Meny

close
Guide

C-vitamin i hudvård – en riktig vattendelare

C-vitamin i hudvård är en riktig vattendelare bland skönhetsjunkies. Vissa älskar C-vitamin medan andra tycker att det finns så många andra bättre ingredienser. Jag hör till skaran som fullkomligt älskar C-vitamin och har alltid en burk i kylskåpet (mer om det längre ned). 

 

C-vitamin i hudvård

C-vitamin i hudvård hjälper huden att stå emot fria radikaler och är ett absolut måste på våren och sommaren. C-vitamin stimulerar kollagenproduktionen och jämnar även ut hudtonen och hudstrukturen. Det är framförallt av den sista anledningen som C-vitamin numera är ett återkommande ämne i min hudvårdsrutin – året om. Jag brukar hålla utkik efter “L-ascorbic acid”, “L-Ascorbate” och “Ascorbyl” i inci-listan. 

 

Att tänka på med C-vitamin

C-vitamin oxiderar snabbt om du inte sköter den som du ska. Så ett generellt tips är att inte öppna ett C-vitamin serum om du inte är committad att använda den regelbundet. 

Eftersom att C-vitamin reagerar vid kontakt med ljus, värme och luft så försöker jag välja ett C-vitamin serum som har en pumpförpackning samt mörk burk. Och sedan mitt allra bästa tips är att förvara C-vitamin-serumet i kylskåpet! Lite omständigt, men det ger en lite längre shelf-life iallafall. 

 

3 ekologiska C-vitamin serum jag testat 

C-vitamin serum

Moonsun Vitamin C serum är ett prisvärt serum där Sodium Ascorbyl Phosphate står för själva C-vitaminen. Ascorbyl Phosphate är en mildare variant av L-ascorbic acid. Det innebär förstås att den inte är lika potent eller effektiv som L-ascorbic acid. Men med det sagt så är det en C-vitamin som fortfarande ger fina effekter på huden (passar utmärkt för dig med känslig hud). Sodium Ascorbyl Phosphate påstås även vara en av de mer stabila C-vitaminerna och inte lika ljus, luft och värmekänslig som L-Ascorbic acid. 

Jag gillar detta serum. Ingredienslistan är verkligen toppen! Sodium Ascorbyl Phosphate är andra ingrediensen i incilistan och du hittar även Aloe Vera där. Det enda jag inte gillar är att du lätt kan överdosera och få för mycket produkt i handen. Får du för mycket produkt så skummar den nästan i ansiktet. Som tur är så sjunker det snabbt in i huden och funkar fint under makeup (inget smulande eller så). 

C-vitamin serum

Noni Bright Vitamin C Serum från Kora Organic är det bästa ekologiska C-vitamin serum jag testat. Visst den ligger ganska dyrt i pris men jag har fått fantastiska resultat med denna. Huden strålar och mina pigmenteringar har ljusats upp. Inci-listan är topp notch där Aloe Vera är första ingrediensen. I detta serum är Ascorbic Acid och Ascorbyl Glycoside stjärnan. 

C-vitamin serum

Vitamin C-serum från Maria Åkerberg är också ett prisvärt C-vitamin serum. Jag håller på och testar den nu. Både Ascorbic och Ascorbyl lyser med sin frånvaro i inci-listan (som för övrigt är ganska trevlig). Så jag är spänd på att se vilka resultat jag får efter regelbunden användning med denna.

 

Vad har du för erfarenhter med C-vitamin i hudvård?

Recension

Djuprengörande lermask från Bruns Products

Att det finns djuprengörande lermasker för ansiktet är vanligt, men visste du att det finns djuprengörande lermasker för hårbotten? Det var nytt för mig iallafall – tills jag upptäckte Grönlera från Bruns Products. De har flera olika lermasker bland sitt utbud, men just denna som är deras ”Grönlera” talade till mig och mitt kaotiska hår och hårbotten. Men låt oss ta en kik på vad det är vetja!

Vad är Grönlera för något?

Grönlera är en hår- och ansiktsmask i pulverform gjord på ekologisk minerallera. Den blandas med vatten, men vill du vara lite exrta så kan du även blanda i lite Grönmist 103b och Grönelixir 103c. Just denna passar för fet hud och hårbotten – check på den – och är både djuprengörande, antiseptisk och sammandragande. Den marknadsförs som en lermask som ”rensar bort toxiner och föroreningar från hud och hårbotten”, och innehåller mångsidiga och stärkande mineraler för huden. Den är fri från parabener och sulfater, är vegansk och oparfymerad.

Jag har inte hunnit prova den i ansiktet än, däremot har jag kört den i hårbotten en gång i veckan de senaste 3 veckorna.

Funkar den?

Om den rensar bort toxiner och föroreningar är svårt att svara på, däremot så älskar jag hur håret och hårbotten känns när jag tvättat bort lermasken och tvättat håret. Håret känns luftigt, ”volymigt” och jag tycker mig bannemig märka skillnad i hur länge jag kan gå utan att håret känns flötigt. Jag tror det är tack vare denna lermask, men det KAN även vara lermasken i kombination med ett nytt schampo jag börjat testa… hehe. Återkommer med mer info om det.

Inget för dig som har bråttom eller är lat

Okej, on the flip side så upplevde jag att det blev så himla stökigt när jag skulle använda den. För det första har jag redan bråttom som det är med att duscha och tvätta håret. För av någon konstig anledning tar Melker inte hänsyn till att jag vill ha lite egentid och känna mig fräsch… Så att plocka fram alla grejer, måtta upp och blanda… Nej, jag hade gärna hoppat den detaljen och haft en färdig lermask från en burk att använda direkt. Att den dessutom är svinjobbig att blanda utan att skapa klumpar stora som golfbollar är en annan femma. Så ja. Prepping-tiden för denna mask är lika med huvudvärk.

Då har vi inte ens kommit till självaste applikationen. Första gången såg det ut som någon hade skvätt grönlera i hela badrummet. Det blev s t ö k i g t. Andra gången testade jag att använda en hårfärgningspensel vilket underlättade mycket! Däremot tog det tusen år att applicera lermasken över hela hårbotten, vilket inte är en höjdare när du redan har tidsbrist.

Summa sumarum så är jag lat av mig när det kommer till mitt hår. Det ska gå snabbt, enkelt och smidigt. Ja det gäller väl inom hudvård också. Men använder jag den ändå? JA. För som sagt, känslan man får efteråt är riktigt trevlig, så i slutändan blir det värt det.

 

Har du testat denna, eller någon annan lermask för hår- och hårbotten?

Livsstil

Örngott i silke, ettårskalas och diverse

Hej hej hallå! Nu var det ett tag sedan jag kikade in här och gav er en liten lägesrapport över livet och allt däremellan.

Jag kan uppriktigt sagt inte förstå att det är sommar? Juni? 25+ grader? Vad hände?

Det känns som att denna vår har gått i ultrarapid. Jag har varit föräldraledig, pluggat två kurser och börjat ett nytt jobb. Samtidigt. Eller ja, jag slutade vara föräldraledig när jag började jobbet, men annars har allt pågått parallellt. Skulle ljuga om jag sa att det inte varit påfrestande.

Men nu är kurserna avklarade och jag kan ”bara” fokusera på jobb och familjelivet. Och bloggen såklart. Äntligen kan jag skriva klart de halvfärdiga inläggen som ligger i utkast samt hinna fota och testa mina senaste tillskott.

5 saker som hänt sen sist

» Jag har hittat en ny SPF för ansiktet som jag ääälskar. Eventuell delad plats med denna. Recension kommer inom kort!

» Jag har börjat använda örngott i silke. Ärligt talat trodde jag inte att det skulle göra någon skillnad men är redo att svälja stoltheten och erkänna: det gör det. Det gör skillnad. Just try it.

» Jag är numera mamma till en ettåring samt firat min första mors dag. Stort.

» Jag har börjat gilla det här med SEO. Tack vare denna pingla och hennes riktigt grymma kurs. Vill du också lära dig mer så rekommenderar jag den varmt!

» Testar essence, spf’s och schampon för fullt för att sätta ihop en riktigt mastig guide till er. En sådan jag själv önskade jag hade läst i jakten på den perfekta vad-det-nu-kan-vara.

 

Vad är 5 saker som hänt i ditt liv på sistone?