Hur gör man när man ska vispa kokosgrädde? Är det svårt? Nä. Ska man tillsätta något? Följ mina instruktioner nedan så ska det gå bra! 

_MG_7133_liten

1. Separera den feta mjölken från vattnet. (När kokosgrädde kommer från burk brukar det se ut så här.)

_MG_7135_liten

2. Vispa den feta mjölken med en elvisp.

_MG_7140_liten

3. Ha i en nypa äkta vanilj, lite citronsaft & några droppar agave, honung, yacon sirap, alt. annan valfri flytande sötning.

_MG_7151_liten

Att vispa kokosgrädde

För att vispa kokosgrädde behöver du fet kokosmjölk. Fet kokosmjölk finns på både tetra och konserv* i vanliga mataffärer och på hälsokoster. För att veta att den är riktigt fet kan du skaka lite lätt på den, om det känns tungt och stumt har du hittat rätt. Om det låter skvalpigt men det står att den är fet, så går det också vispa grädde av, men du behöver då ställa mjölken i frysen i en dryg timme innan du ska vispa den så att det feta separerar sig från vattnet.

Du ska sedan endast använda den feta översta delen av mjölken. Ett bra tips jag fick av en läsare är att öppna förpackningen längst ner och hälla ut vattnet först. En annan läsare tipsade om att förvara förpackningen upp och ner så kommer vattnet överst och är lätt att hälla bort. Båda varianterna är bra tycker jag.

– Spara det resterande vattnet och gör smoothies, använd som såsbas eller drick som det är.

– Jag förvarar alltid mina kokosmjölksförpackningar i kylen, det gör den feta gräddiga delen på toppen lättare att separera från vatnet. Se till att du inte skakar på burken.

– Skillnaden mellan fet och ”light” varianter är för övrigt att dom lättare varianterna oftast bara är utspädda med mer vatten = dålig valuta för pengarna.

– Fet kokosmjölk kan också gå under namnet creamed coconut, den är då oftast fet rakt igenom, med bara lite vatten längst ner i botten. Oftast i tetra, vilken är den variant jag använder mest.

– Det gäller att hitta din favorit och prova dig fram till vad du gillar både i konsistens och smak. Vissa är krämigare, andra lite grynigare. Vissa smakar mer kokos, andra mer neutralt, osv.

Vilken kokosgrädde använder jag?

Den jag använder oftast just nu är Garants kokosgrädde i tetra. Tipsa mig gärna om ni har andra favoriter!

*Lacken på insidan av konservburkar innehåller ofta ämnet Bisfenol A. Olika forskningsrapporter säger olika, vissa att det är ofarligt och andra att det bland annat  är hormonstörande. Jag väljer oftast tetra för att ta det säkra före det osäkra. Tänk också på att det kan vara fint välja en kokosmjölk som just bara är ren kokosmjölk, utan förtjockningsmedel, konserveringsmedel osv. 

 

Här kan du få tips på en smoothie med kokosmjölk:

https://www.naturligtsnygg.se/hurbrasomhelst/tag/kokoskaffe/