polkabeta_narodlad_lokalprocuderad_ekologisk rod_spetskal_narodlad_lokalprocuderad_ekologisk kal_narodlad_lokalprocuderad_ekologisk_2 betor_narodlad_lokalprocuderad_ekologisk betor_narodlad_lokalprocuderad_ekologisk_2 kal_narodlad_lokalprocuderad_ekologisk mat_i_regnbagens_farger_1

Häromdagen var jag och handlade grönsaker från Tjärnvik Gård. Det blev en hel del godsaker, bland annat röd spetskål, någon form av krispig kål som liknar en högre variant av pakk soy, gul – och rödlök, morötter och betor. Av en del av det här blev det senare en magisk middag. Det härliga när det är så fin kvalité på grönsakerna är att det behövs så lite tillagning. Det är gott som det är med lite smakförstärkare bara. Underbart! För att inte tala om hur vackra dom är?! Helt galet.

LJUMMEN KÅLSALLAD

Röd spetskål alt. rödkål
Krispig kål t.ex pakk soy
Vitlök
Örtsalt och peppar
Kokosolja att steka i
Vita sesamfrön

UGNSROSTADE BETOR

Blandade betor hyvlade i tunna skivor, jag använde en mandolin
Örtsalt och peppar
Kokosolja

SÖTPOTATISPURÉ

Sötpotatis
Kokosmjölk eller annan valfri vegetabilisk ”grädde”
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

ATT TOPPA MED

Lite pressad citron
En skvätt fin olivolja

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225C. Lägg dom tunt hyvlade betorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en klick kokosolja, salt, peppar och massera ihop allt med betorna. Sprid ut på plåten och grädda i 10-20 min tills dom blivit lite lätt krispiga. Gräddningstiden variera beroende på tjockleken på betorna och hur varm din ugn är.
2. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Koka dom i saltat vatten tills dom mjuknat något. Mixa sedan med stavmixer med en skvätt kokosmjölk, svartpeppar, vitpeppar och mer salt. Smaka av.
3. Stek kålen på låg värme i kokosolja med lite finhackad vitlök. Ha i lite sesamfrön om du vill. Salta och peppra.
4. Lägg upp en klick morotspuré på en tallrik. Toppa med den stekta kålen och dom ugnsrostade betorna. Ringla över några droppar olivolja och pressa på lite citronsaft. Färdigt!

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter-