Glutenfritt och veganskt bröd med quinoa
Glutenfritt och veganskt bröd med quinoa! Så himmelens saftigt och smarrigt att jag blev förvånad själv, verkligen hur gott som helst. För att inte tala om enkelt. Det är som ni kanske märkt lite mitt ledord i mina recept, just att det ska vara enkelt. Jag skulle tro att det här brödet är lika gott att klicka ut i portionsformar på en plåt också, forma i så fall med lite lätt fuktade händer. Lycka till!
Ingredienser 1 bröd
3 dl valfri mjölk, t.ex havre, ris – eller mandelmjölk
2 msk agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning
1/2 msk äppelcidervinäger
2 msk smält kokosolja
2 tsk bakpulver
1 dl hasselnötsmjöl alt. mandelmjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
ca 3 dl kokt quinoa (1 dl okokt)
2 msk fiberhusk
1 tsk himalayan salt, eller annat valfritt salt
1 dl pumpakärnor
Bakplåtspapper till formen
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180C.
2. Koka 1 dl quinoa enligt anvisningarna på paketet, det ger ca 3 dl kokt quinoa.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
4. Smält kokosolja i en kastrull och blanda i mjölken, äppelcidervinägern och agave sirapen.
5. Blanda ihop alla ingredienser och häll smeten i en brödform med bakplåtspapper, jämna till ovansidan med hjälp av en sked.
6. Sätt sedan in brödet längs ner i ugnen och häll ungefär 1/2 dl vatten i botten av ugnen, stäng luckan fort. Detta för att ge brödet en fin färg och yta.
7. Grädda i 50-60 min. Låt svalna helt på galler innan servering.
SERVERINGSFÖRSLAG
Jag hade mosad avokado, jordgubbar, basilika, örtsalt och svartpeppar på mina mackor.
FRI FRÅN
Glutenfri, mejerifri, utan ägg, raffinerat sockerfri.
HÅLLBARHET & FÖRVARING
Håller alla gånger en dryg vecka i kylskåp i tätt återförsluten förpackning. Värm på eller rosta för nybakad känsla.