_MG_8153_litensvartpepparglass_lingon_kolasassvartpepparglass_lingon_kolasas

Det här är en av dom absolut godaste glassarna jag vet. Receptet blev till förra året vid den här tidpunkten och det är så gott att jag vill lägga ut det på nytt så att ingen går miste om det. Svartpepparglass. Smaka bara på det ordet. Krämigt, lent, sött, vaniljigt och med en helt fantastisk ton av hetta och smak av svartpeppar.

SVARTPEPPARGLASS

Svartpepparglass, ca 1 liter

6 ägg, separerade
1 1/2 dl kokossocker, alt. annan valfri sötning
5 dl vispad grädde av valfri sort*
1 dl valfri mjölk*
3 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 vaniljstång, alt. 1 krm äkta vaniljpulver
1 1/2 tsk finmalen svartpeppar, gärna mortlade hela korn eller nymalen för extra mycket smak, men köpt finmald går också bra

TOPPINGFÖRSLAG

Lingon. Tranbär eller röda vinbär är också smarrigt.

KOLASÅS

3 dl fet kokosmjölk
0.75 dl kokossocker
1/2 msk agave sirap
1 krm äkta vaniljpulver
1 nypa havssalt

GÖR SÅ HÄR

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dom tillsammans med hela stången i en kastrull med svartpeppar, mjölk och agave sirap och låt sjuda i en på låg värme medan du förbereder övriga ingredienser.
2. Separera äggen och lägg gulor och vitor var för sig i en varsin skål.
3. Vispa gulorna med kokossockret luftigt, gärna med elvisp.
4. Vispa grädden fluffig.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
6. Vänd sedan ihop alla ingredienser till en jämn smet. Kör det i en glassmaskin tills du har en krämig glass och frys den sedan. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa den på en gång och röra om då och då.
7. Under tiden glassen fryser kokar du ihop din kolasås genom att låta samtliga ingredienser till kolasåsen koka i en kastrull tills du har en krämig kola. Brukar ta mellan 10-25 minuter beroende på hur vid kastrull du har. Det bubblar mycket och det ska det göra. Vispa då och då i kolasåsen. Häll sedan upp den i en ren glasburk med lock och låt svalna innan servering. Förvaras sedan i kylskåp.

*TIPS

Du kan till exempel använda kokosgrädde, jag använder en rosa tetra från Garant som är väldigt bra, häller då av den lilla skvätten vatten som finns i först. Du kan även använda komjölsgrädde, sojagrädde, havregrädde eller annan valfri grädde. Vad det gäller mjölk är det lika valfritt där, du kan använda komjölk, mandelmjölk, kokosmjöl osv.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri om du använder mejerifri grädde och mjölk, nötfri. Kan göras äggfri genom att byta ut äggen mot cirka 2 dl cashewnötsmör + 1 msk smält kokosolja.