är det desto viktigare eftersom att det är krämen som fysiskt är själva skyddet. Så det är därför du oftast lämnas med en vit hinna över ansiktet vid användning av en fysikalisk solkräm. Krämen i sig blir vit men du måste också använda mycket kräm för att få tillräckligt med skydd.

Nanopartiklar i solskyddet

Vissa fysikaliska solskydd innehåller nanopartiklar för att de inte ska efterlämna någon vit hinna, men detta ska alltid redovisas i inci-listan. Jag använder exempelvis enbart fysikaliska solkrämer som har non-nano i ingredienslistan. 

Men nackdelen med ett fysikaliskt solskyddet är att den redan har en tung konsistens och kräver mycket, MYCKET masserande för att få solkrämen att sjunka in i huden. Och jag får oftast vänta i sisådär 20 minuter innan den vita hinnan försvunnit i mitt ansikte. Aint nobody got time for that! Har jag otur ser jag ändå grå ut efter att ha använt ett fysikaliskt solskydd. 

Så varför byter jag inte till ett kemiskt solskydd då? Ja det lockar ju. En spf50 med lätt konsistens och som inte syns eller känns på huden… Dröm.
Men så förs tankarna till miljön och till vad min kropp absorberar etc etc. Så jag kör med ett ekologiskt fysikaliskt solskydd för säkerhetens skull. 

Bästa solkrämen för ansiktet 

Men nog snack om fysikaliskt solskydd. Låt oss istället rikta fokus på Bybis Day Defence SPF30, produkten som kvalat in som min absoluta favorit när det kommer till fysikaliskt och ekologisk solskydd för ansiktet. 

Den ljusgula krämen är fjäderlätt i konsistensen och sjunker snabbt in i huden. Ingen vit hinna, ingen fet, oljig eller tung känsla på huden. Den är maaaagisk. Den marknadsförs till “normal till torr hud” men jag skulle även vilja säga att den passar såna som har fet, yttorr och acnebenägen hud med. Doften då? Har inget att anmärka på där heller. Jag kan dessutom använda en riklig mängd utan att det känns på huden. Jag har seriöst inget att anmärka på. Eller jo, det är väl att jag hade helst velat se denna som en spf50. Men en kan ju inte få allt här i livet… 

Det här med att fota bilder till bloggen med 10-månaders bebis…

Små detaljer gör stor skillnad

Grejer som jag uppskattar men som inte påverkar produkten i sig är en snygg och hållbar förpackning, vilket är lite av Bybis grej. Förpackningen är nämligen gjord på sockerrör och Bybis färggranna grafiska profil är alltid inbjudande och peppig. Precis vad jag gillar.

Men som sagt, detta är inget som påverkar produkten i sig – jag hade fortfarande älskat SPFen även om den hade haft världens tråkigaste förpackning. Men plus i kanten. 

Skulle jag rekommendera den till en vän? 100%. Skulle jag köpa den igen? Det har jag redan gjort.

 

Vad är ditt förhållande till solskydd? Använder du fysikaliskt eller kemiskt solskydd? Eller inget alls? 

 

Relaterade Produkter

Guide

Enkel Nail Art för korta naglar

Det här med att hitta enkel nail art för korta naglar är inte det lättaste. Det dyker ju bara upp bilder på människor med långa naglar när jag söker på Pinterest, fast jag skriver in sökord som ”short nails inspiration” etc. Och har de korta naglar har de ändå längre nagelbädd än mig. Men skam den som ger sig.

Hur som haver, Sen jag blev mamma har ordet ”enkel” i meningen enkel nail art fått en helt annan innebörd. För nu måste det verkligen vara enkelt att måla samt gå fort som tusan att göra. Jag har inte tid med pill och meck, men är heller inte redo att släppa min nagelkonst. Så lita på mig när jag säger att följande nail arts är superenkla att göra!

Blommiga naglar

Tusenskönor på naglarna? Why not. De är dessutom otroligt enkla att göra. Du kan antingen använda dig av en tandpetare eller en sån här dotting tool  för att göra dom. Du duttar först en gul prick och sedan duttar du vita duttar runt den. Vòila! Där har du din blomma. Och vill du veta min hemlighet att snabba på nail art processen? Välj ut enstaka naglar och måla enfärgat på resten.

Enkel nail art för korta naglar

Modern fransk manikyr

Den franska manikyren är en klassiker men lite uttjatad i min mening. Så för att göra den lite peppigare har jag istället bytt ut den vita färgen till flera färgglada färger. Behöver inte vara svårare än så! Jag använder 10-Free nagellack från Kure Bazaar och just nyanserna nedanför är några av mina absoluta favoriter.

Enkel nail art för korta naglar

Enkel nail art för korta naglar

Tvåfärgade naglar

Att måla naglarna med två färger är också supersimpelt men ger en härlig effekt. Själv har jag fått dille på kombon rosa och rött. Nästa gång ska jag testa gult och lila – tror det kan bli riktigt fint!

 

Rutiga naglar

Rutiga naglar ser avancerat ut men med en tunn, tunn pensel blir det – hör och häpna – också superenkelt att måla. Bara att måla några diagonala och horisontella streck. Detta är definitivt en av mina favoritmönster på naglarna!

Enkel nail art för korta naglar

Lek med olika färger

Vet inte om denna kan klassas som nail art, jag har ju bara målat naglarna med olika färger? Men tycker det blir himla fint! Ju fler färger desto bättre. Och här kan du verkligen välja och vraka bland färger som passar just dig. Det behöver ju inte va så avancerat för att få effekt.

 

Enkla hjärtan

Enkel nail art för korta naglar

Hjärta på naglarna är också en klar favorit. Mest för att det också är enkelt att göra. Ni hajar den röda tråden va? Använd dotting toolen eller kör med tandpetare, sedan gör du två duttar och ett V under duttarna. Dra ihop och fyll i. Hoppas ni förstår hur jag menar? Sedan har jag kombinerat med någon form av variant på den franska manikyren igen, fast med två olika färger.

 

Har du någon favorit bland dessa? Lämna en kommentar om du skulle vilja att jag gjorde en steg-för-steg guide på någon av mina nail arts. 

Livsstil

Låt barnet skrika sig till sömns

Jag vet inte hur många gånger jag har fått rådet att ”låt barnet skrika” om Melker inte sovit en hel natt. Den gemensamma nämnaren? Det är generation äldre som kommer med rådet. Ett råd som kommer med all välmening ska tilläggas!

Men hela mitt väsen skriker NEJ är du galen när jag får höra det. Som att det finns en rädsla för att skämma bort barnet eller att sätta en grund för att bli lurad/manipulerad av barnet i framtiden.

Det här med föräldraskap är verkligen tufft. Särskilt om du är ny på det. Du omringas av så många (välmenande) tips och råd. Å ena sidan har du generation äldre där framförallt farmor, mormor, äldre mostrar och fastrar kommer med anekdoter om hur de minsann gjorde si och så. Eller till och med jämngamla som fått barn före dig som kommer med råd som funkat för dom. Å andra sidan är det svårt att gå miste om den nutida pedagogiken. Kontentan är att det är lätt att bli överväldigad och känna sig otillräcklig. För vad vet jag liksom? Ingenting.

Var lyhörd

Fast det är ju inte helt sant. För vet du, jag ser, hör och tar till mig allt jag kan om föräldraskapet. Men det jag framförallt gör – och faktiskt är bra på – är att lyssna på min intuition. Att vara lyhörd för vad som känns rätt för oss. För Melker och mig. Inte vad som känns bäst för mig eller för omvärlden. Istället plockar jag lite här och lite där. Anpassar föräldraskapet till vad som fungerar för oss.

Låt barnet skrika

Melker är inte ens 10 månader, hans hjärna växer så det knakar och det är mycket som pågår i hela honom. När han gråter är det hans sätt att 1. kommunicera med mig eftersom något känns inte helt hundra. 2. Behovet av närhet och tröst är stort. Så när Melker vaknar mitt i natten av en mardröm eller för att det är mycket som pågår i hans lilla hjärna, då är det hans sätt att kalla på mig. Att ignorera min sons rop på närhet och tröst, eller ignorera hans behov att helt enkelt kommunicera med mig, är helt galet. Och så tänker jag på hur jag skulle reagera om jag tydde mig till den personen jag litar på mest i hela världen när jag är som mest sårbar, och hen ignorerar mig. Eller inte tar mina känslor på allvar? Bebisar är inte så himla dumma. De känner av och registrerar mer än vad vi tror.

Att möta sitt inre barn

Att bli mamma har definitivt inneburit att jag själv påbörjat en resa att möta mitt inre barn. Jag får upp minnen på situationer  där jag nu i vuxen ålder inser att där och där blev inte mina känslor mötta. Något som såklart fått lite olika konsekvenser i vuxen ålder. För det är just det, när ens känslor inte blir tagna på allvar leder till att en sluter sig och där är det väldigt tomt och ensamt. Vi måste sluta förminska barns känslor och sluta se bebisgråt som ”bara bebisgråt”. Deras känslor är högst verkliga och vi måste börja möta barnet där de är och mår just nu, för i mångt och mycket är deras känslor en färskvara. Ena sekunden är det happy-clappy, eller snooze deluxe för att den andra sekunden bli fullständigt panik. Men att möta Melker där han är just nu istället för att fastna i den där bilden av ”hur det borde vara” är så viktigt. Så nej? Tipset ”låt barnet skrika” tar jag och kasserar nu och för all framtid.

Låt barnet gråta

För vad som än Melker går igenom där och då, som gör att han är i så stort behov av min närhet och tröst kl 04 på natten, så har jag tillit till hans förmåga att rida ut den där stormen. Är lite trött på det här västerländska idealet där självständighet är A och O. Som att möta barnets behov där hen är skulle leda till curlade barn. Och när jag ändå håller på… kan vi bara sluta jämföra barn? Alla barn är unika. Ingen är den andre lik.

Om du också är en nybliven mamma som navigerar det här med föräldraskap så vill jag bara säga dig detta. Våga känna tilltro till dig och ditt föräldraskap. Varje familjesituation är unik och förutsättningarna är olika. Så våga lyssna på dig och ditt barn, oavsett vad omvärlden tycker och säger. För det gör jag, men ibland är det skönt att bli påmind om det.