Mandeloljan, med det vetenskapliga namnet Prunus amygdalus dulcis oil, är utvunnen ur sötmandeln och har flera användningsområden som passar både stora och små. Den milda oljan är rik på e- vitamin och innehåller flera nyttiga fettsyror som passar alla hudtyper, framför allt den lite torrare hyn.
Nedan hittar du en guide för den fantastiska mandeloljans olika användningsområden:

1. Vårdande och mjukgörande ansiktsolja

Tack vare mandeloljans mjukgörande och närande egenskaper blir den en fantastisk hudolja. Den passar både torr och känslig – men även fet hud vilken gör den väldigt uppskattad och användbar för de allra flesta. Genom att omsluta huden varsamt, skyddar den mot yttre faktorer som vind och kyla som lätt torkar ut huden och gör den narig. Har man fet hud kommer man att uppskatta mandeloljan minst lika mycket eftersom fettsyrorna i oljan sägs kunna lösa upp hudens eget fett och balansera  i huden.

2.  Mandelolja förebygger ålderstecken

Mandelolja hjälper dig att återfå elasticiteten i huden och gör den spänstig så att du ser piggare ut. Genom att försiktigt massera in mandelolja i ansiktet avlägsnar man döda hudceller och sätter samtidigt igång cirkulationen i huden som påskyndar bildningen av nya hudceller vilket bidrar till jämnare och slätare hud. Du kan även få bukt med dina mörka ringar under ögonen genom att smörja området varje kväll, redan efter ett par veckor kan man se synliga resultat och du får en klarare blick.

• Testa Weledas mandelolja här >>>

3.  Mandelolja hjälper mot klåda och utslag

Lider man av klåda eller irriterad hud, är mandelolja perfekt eftersom att den har en lugnande effekt som lindrar irritationen. Mandelolja har länge har använts i salvor för eksem och psoriasis för att mjuka upp sårskorpor och huden omkring, dessutom hjälper den även till att lindra smärta och dämpa svullnader.

4.  Använd mandelolja som lugnande massageolja

Med sin ljust gula färg, och behagligt söta doft blir mandeloljan en perfekt massageolja som långsamt absorberas av huden samtidigt som den lugnar stress, nerver och ångest. I samband med att blodcirkulationen ökar försvinner även gifter från det masserade området.

5. Mandelolja fuktboostar livlöst hår

Även på torrt och frissigt hår gör mandeloljan underverk. Mycket av hårets naturliga olja försvinner när man tvättar det och att det kan ta ett tag innan det ersätts med ny. Genom att sprida ut lite mandelolja i nytvättat hår, återfår håret sin fukt och naturliga lyster. Även torr hårbotten – som kan leda till mjäll och håravfall, kan lindras genom att massera in lite ljummen mandelolja i hårbotten som sedan får verka över natten.

Här hittar ni vårt sortiment av naturliga och ekologiska oljor >>>

Mer läsning för dig:

11 naturliga oljor som gör underverk för din hud!

Så funkar ekologisk hårolja

23 saker du kan använda kokosolja till – kände du till dessa?