portabello_halloumi_burgare_hurbrasomhelst.se_3frasiga_sotpotatisstrips_hurbrasomhelst.se_2portabello_halloumi_burgare_hurbrasomhelst.se_4 citronkram_hurbrasomhelst.se portabello_halloumi_burgare_hurbrasomhelst.se frasiga_sotpotatisstrips_hurbrasomhelst.se

Portabello, halloumi – & aubergineburgare med polentapanerade sötpotatisstrips och citronkräm – ja den rubriken talar väl egentligen för sig själv om du frågar mig. Wow alltså, denna skapelse var magi i munnen. Inlägget är långt, inte för att det är krångligt, utan för att det är många komponenter med i burgaren. Enkla komponenter som alla tillsammans skapar en alldeles ljuvlig vegetarisk burgare som jag (99% säkert) kan lova kommer att imponera både på dig och dina eventuella matgäster.

Marinad portabello

Marinad till två portabellosvampar

2 portabellosvampar
1 tsk tamarisoja
2 msk kokosolja
1/2 tsk örtsalt
Svartpeppar efter behag
1 nypa chiliflakes
1 tsk agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning

GÖR SÅ HÄR
Blanda ingredienserna till marinaden och häll den i och på svamparna. Låt sedan svamparna ligga på ett fat med undersidan uppåt så att marinaden verkligen får absorberas av svampen. Stek den sedan tillsammans med auberginskivorna, beskrivning längre ner i inlägget.

Picklad rödlök

1 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 dl sötströ/steviaströ
1 stor rödlök

GÖR SÅ HÄR
Koka upp ättiksprit, vatten och sötströ i en kastrull tills sötströkristallerna har lösts upp, ställ sedan kastrullen åt sidan. Skär löken i tunna skivor och lägg den i en glasburk. Häll på vätskan. Låt stå och svalna i rumstemperatur. Sätt sedan på ett lock och förvara i kylskåp.

Sötpotatisstrips

Till ca 2 portioner

400 g sötpotatis
1/2 dl kokosolja

POLENTAPANERING
3 msk maizena
1 dl polenta
1/2 dl sesamfrön
2 tsk himalayasalt

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225C. Koka upp vatten i en kastrull som rymmer sötpotatisen. Ha i lite salt i vattnet. Skrubba sötpotatisen och strimla den sedan till strips, försök att göra dom i så lika storlek som möjligt så blir dom jämnt klara i ugnen. När vattnet kokat upp lägger du i den skurna sötpotatisen och låter den koka i 3-4 minuter. Häll av vattnet, gärna genom ett durkslag. Lägg tillbaka sötpotatisen i kastrullen och ha i kokosoljan, blanda runt. Ha i 4 msk av polentapaneringen och rör runt ordentligt. Lägg upp stripsen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 20 min, öppna och vänd runt stripsen lite och grädda i ytterligare 20 min. Sätt ugnen på grillfunktionen dom sista 5-7 minutrarna. Håll koll så att dom inte bränns. Låt dom gärna svalna något på plåten innan servering. Paneringen som blir över kan du även använda till både fisk, tofu, eller bönbollar. Du kan också grädda stripsen utan paneringen, med bara olja och salt. 

Citronkräm

Ger ca 2 dl

2 dl kokosgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
Zest från 1 stor citron
1-2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1/2 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
1 nypa gurkmeja
1/2-1 tsk äppelcidervinäger

GÖR SÅ HÄR
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå i kylskåp tills det är dags för servering.

Aubergineskivor

Till ca 2 portioner

6-8 skivor aubergine
Örtsalt
Hushållspapper
Kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR
Skär upp 6-8 auberginskivor, jag gjorde mina ungefär 1/2-1 cm tjocka. Lägg dom sedan på ett hushållspapper och salta med örtsalt. Lägg ett till hushållspapper ovanpå. Låt ligga en stund så att vätskan får dras ur en aning. Stek sedan auberginen gyllene i en stekpanna med lite kokos – eller olivolja i. I samma veva steker du även portabellosvampen på båda sidor.

Halloumi

Till ca 2 portioner

1 förpackning halloumi, jag använde laktosfri
Olja att steka i, jag använde olivolja

GÖR SÅ HÄR
Skär halloumin i tunna skivor och torka av den med hushållspapper. Stek sedan på medelvärme i olivolja tills den är gyllenbrun på båda sidor.

Bröd

Bröden jag använt är receptet på hamburgebröden i min bok Friendly Food (klick), ett mjukt, fluffigt och saftigt cashewbröd som om du frågar mig är fantastiskt. Om du inte har boken går det bra med vilka bröd som helst. Kan även tänka mig att t.ex scones skulle kunna fungera som hamburgebröd (recept här, klick)

Tillbehör

Valfria salladsblad
Tomat
Ärtskott

Att få ihop burgaren

Lägg ett bröd på en tallrik och lägg på en klick citronsås. Börja sedan att varva halloumi, aubergin, sallad, tomat, ärtskott, picklad rödlök och avsluta med portabellosvampen. Servera burgaren med sötpotatisstripsen och citronkrämen. Smaklig måltid!

Fri från

Glutenfri, raffinerat sockerfri, görs mejerifri genom att skippa halloumin, görs äggfri genom att använda ett bröd utan ägg, görs nötfri genom att använda solroskärnesmör istället för cashewsmör i brödet.