_MG_7170_liten _MG_7171_liten _MG_7175_liten _MG_7181_liten _MG_7197_liten _MG_7242_liten _MG_7271_liten_MG_7250_liten

Provade mig på att göra en variant av bagels. Dom blev smak – och konsistensmässigt väldigt bra om du frågar mig. Jag har inget bagel/donutjärn så jag la degen runt en muffinsform. Jag hade räknat med att dom skulle jäsa upp något mer så att hålet i mitten skulle bli mindre än det blev, men min rekommendation till er om ni heller inte har ett bagel/donutjärm är att använda en mindre form i mitten, typ en hård knäckform eller liknande. I efterhand tror jag även att det kan gå bra att bara lägga dom som dom är med ett hål i mitten, tror inte dom jäser ihop så pass mycket oavsett. Hur som helst, oavsett hur du gör är dom superenkla att göra och väldigt goda.

Ingredienser ca 6 st bagels

2 ägg + 1 ägggula, vispade luftigt, se bild överst i inlägget
1 äggvita vispad till ett hårt skum
2 dl valfri mjölk
1 tsk äppelcidervinäger

1/2 dl kokosmjöl
1 dl teffmjöl, jag använde ljust
1 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 nypa örtsalt

Vita skalade sesamfrön, nymalen svartpeppar, havssalt och torkad timjan att toppa med

Serveringsförslag: Stekt ägg, picklad rödlök, avokado, sallad, tomat och majonnäs.

Gör så här: Sätt ugnen på 225C. Blanda alla torra ingredienser. Vispa därefter äggen luftiga och äggvitan till ett hårt skum. Blanda äggen (inte äggvitan) tillsammans med dom torra ingredienserna, äppelcidervinägern och mjölken. Vänd sedan till sist ner äggvitan. Låt stå i några minuter. Fukta händerna i kallt vatten och forma därefter en lång ”brödkorv” som du lägger på ett bakplåtspapper och har eventuellt typ en knäckform i mitten, det bör också gå bra utan. Toppa med sesamfrön, svartpeppar, havssalt och torkad timjan. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt svalna något på galler innan servering.

Förvaring & hållbarhet: Förvaras i kylskåp, håller sig fräscha och fina i upp till en vecka. Värm på för nybakad känsla.

Istället för: Det går säkerligen bra att använda andra mjölsorter än dom jag angivit, kom då ihåg att du kan behöva öka eller minska mängden för att få önskad konsistens. Använd bilderna högst upp i inlägget som måttstock för konsistens på smeten. Istället för ägg bör det gå bra att använda chiaägg, 1 hönsägg = 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri och mejerifri.