_MG_4628

Maca, carob & mesquite, ingredienser som gör choklad ännu godare

Jag älskar maca, carob och mesquite. Det är fantastiska ingredienser som inte bara är fullproppade av godsaker för kroppen utan även smakar himmelskt i kombination med rå kakao. Recept för smoothien på bild hittar du här.

Maca, energigivare och prestationshöjare

Maca växer i Anderna på 4 000 meters höjd. Maca kallas ibland för peruansk ginseng och naturens viagra. Den är otroligt näringsrik då den både är rikt på B-,C- och E-vitamin, essentiella mineraler som järn, kalcium, mangan. Dessutom innehåller Maca höga doser av för människor viktiga aminosyror. Maca är känt för att vara energigivande och används ofta som prestationshöjare i idrottssammanhang. Blanda maca i din proteinshake/smoothie om du behöver extra energi.

Mesquite, protein och fiberrik

Mesquitepulver är en traditionell föda som länge använts av indianer i Amerika. Det innehåller mycket protein, kalcium, magnesium, potassium, järn, zink och lysin, som är en aminosyra. Den har en rik, melass och karamell liknande smak. Forskning visar att mesquite balanserar blodsockernivån på ett effektivt sätt. Den naturliga sötman i frökapslarna kommer från sockerarten fruktos som inte kräver insulin för att tas upp av kroppen. Det gör att mesquite också lämpar sig för personer med instabilt blodsocker. Frökapslarna innehåller så mycket som 25 % kostfibrer vilket gör att näringen i mesquite långsamt tas upp av kroppen och håller på så sätt blodsockret på en stabil nivå.

Carob, en bra kalciumkälla

Carob innehåller vitamin B2, kalcium, magnesium, kalium och spårämnen järn, mangan, krom, koppar och nickel. Den innehåller ca 8% protein och är en bra källa till fiber. Jämfört med choklad, är carob tre gånger rikare på kalcium, har en tredjedel mindre kalorier och sjutton gånger mindre fett. Carob innehåller bara 2% fett jämfört med kakao som har 52% fett.