Den välkända arganoljan kallas inte mirakelprodukt utan anledning och vi kan inte få nog av den! Är du på jakt efter en produkt du kan använda både till hud och hår och som dessutom är rik på nyttiga fettsyror och vitaminer? Då ska du testa arganolja. Användningsområdena är många och här följer några exempel hur du får glädje av det flytande guldet.

 

I sydvästra Marocko, på gränsen till Saharaöknen växer arganträdet. På trädet växer små frukter vars kärnor är fyllda med den vitaliserande och vårdande oljan som idag används världen över. Kärnorna pressas för hand i en tidskrävande process vilket innebär att dropparna är dyra.

En av oljans största fördelar är att den kan användas av alla, oavsett om du har torr eller fet hud. Arganoljan verkar återfuktande utan att täppa till porerna eller lämna någon oljig hinna kvar. Alla oljor går att gradera på en skala som kallas ”Comedogenic Chart”. På den graderas oljorna mellan 0 och 5, där ”0” är oljorna som inte alls täpper till porerna, medan ”5” kan täppa till hyn även för dig som inte brukar ha problem med pormaskar och blemmor. Arganoljan är en 0:a och därför funkar den utmärkt för att vårda acnebenägen hy.

Loelle Arganolja Eko med pump, 100 ml

Arganolja är rik på E-vitamin

Den rika mängden E-vitamin i oljan är dessutom särskilt bra för mogen hud och tillsammans med nyttiga fettsyror bidrar arganoljan till att upprätthålla och förnya bildandet av nya friska hudceller vilket betyder att fina linjer minskar. Fettsyrorna hjälper även huden att behålla fukt och vatten så du slipper uttorkning och istället får en fin lyster.

Arganträd

Arganolja verkar anti-inflammatoriskt

Lider du av hudbesvär som eksem eller psoriasis kan arganoljan hjälpa till att lindra den. Oljan innehåller flavonoider som fungerar anti-inflammatoriskt vilket betyder att du kan punktbehandla dina besvär med arganoljan för att reducera dem.  Det är inte bara hudinflammationer som arganoljan lindrar- du kan även använda den i exempelvis matlagning för att sänka högt kolesterolvärde. Den sägs även stimulera cirkulationen och stärka immunförsvaret.

Neal´s Yard Remedies Argan Oil

 

Arganolja passar utmärkt till håret 

Arganoljan är dessutom mycket gynnsam för hår och hårbotten då den stimulerar tillväxten av nytt och friskt hår och reparerar slitna hårstrån. Linolsyra och oljesyra som finns i arganolja verkar återfuktande håret genom att kapsla in fukten i hårstråna vilket ökar glansen, behandlar kluvna hårtoppar och tämjer frissigt hår. Arganoljan fungerar även väldigt bra i irriterad hårbotten där den har en lugnande och mjukgörande effekt. Lider du av mjäll kan aragnoljan vara lösningen på ditt problem eftersom den motverkar svamp.

För att ge håret en rejäl fuktboost kan du göra en hårinpackning. Applicera då arganoljan i hårbotten och dra sedan ut den i längderna. Låt sedan oljan verka under några timmar eller över natten innan du schamponerar håret  på morgonen.

 

Arganolja är en riktigt bra after sun! 

Arganolja är också ett utmärkt resesällskap när du är i varma och soliga länder. Smörj in dig i oljan efter solbad, så hjälper den till att återställa fuktbalansen och lindra solsveda. Dessutom skyddar antioxidanterna i oljan mot UV-skador.

 

INCI-namn: Argania Spinosa