glutenfri_pizza_friendly_food_hurbrasomhelst_hanna_goransson glutenfri_pizza_friendly_food_hurbrasomhelst_hanna_goransson_2 glutenfri_pizza_friendly_food_hurbrasomhelst_hanna_goransson_3 glutenfri_pizza_friendly_food_hurbrasomhelst_hanna_goransson_4

Min pizza ä helt klart en sådan grej som jag slänger ihop när inspirationen tryter men jag är sugen på något gott och enkelt som dessutom ger några matlådor.

PIZZABOTTEN

Till 2 medelstora pizzor eller en plåt behöver du:

1 1/2 dl teffmjöl, alt. bovetemjöl, quinoamjöl eller sesammjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3 ägg
1 dl valfri mjölk
1 krm örtsalt

TOMATSÅS
Rör ner finhackade  och urkärnade tomater, färsk oregano, tomatpuré, vitlök, citronsaft, salt, peppar och lite honung eller agave i en kastrull. Låt puttra under tiden som du förbereder pizzan, ju längre den står desto godare blir den. Ett tips är att ha ganska mycket tomatpuré just till den här pizzabotten, annars riskera botten att bli lite blöt. Ett exakt recept på tomatsås hittar du i min kokbok Friendly Food på sid. 94.

TOPPINGFÖRSLAG
Jag hade räkor, rödlök, champinjoner, aubergine, paprika, banan och curry. När pizzan var klar toppade jag den även med ruccola.

AVOKADOSALSA
Grovhacka avokado och skär tunna strimlor av purjolök. Lägg det i en skål och häll på en skvätt äppelcidervinäger, några droppar olivolja samt lite salt & peppar. Smaka av och servera till pizzan.

TAHINISÅS
Blanda tahini med lite vatten, fet kokosmjölk, en gnutta vitlök, citronsaft, lite agave samt salt och peppar. Smaka av och servera till pizzan.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Blanda alla torra ingredienser Vispa därefter ner mjölk och ägg till en krämig smet.
3. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred med hjälp av en slickepott ut smeten till två runda pizzor eller fyll hela plåten med smeten.
4. Grädda i mitten av ugnen i 10 min. Ta ut och lägg på tomatsås, banan, rödlök och jordnötter – eller annan valfri topping.
5. Sätt in i ugnen i ytterligare 10-15 min.

FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan nötter.