GUIDE. Varför och hur använder man ansiktsolja? Passar ansiktsolja alla hudtyper? Blir man inte finnig och flottig av ansiktsolja? Vilken olja ska man välja? Här reder vi ut de vanligaste frågorna om ansiktsolja: 

 

Fördelar med ansiktsolja

• Vegetabilisk olja ger huden näring. Huden mår bäst när den får fukt och fett och gärning i form av något näringsrikt. En vegetabilisk olja är ofta full av vitaminer, fettsyror, mineraler och antioxidanter som ger vård och näring på djupet. När huden får näring börjar den sakta att stärka och reparera sig själv.

 

• Ansiktsoljor hjälper torr hud. Har du torr hud kan det bero på att du är fuktfattig på insidan (läs här om hur du kan ta olja invärdets också!) men också fuktfattig i huden. En olja tar hand om torrhetslinjerna och hjälper till att sudda ut dem.

 

Ansiktsolja håller huden mjuk och smidig. Oljor kan också hjälpa till att stärka huden barriär och gör den mer elastisk och smidig. En fuktad hud är mjukare och nyttiga oljor hjälper till att hålla huden mjuk och elastisk länge.

 

• Ansiktsolja ger huden glow! I skönhetsvärlden kan man inte sluta prata om GLOW! Det är en fräsch lyster som huden får när den mår riktigt bra. När den är fuktad, mjuk och nästan skimrar. Självklart måste insidan också vara i balans, men en ansiktsolja under en foundation kan verkligen ge dig glow på ett kick!

ansiktsolja guide

Vilken ansiktsolja ska man välja? 

• Välj en naturlig/ekologisk ansiktsolja. Oljor från växter, så kallade vegetabiliska oljor, plantbaserade oljor eller botaniska oljor innehåller mer näring än många konventionella ”skönhetsoljor”. Dessa oljor kan innehålla olika typer av syntetiska silikoner som inte är nedbrytbara i miljön och inte fångas upp i våra vattenreningsverk. Silikoner tillsätts för att ge en lätt känsla på huden. Men konventionella skönhetsoljor kan också innehålla syntetiska dofter, syntetiska konserveringsmedel och syntetiska emulgeringsmedel som inte ger näring till din hud.

• Testa en basolja. Det är oljor som enbart har ett innehåll, tex jojobaolja, morotsfröolja eller mandelolja. Fördelen med det är att du håller nere antalet ingredienser i din hudvård, och du har 100 % kontroll på innehållet. Det som kan vara svårare är att hitta rätt basolja för just din hud.

• Testa en blandad ansiktsolja. Det finns färdigblandade ansiktsoljor som innehåller flera olika basoljor och ibland även tillsatta eteriska oljor. Dessa är ofta tillverkade för att jobba mot olika mål, tex mogen hud, torr hud, acnehud osv.  Fördelen är ofta en väldoftande olja och en bra mix av olika potenta oljor som jobbar på huden samtidigt.

applicera_ansiktsolja

Hur använder man ansiktsolja?

• Applicera ansiktsolja på fuktad hud. Applicera inte på torr hud, det kan bli för ”fett”, oljan behöver fukt för att bättre absorberas i huden. Torka inte ansiktet helt torrt efter tvätt, eller spreja huden med ansiktsvatten innan du applicerar oljan.

• Applicerar du på torr hud kan huden blir torr. Fett löser fett, och i värsta fall kan olja göra huden torrare på längre sikt. Men om du är noga med att applicera olja på fuktad hud så undviker du att bli torr.

• Applicera lagom mängd. Tar man för mycket kan man störa hudens egen naturliga fettbalans. 1-5 droppar räcker gott. Häll ut dropparna på fingertopparna och klappa och tryck in oljan i huden. Undvik att droppa ut ett helt rör med olja direkt på huden. Då överdoserar du och huden kan hamna i obalans.

• Använd när du vill. På morgonen eller på kvällen, eller både ock. En del oljor är framtagna för att särskilt verka på natten, och andra för att funka på dagen – känn dig fram.

• Använd oljan hur du vill. Du kan använda oljan enbart, och låta den ersätta din dagkräm eller nattkräm, men du kan också använda den som ett serum, under din fuktighetskräm. Applicera först oljan, låter den absorberas ett par minuter och sen applicerar du ansiktskrämen ovanpå.

• Testa olja som vinterskydd. Om det är kallt ute och du vill skydda huden extra mycket, kan du först applicera en ansiktskräm och sen kan du klappa in ett par droppar olja över.

• Blanda oljan! Du kan också testa att blanda 1-2 droppar olja i din vanliga dag- eller nattkräm för en lite rikare och mer näringsrik kräm som också kanske ger dig lite mer glow!

• Olja funkar utmärkt som ögonkräm. Självklart kan du använda din vanliga ansiktsolja som ögonkräm (om det inte står någon särskild anvisning om detta på din förpackning!). Tänk dock på att vissa mascaror kan släppa mer om det är väldigt fett/fuktigt under ögat.

• Ha tålamod! En del oljor kan lite tid innan de ”hittar” in i din hud. Så testa ett tag, ibland kan det ta ett par veckor innan man känner av oljornas fantastiska effekt!

 

oljor-artikel

Vilken ansiktsolja passar min hud?

• Vilken basolja passar min hudtyp? Det finns mängder av olika oljor att välja på från växtriket. Vissa av dem passar bättre i matlagning, tex olivolja, men det finns många oljor som är finfina att använda i huden. Här har vi satt samman en guide på några vanliga hudoljor oljor som passar olika hudtyper. Länk till artikel.

Ansiktsolja – Bäst i test 2022

• Det finns ansiktsoljor i olika prisklasser. Literpriset på en basolja beror så klart på faktorer som tillgång, framtagning och slutlig kvalitet. En olja som görs för hand och som enbart finns att tillgå i en liten del av världen är tex arganoljan. Den är betydligt dyrare än andra oljor, men den är också extremt bra för huden. Bättre än olivoljan från snabbköpet. Så tänk efter när du gör ditt val, och tänk på att när du köper en ekologiskt odlad olja så slipper du rester från miljöfarliga bekämpningsmedel.

• Här är 5 ansiktsoljor under 250 kronor du inte vill missa!

• Du kan blanda din egen olja! Det finns mängder av spännande recept på olika hudoljor du kan göra själv. Tex bland en mandelolja med en tistelolja, eller blanda en lyxig kaktusfikonfröolja med en gurkörtsolja och en jojobaolja. Möjligheterna är oändliga!

• Svenska basoljor! Vill du stötta närproducerat är den svenska rapsoljan ett alternativ. Den skulle må bra att blandas med tex havtornsolja eller nyponfröolja.

ansiktsolja

Vanliga frågor om hudolja

• Kan man använda olja som rengöring? Ja. Kokosolja, jojobaolja eller mandelolja fungerar tex utmärkt. Eller så klart att blanda dem! Det finns också färdiga oljerengöringar att köpa. Spana tex in denna.

• Men blir det inte grumligt i ögonen? Det beror ju på hur du använder din rengöringsolja. Blöt en bomullsrondell med vatten. Dutta på ett par droppar av valfri olja (tex denna för makeup) och gnugga med stängda ögon. Inget grummel här inte! (Ofta överdoserar man.)

• Hur använder man en rengöringsolja? Vanligast är att man applicerar oljan på torr hud och masserar sen in i huden. Oljan löser upp smuts och smink. Sen blöter man ned en liten handduk i varmt vatten och torkar av huden. Detta kallas också för OCM, Oil Cleansing Method. Kolla in Youtube så ser du massor av filmer på hur man gör.

• Jag har hört att oljerengöring är bra för acne? Japp, blanda då tex olivolja och jojobaolja så har du en bra rengörande olja. Här kan du läsa mer.

• Blir man inte flottig av olja? Nej, eftersom man enbart använder 2-5 droppar, applicerar på fuktad hud och dessa oljor dessutom absorberas bra av huden så blir du inte flottig. Däremot blir du mjuk och får fint glow!

• Får man inte finnar av olja? Nej, fett löser fett, så en balanserande rengöringsolja, bra ansiktsvatten och en balanserande ansiktsolja kan tvärtemot hjälpa dig riktigt bra att rengöra huden långsiktigt!

• Man jag vill inte bli blank! Klart man kan applicera foundation och puder över sin olja – så slipper du glowet. (Du blir alltså inte blank av olja om du applicerar enligt anvisning ovan. Du får bara fin lyster i huden.)

• Jag känner mig ändå torr, trots att jag använder olja. Hur står det till på insidan? Ofta är man torr på utsidan, eftersom man är torr på insidan. Och kanske är din hud lite mätt på olja, eller så har du fel typ av olja. Testa dig fram! (Ps – vanlig olivolja från köksskåpet kan vara uttorkande på huden på lång sikt.)