Vegetabilisk ansiktsolja  – vilken olja passar din torr hud? Och vilken ansiktsolja är bäst för känslig hud? En bra basolja är en bra multiprodukt att ha i badrummet, dels fungerar den som ett serum, som du kan använda under din ansiktskräm för extra fukt och vård, men du kan också använda den istället för din ansiktskräm eller som rengöring.

Vegetabiliska ansiktsoljor hjälper till att mjukgöra, skydda och stärka huden. I motsats till vad man kan tro blir man inte fet av oljor och de kloggar inte igen dina porer – tvärtom ger de huden ny lyster och spänst.

Ibland kan det vara svårt att välja olja och i dag är utbudet av olika växtoljor väldigt stort. Har du känslig hud kan en basolja vara bra att använda – den har bara en enda ingrediens! Här är några vanliga basoljor och en guide till vilken hudtyp de passar bäst till:

 

barbary fig seed oil kaktusfikonfro olja loelle sara nomberg

Ansiktsolja för mogen hud:

• Kaktusfikonfröolja – kallas också Barbary Fig Seed Oil eller Prickly Pear Oil och är rik på olika e-vitaminer, så kallade tokoferoler. Passar utmärkt till mogen hud eftersom den skyddar huden mot fria radikaler som orsakar för tidigt åldrande i huden. Håller huden mjuk och elastisk och har en lätt känsla.
>>>Här hittar du kaktusfikonfröolja från Loelle. 

Arganolja – är matad med antioxidanten E-vitamin som är särskilt bra för mogen hud. Den innehåller också nyttiga fettsyror som vårdar huden och skyddar den mot uttorkning och kan hjälpa till att ge lyster och sudda fina linjer.

• Nyponros – oljan från nyponfröna är särskilt rik på A-vitamin och A-vitaminsyran retinol som är känd för att kunna hindra ålderstecken i huden. Denna olja är också verksam på pigmentfläckar och ärr. På engelska heter oljan rosehip oil.

jojobaolja ekologisk

Ansiktsolja för känslig hud:

• Jojobaolja – detta är egentligen inte en olja, utan ett flytande vax som kommer från jojobabuskens frön. Oljan innehåller stora mängder av en fettsyra som huden uppskattar – den påminner om hudens eget sebum. Passar bra för den känsliga huden, både som vård men också som rengöring.
>>>Här hittar du jojobaolja från svenska Care of Gerd. 

• Rapsolja – denna olja finns det mycket av i Sverige, och den är mild och härligt gul i färgen. Rik på de essentiella fettsyrorna omega 3-6-9 och verkar anti-inflammatoriskt på huden. Passar även bra till barn och att använda som badolja, tex. Dessutom är den en bra källa till mata huden invärtes med vegetabiliskt omega 3.

• Mandelolja – en bra som passar de flesta, även den känsliga huden.

• Sheasmör – är egentligen ett smörvax, precis som namnet antyder och kommer från sheanöten som växer på sheaträdet och som är vanligt förekommande i Ghana i Afrika. Också bra för dig med torr hud, kan tex användas till natten eller som vinterkräm när du ska vara ute i kalla luften länge.

 

avocadoolja

Olja för torr hud:

• Avokadoolja – innehåller ett ämne som heter squalene och både E- och A-vitamin och är bra på att låsa in fukt i torr hud. Lite segare konsistens och härligt grön färg. Sägs öka cellförnyelsen i huden och absorberas snabbt i huden. Perfekt för en torr hud som har svårt att hitta en passande olja.
>>>Här hittar du avocadoolja från Loelle.

• Mandelolja – är rik på e-vitamin och innehåller flera nyttiga fettsyror. Passar bra för alla hudtyper, men även på torr hud, eftersom den är bra på att ”kapsla” in huden och skydda mot yttre faktorer som kall vind och kyla. Mild, så den passar också till de små. (Här hittar du mandelolja från Weleda.)

• Aprikoskärneolja – rik på fettsyrorna omega 6 och 9 och verkar återfuktande på huden och mjukgörande. En mild olja som passar även de minsta, tack vare lugnande egenskaper. Passande för alla hudtyper men extra bra för känslig och extra torr hud.

 

nyponfröolja retinol fet hud acne

Olja för fet hud och blandhy

Nyponfröola – nyponfröolja är rik på A-vitamin och fettsyran retinsyra, som även kallas naturens egen retinol. Oljan hjälper till att bearbeta problemhud, fet hud och blandhy. Har du tex acne, ärr, pigmentfläckar och solskador passar nyponfröoljan bra. Den balanserar överproduktion av sebun i huden och håller huden lugn och mjuk. (Passar även mogen hud med linjer riktigt bra!)

>>>Här hittar du nyponfröolja från Loelle. 

• Jojobaolja – ett flytande vax, rikt på fettsyra som påminner om hudens eget sebum. Den balanserar hudens egen produktion av sebum (fett) i huden, så den är lämplig att använda på fet, obalanserad och acnebenägen hud. Utmärkt som rengöringsolja i kombination med tex mandelolja eller olivolja. Passar egentligen alla hudtyper, även den känsliga. (Här hittar du jojobaolja från Maria Åkerberg och Loelle.)

• Tistelolja – är en lätt olja som lätt går in i huden och lindrar inflammation i huden, som tex acne, rosacea och eksem. Innehåller mycket linolsyra och ger bra näring och fukt till huden. Mild och kan användas dagligen utan problem.

• Hampafröolja – är något av en allround-olja som passar både torr och känslig hud, men även fet och acnebenägen hud. Detta tack vare det höga innehållet av optimala fettsyror som stärker hudens barriärfunktion.

Läs mer: 7 fuktbevarande oljor till budgetpris >>>