Är du ett fan av kokosolja? Om inte så kommer du nog bli det efter att ha läst detta. Kokos olja har så många användningsområden, listan går att göra ännu längre men här kommer 23 användningsområden som vi verkligen tycker är smarta och bra!

 

1. Efter rakning
Smörj dig med vårdande kokosolja efter rakning, det minskar risken för irritation utan att täppa till porerna eller hårsäckarna.

 

2. För att stimulera hårväxt
Blanda kokosolja med lavendelolja, rosmarin, ricinolja och lite cayennepeppar. Massera in i hårbotten, låt verka i en kvart och tvätta sedan ur! Det ökar blodcirkulationen och cellförnyelsen.

 

3. Skrubb
Blanda kokosolja med salt, socker eller kaffesump. Din hud blir len och smidig! Du kan addera eteriska oljor om du vill ha en särskild doft.

 

4. Insektsbett
Kokos olja kan lindra klåda och påskynda läkningsprocessen.

 

5. Brännmärken
Fått ett brännsår av ugnen eller en varm kastrull? Skölj omedelbart i kallt vatten – länge! Applicera därefter kokosolja och fortsätt att göra det tills såret läkt. Det främjar läkningen och minskar risken för ett stort ärr.

 

6. Läppbalsam
Gnugga lite kokosolja på torra läppar, det fungerar inte bara som en mjukgörare men det har också en solskyddsfaktor på omkring 4 så att du får lite lite skydd!

 

7. Har din bebis skorv eller torr hårbotten?
Kokosolja ger näring åt ditt barns hud, det hjälper också att få bokt med skorv. Massera in en liten klick i hår botten en gång om dagen tills du fått bukt med problemet!.

 

8. Mot mjäll
Massera din hårbotten med kokosolja innan du duschar, det kan lindra dina problem med mjäll samtidigt som det kan ge en mindre fet hårbotten då det kan reducera talgproduktionen i hårbotten.

 

9. Deodorant
Kokosolja ensam kan användas som deodorant, BÄst effekt får du om du blandar den med majsstärkelse och bakpulver.

 

10. Blöjsalva
En irriterad och röd bebishud ska inte smörjas med salvor innehållande starka kemikalier. Prova med kokosolja, det är ett bra naturligt alternativ.

 

11. Sminkborttagning
Använd som det är på torr hy innan du sköljer med ljummet vatten eller blanda ut med lika delar olivolja, mandelolja, avokadoolja och ricinolja och använd som en remover på en pad eller svamp.

 

12. Balsam / Inpackning
Använd som leave-in-balsam genom att massera in en tesked kokosolja till dina toppar efter duschen. Eller så kan du i duschen gnugga i en matsked kokosolja i hårbotten, masser ut i längderna, låt verka under duschmössa i ett par minuter och låt sitta 10 – 15 min innan du sköljer ur.

 

13. Glidmedel
Kokosolja är ett helt naturlig och säkert alternativ att använda som glidmedel.

 

14. Massageolja
Lätt som en plätt, ta en klick och använd när du ska massera!

 

15. Fuktbevarnde
Massera in precis som du gör med bodybutter, de vattenbaserade hudkrämerna kan faktiskt vara uttorkande för huden, så prova detta när du känner dig torr näst gång!

 

16. Acne
Har du problem med fet hud eller inflammationer i form av finnar? Använd en klick i storlek som en ärta under din makeup eller ensam för att minska produktionen av talg som täpper till huden inifrån. Ofta är aknebenägen hud faktiskt alldeles för torr, vilket gör att körtlarna börjar producera mer talg för att smörjas inifrån, talg som istället täpper till porerna och blir finnar..

 

17. Istället för raklödder
Ger bra glid för din rakhyvel och lindrar irritation eller tilltäppta hårsäckar.

 

18. Hudproblem
Kokosolja kan lindra hudproblem, såsom psoriasis och eksem .

 

19. Bristningar
Kokosolja verkar närande och vårdande på skadad hud. Det kanske inte tar bort dina bristningar men det kommer att hjälpa och lindra..

 

20. Efter sol!
Bränt dig i solen? Gnugga rikligt med kokosnötolja på det drabbade området!

 

21. Vitare tänder
Testa oil-pulling för vitare tänder: ta en tsk kokosolja och låt den smälta i munnen. Sedan kör du runt oljan i munnen i ca 20 minuter. Spotta sedan ut oljan och skölj munnen i varmt vatten. Detta sägs också hjälpa till att läka ut inflammationer i tandköttet och bryta ner bakterier i munhålan.

 

22. Matsmältning
Blanda ner kokosolja i din chiapudding, gröt, smoothie eller vilken rätt som helst egentligen. Det sägs att det kan vara bra för parasiter och svampar i tarmen. Fettet i kokosolja kan också hjälpa din kropp att i absorbera vitaminer, mineraler och aminosyror, vilket gör dig friskare runt.

 

23. Polera möbler
Kokosolja med lite citronsaft är perfekt att polera trämöbler med! Testa den först på en mycket liten, diskret del av möbeln för att se till att det fungerar på det sätt du vill – träet kan bli lite mörkare av kokosoljan.

 

Läs också:
7 fuktbevarande oljor för under 200kr att testa i höst
Tipsar om min fem naturliga “must have” skönhetsprodukter
Så fungerar krämdeos baserad på kokosolja
Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>