Om du har känslig hud som lätt bränns i solen kan betakaroten vara ett bra komplement till din solskyddsfaktor. För vissa kan till och med ett betakarotentillskott vara tillräckligt som solskydd, beroende på exponeringstid i solen.

Skandinavisk hud är ofta känslig för solen, även med hög solskyddsfaktor, vilket kan leda till solbränna och eksem. Vissa kan behöva ytterligare skydd med lätta kläder även med hög solskyddsfaktor.

Betakaroten, som finns naturligt i morötter, är inte bara ett färgämne, utan stärker även huden inifrån. Det kan bidra till en solkysst hudton och skyddar mot solskador genom att producera melanin, som ger huden en svagt brun färg och skyddar mot UV-strålar.

Att få i sig tillräckligt med betakaroten genom kosten kan vara utmanande, därför kan ett kosttillskott vara den bästa lösningen. Det finns också betakaroten i mat som grönkål, mango, pumpa och sötpotatis.

Dosering betakaroten och att tänka på

Det är viktigt att vara försiktig med betakaroten om du röker, eftersom det kan öka oxidativ stress. Överdosering av A-vitamin, som betakaroten omvandlas till, kan vara skadligt då det lagras i kroppens fettceller.

Den rekommenderade dosen betakaroten för solskydd är vanligtvis 30 milligram per dag, men vissa kan behöva upp till 50 milligram. Det är också viktigt att börja med tillskottet några månader innan solsemester för att bygga upp hudens skydd.

Betakaroten är inte en ersättning för solskyddskräm utan ett komplement. Det är fortfarande viktigt att använda solskyddskräm och ta andra skyddsåtgärder som att använda hatt och undvika stark sol mitt på dagen. För den som vill ha en solkysst hudton finns också alternativ som brun-utan-sol produkter.

Du kan läsa hela artikeln skriven av Inger Palm på Ekoappen för att utforska mer om hur betakaroten kan skydda huden inifrån.

Redaktionens tips på tillskott med betakaroten:

Pureness Glow Getter är ett kosttillskott som innehåller tre naturliga karotenoider. Kapslarna är kompletterade med biotin och vitamin E. Kapslarna används för huden och dess naturliga glow. Kan användas året runt.