För alla torrisar där ute som tycker sig ha testat allt – aprikoskärnolja kan vara din räddning! Oljan är ett bra alternativ till den feta mandeloljan och bidrar med massor av fukt och näring till huden. Vi har samlat några områden där aprikoskärneoljan kommer till användning och hur du får störst glädje av den. 

Olja från aprikoskärnor

Aprikoskärneolja, utvinns, (som namnet avslöjar) ur den söta aprikosens kärnor och har mycket positiva egenskaper på huden. Oljan liknar mandelolja och persikoolja, so man också utvinner ur frukternas kärnor. Den passar därför utmärkt som en hudolja och det är inte ovanligt att man hittar oljan i kosmetika, hudkrämer och tvål just för att den snabbt absorberas utan att efterlämna någon oljig hinna.

Aprikosolja är ljus och sjunker ner på djupet och lämnar huden mjuk, återfuktad och smidig, vilket gör den perfekt till torr, mogen och känslig hy.

Fukten från aprikoskärneoljan hjälper till att förebygga fina linjer och andra ålderstecken och kan även eliminera ringar och svullnader under ögonen eftersom att oljan lätt tränger igenom den tunna huden och verkar snabbt.

Aprikoskärneolja verkar lugnande

Lider du av klåda och irritation, eller hudsjukdomar såsom eksem, psoriasis eller liknande, kan aprikoskärneoljan lugna området. Den bidrar dessutom till att läka sår, brännskador eller andra hudskador vilket gör den till en riktig favorit i badrumsskåpet. Aprikoskärneoljan innehåller vitamin A, C, E och K, samt fettsyrorna Omega 9, 6 och 3. Dessutom är den packad med antioxidanter vilket kan hjälpa en stressad hud.

Man kan också göra en eterisk olja från aprikoskärnorna, vilket är en doftolja och det är också vanligt att du ser mikropartiklar från aprikoskärnorna som blir innehåll i peelingar.

Mandelolja eller aprikosolja?

Vad är det för skillnad på mandelolja och aprikoskärneolja? Inte jättestor skillnad. Mandeloljan och aprikoskärneoljan är ganska lika med samma vitaminer, samma doft och känsla. Men mandeloljan passar bättre för dig som är känslig, eftersom den är något mindre aktiv i huden. Aprikoskärneoljan är lite bättre på att gå ned i huden, men den kan också täppa till något mer än vad mandeloljan gör. Allra bäst är båda dessa oljor om de blandas ihop!

Incinamn: Prunus armeniaca oil

 

Läs mer om populära oljor här: 

Kunderna tycker till: 10 populäraste ansiktsoljorna

• 5 sätt att stärka huden med mandelolja.