Yes, du läste rätt. I magen, inte i den snygga hudvårdshyllan som man lätt kan tro. Det är faktiskt så, att en glad mage är en förutsättning för en frisk hud. En ledsen mage och tarm däremot kan leda till en uppsjö av olika hudåkommor.

Enligt nya studier så har vi uppemot 40 biljoner bakterier i tarmen, som väger runt 1,5 kg. Denna armé av bakterier sönderdelar näringsämnen från maten vi äter, som sen når tjocktarmen och producerar viktiga ämnen som kommunicerar med hjärnan och andra vitala organ via vårt blodomlopp. På så sätt påverkar våra tarmbakterier även vår hud, verkar antiinflammatoriskt och bekämpar de onda bakterierna.

Detta s.k. tarm-hud-sambandet kan visa sig på en rad olika sätt och det verkar i många fall finnas ett samband; för lite goda bakteriestammar (probiotika) och för många onda ditos som förstör balansen.

Personer med eksem verkar till exempel ha mindre av bifidobakterier än normalt och för mycket av an annan art. Personer med akne har en större mängd bakterier av stammen bacteroidetes i tarmen än personer med normal hud. Och hos den som lider av den autoimmuna hudsjukdomen psoriasis har man sett kopplingar till läckande tarm, dvs att ämnen som bör finnas kvar i tarmen läcker ut och triggar onormala processer i kroppen och i huden.

Även de människorna med IDS eller IBS (oklar mag/tarmproblematik som ofta verkar kopplad till stress) kan ha en del problem med huden. Detta delvis pga. att inflammationen i magen kan överföras till huden och ge inflammation där men också pga. att kroppen inte klarar av att tar upp alla näringsämnen som den ska.

 

Summa summarum: Vi är vad vi äter (och många gånger även vad vi tänker) så se till att äta en varierad och näringsrik kost merparten av tiden så mår de goda bakterierna bra. Tänk grönsaker, kostfibrer, hälsosamma fetter och glöm inte dricka vatten under dagen ♥

 

Kram Sofi,

Hälsocoach & hudterapeut