glutenfria_mini_pita_bröd_hanna_göransson_hurbrasomhelst_3 glutenfria_mini_pita_bröd_hanna_göransson_hurbrasomhelst_2

Glutenfria minipitabröd fyllda med färs, grönsaker och en krämig majonässås. Perfekt att ha med som picknickmat nu när det börjar bli sådana tider! Funkar lika bra som lunch, middag och mellanmål också för den delen!

 

PITABRÖD

Ingredienser 5-6 bröd

3 ägg vispade luftigt
2 dl valfri mjölk

1/2 dl kokosmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 nypa örtsalt

TOPPINGFÖRSLAG
Vallmofrön och hampafrön

FÄRS

Ger ca 500 g färs

2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
500 g sojafärs eller annan valfri färs 
3/4-1 tsk örtsalt
Svartpeppar
1 tsk curry
1 tsk oregano
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
1/2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning

SÅS

Ger ca 1/2 dl sås

1/2 dl majonäs
1 tsk steviaketchup
Svartpeppar

TILLBEHÖR
Rödlök, sallad, vitkål.

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225C.
2. Blanda alla ingredienser torra ingredienser.
3. Vispa äggen luftigt. Blanda därefter ner mjölken och dom torra ingredienserna. Låt stå och dra i 7-10 min.
4. Fukta händerna i kallt vatten och forma pitabröd, ca 2-3 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa eventuellt med vallmofrön och hampafrön.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min och låt sedan svalna på galler.
6. Under tiden gräddas gör du i ordning färsen. Börja med att steka lök och vitlök i kokosolja. Ha därefter i resterande ingredienser, smaka av.
7. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
8. När pitabröden svalnat skär du upp dom och fyller du dom med grönsaker, färs och sås. Färdigt att servera!

FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.

FÖRVARING & HÅLLBARHET
Förvaras kylt i tätt återförsluten förpackning, håller fint i upp till en vecka. Värm på för nybakad känsla.

ISTÄLLET FÖR
Om du inte vill använda ägg i smeten skulle jag tro att det går lika bra att använda chiaägg som bindmedel. 1 hönsägg = 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten till en geléliknande massa. Bovetemjölet kan bytas ut mot quinoa – eller teffmjöl. Kokosmjölet mot kikärtsmjöl, ta då något mindre mängd. Mandelmjölet kan bytas ut mot bovete, quinoa – eller teffmjöl, ta då något mindre mängd. Konsistensen på smeten ska vara stabbig men inte torr.