lingonknack_mejerifri_1.jpgLingonknäck! Wawawom! Okej, det här är det sista knäckrecpetet, lovar. Och sista receptet innan jul med lingon i, kanske.. Har uppenbarligen fått knäckdille! Svårt att inte få det så här års, å andra sidan. Well, det här är samma bas som den Gudagoda mejerifria knäcken (klick) men med lingonpulver i. Superenkelt, supergott.

INGREDIENSER

Smeten räcker till 20-30 knäckformar beroende på hur mycket du väljer att fylla dom

1/2 dl kokossocker, alt. annan liknande sötning
2 dl valfri mejerifri grädde, jag använde 1 del fet kokosmjölk och 1 del havregrädde*, men det går också bra med t.ex sojagrädde eller enbart fet kokosmjölk
3 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning, t.ex honung
2 msk lingonpulver, jag använder ett från Kung Markatta
En nypa salt
1-2 msk kokosolja, beroende på hur mycket som går in i knäcksmeten, börja med att vispa ner 1 msk

Eventuellt lite lingonpulver att pudra ovanpå när dom är klara

DU BEHÖVER

En stor och vid kastrull
Minst 20 st knäckformar
Ett glas med iskallt vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp sötning, grädde, lingonpulver och salt i en stor och vid kastrull.
2. Låt koka upp. Det kommer att bildas ett relativt högt skum och därav är det viktigt att du använder dig av en stor och vid kastrull.
3. När den kokat upp sänker du plattan till medellågvärme och låter knäcksmeten puttra i ca 15-30 min, eller tills den tjocknar och börjar bli seg. Rör om då och då så den inte bränner fast. När knäcksmeten börjar bli tjock och seg kan du göra ett kulprov då och då genom att ta en liten tsk knäck och hälla i ett glas med iskallt vatten. Om du kan forma en liten kula av knäcken när den svalnat i vattnet är den färdig. Annars kokar du ett tag till. När du enligt kulprovet har en bra knäcksmet tar du av knäcken från plattan, har du i 1-2 msk kokosolja och vispar ner kokosoljan ordentligt.
4. Häll genast upp knäcksmeten i knäckformar, toppa med lite flingsalt och ställ in i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills den stelnat. Hoppas att det ska smaka!

FRI FRÅN

Den här gudomliga knäcken är mejerifri, raffinerat sockerfri, glutenfri*, utan ägg och utan nötter.

*Havre i sig är naturligt glutenfritt, men behandlas ofta med produkter som innehåller gluten. Därav kan havreprodukter som inte är märkta ”glutenfritt” innehålla gluten. För mig personligen går det bra med havre, men om du vet med dig att du eller den du ska bjuda knäcken på inte tål att äta havre är det bara att du utesluter den och att du t.ex använder enbart kokosmjölk.