Naturlig hudvård. Många växtbaserade oljor använder du säkert redan i din matlagning, som rapsolja, olivolja och solrosolja. Men visste du att det finns mängder av plantbaserade rena oljor som kan användas som hudoljor? 

Inom grön skönhet används växtoljor som tex mandelolja, rapsolja och jojobaolja i hudlotioner, serum och krämer. Dessa naturliga oljor är rika på vitaminer, mineraler och bra fettsyror som ger huden bra näring. Och självklart kan du använda vegetabiliska växtoljor som oljan för huden – både till kropp och ansikte. Man kan investera i en hudolja med olika plantbaserade oljor som är blandade särskilt framtagen för olika hudtyper, mixat med eteriska oljor som ger en fin doft – eller så kan man testa en ren basolja. Fördelen med att använda en ren växtolja är att du minimerar antalet ingredienser i din hudvård, du har 100 % kontroll på innehållet och du matar din hud med enbart naturlig näring. Dessutom är basoljorna utan doft, vilket passar dig som är känslig.

Läs mer: Stor guide: allt du behöver veta om ansiktoljor!

Här listar vi 11 olika växtoljor som du kan testa i din hudvårdsrutin!

aprikoskärneolja

Aprikoskärneolja – bra för torr hud

Den här fina oljan är en vanlig ingrediens i ansiktsoljor och krämer för både ansikte och kropp. Den har fuktgivande och mjukgörande egenskaper och absorberas lätt i huden. Här kan du läsa mer om aprikoskärneolja.

 

arganolja

Arganolja – det flytande guldet

Det flytande guldet kallas denna olja ibland, och kanske med all rätt. Tillverkas för hand av arganträdets nötter och oljan är en riktigt effektiv olja för huden. Men även håret! Läs här om varför så många älskar arganoljan.

 

avocado oil

Avokadoolja – perfekt för torr hud och eksem

Vårdande olja som är rik på E-vitamin och som passar torra hudtyper. Fungerar också bra på eksem, utslag och psoriasis. Läs mer om avokadooljan här.

 

hallonfröolja

Hallonfröolja – förnyar hudcellerna

Den här oljan tas alltså från hallonets frön och den är rik på fettsyran Omega 3 vilket är bra för huden då den verkar cellförnyande. Den är också känd för att kunna reparera överhuden och verka bra på mogen hud. Högt innehåll av E-vitamin och passar alla hudtyper. Läs mer här om hallonfröoljan.

 

kaktusfikonfroolja barbary fig seed oil prickly pear

Kaktusfikonfröolja – lyxig olja för mogen hud

Oljan utvinns från frön inne i fikonfrukten som växer på dessa kaktusar. Oljan är väldigt rik på olika e-vitaminer, så kallade tokoferoler. Passar utmärkt till mogen hud eftersom den skyddar huden mot fria radikaler som orsakar för tidigt åldrande i huden. Läs mer om denna lyxiga kaktusfikonfröoljan här.

 

jojobaolja jojoba hudolja

Jojobaolja – en grym allround-olja

Den här oljan är något av en universalolja! (Egentligen är den ett vax.) Kan användas av alla, och till både rengöring, hår, skägg, kropp och ansikte. En av oljans märkvärdiga egenskaper är att den balanserar huden – läs mer om denna populära jojobaolja här.

 

mandelolja-fem-tips

Mandelolja – perfekt för känslig hud

Den här oljan brukar hyllas eftersom den är så mild och passande för känslig och torr hud. Men det är verkligen ingen mesig olja utan effekt! Läs mer om hur du kan använda mandeloljan!

 

morotsfröolja

Morotsfröolja – oljan som ger glow!

En ljuvlig olja som ger instant glow tack vare sin färg. Packad med betakaroten och A-vitamin som huden gillar och verkar återfuktande och mjukgörande. Här är 9 anledningar att testa morotsfröoljan! 

 

nyponfrö olja

Nyponfröolja – ger näring till mogen hud

En olja som det finns rikligt av i Sverige är nyponfröolja och den är vanlig att användas i hudvårdsprodukter för mogen hud. Den har en reparerande funktion på huden och därför är den också en bra gravidolja. Läs mer om nyponfröolja här.

 

ricinolja

Ricinolja – poppis till håret och som rengöring

En populär olja eftersom den främjar hårväxt. Så passar dig som behöver ge håret en boost, eller kanske ögonbrynen och fransarna? Dessutom är det en bra olja att använda vid rengöring av ansiktet, och särskilt om du har oren hud. Läs mer om ricinoljans effekter här.

 

kokosolja löss

Kokosolja – kan användas på massa olika sätt!

Detta är verkligen en multiolja! Men kanske att den inte är 100 % optimal att ha som ansiktsolja. Vi skulle rekommendera att du istället blandar den med någon annan olja. Däremot är den en utmärkt olja att ha som rengöring för ansiktet. Läs här om 23 (!) olika sätt att använda kokosolja!

 

För dig som letar efter en grym ansiktsolja?

Ansiktsolja – Bäst i test 2021