Mellanmålsdags med bovetegröt kokad på helt bovete. Toppad med plommonkompott, frön och bipollen. Till det en rostad macka med stekt ägg och kokoskaffe (klick). Mer info längre ner i inlägget!
Bovetegröt, plommonkompott, stekt ägg, kokoskaffeBovetegröt, plommonkompott, stekt ägg, kokoskaffe Bovetegröt, plommonkompott, stekt ägg, kokoskaffe

BOVETEGRÖT PÅ HELT BOVETE

ger ca 1-2 portioner beroende på hur mycket du vill ha

1 dl helt bovete
2 1/2 dl vatten
1/2 krm äkta vaniljpulver

En nypa salt

GRÖTTOPPING

Pumpakärnor
Solroskärnor
Bipollen

PLOMMONKOMPOTT

Plommon
Valfri sötning

En skvätt vatten

ROSTAD MACKA MED STEKT ÄGG

Valfritt bröd att rosta
Krispig sallad
1 stekt ägg kryddat med salt, peppar, lite curry och chili – toppat med sesamfrön

KOKOSKAFFE

Recept här (klick)

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, ungefär 5-6 dl. Lägg det hela bovetet i en sil och slå sedan det kokheta vattnet över bovetet. Skölj sedan bovetet med kallt vatten.*
2. Koka sedan upp 2 1/2 dl vatten och tillsätt då bovetet och lite äkta vaniljpulver. Låt koka på svag värme under lock i 10 minuter. Ha i en nypa salt mot slutet av koktiden, då sväller fröna lättare. Stäng sedan av plattan och låt bovetet stå och dra ytterligare 10-15 minuter under lock.
3. Lägg valfri mängd plommon i en kastrull. Jag lägger i dom hela med kärnor i för enkelhetens skull. Sedan kokar jag på medelvärme tills dom mjuknar och trasar sönder sig lite. Brukar då ha i lite sötning, i det här fallet hade jag i rå honung när kompotten kallnat. Smaka av! Kom ihåg att vara noga med att plocka ur kärnorna sen.
4. Rosta brödet och stek ägget.
5. Servera gröten med plommonkompott, frön, bipollen och iskall valfri mjölk.

*Sköljning av bovetet görs för att bovete innehåller fagopyrin, ett färgämne som kan irritera ögats slemhinna. När bovetets sköljs på det här viset så försvinner fagopyrinet.

LÄS OCKSÅ

RAW Bovetegröt (klick)
Very berry proteingröt (klick)
Söt bovetegröt (klick)