_MG_6572_litenpersiljepst_MG_6588_liten_MG_6587_liten_2_MG_6597_liten_MG_6606_liten

Alltså, svart vitlök! Eller rättare sagt fermenterad vitlök som det heter. Kan verkligen smakmässigt liknas vid umami, ”den femte smaken”. När jag först upptäckte denna gudagåva blev jag helt till mig. Det är så makalöst gott att ha i allt. Det lyfter verkligen alla smaker till helt nya hödjer. Jag använder den i grytor, soppor, dressingar, såser mm. Den har en ganska söt och mild smak, är mjuk i konsistensen och helt underbar. Finns oftast att köpa vid lök och vitlökshyllorna i välsorterade mataffärer. Nu har jag alltså även använt den i en persiljepesto som också blev supergod. För att enklast använda den skalar jag vitlöksklyftorna, skär dom i mindre bitar och lägger dom i en skål med en liten skvätt vatten. Där får dom ligga och dra en stund, 20 min ungefär. När dom mjuknat helt mosar jag ihop dom med vattnet med hjälp av en gaffel så att det blir som en paste. Om den är svår att mosa låter du den bara ligga ett tag till i vattnet. Du kan också låta vitlöken dra över natten i vattnet och mosa morgonen efter när du ska använda den. Hur som helst, här kommer recept på persiljepesto!

Ingredienser, ger cirka 2 1/2 dl pesto

1 dl solroskärnor, blötlagda i minst 1 timme
1/2 dl cashewnötterblötlagda i minst 1 timme

1 dl bladpersilja, fyll verkligen dl-måttet och tryck ner persiljan så du får plats med mest möjliga
1 knippe färsk basilika, kan uteslutas
2 msk pumpafröolja, eller annan olja t.ex olivolja
1 msk citronsaft
1 msk pumpakärnesmör, eller annat nöt – eller frösmör
1/2 tsk himalayasalt, eller valfritt salt
1/2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 msk vitlökspaste av svart vitlök

Gör så här: Blöttlägg solroskärnor och cashewnötter i en burk. Fyll med vatten så att det täcker. Låt stå i minst en timme, gärna över natten. Häll av blötläggningsvattnet när det är klart. Grovhacka sedan bladpersiljan, försök ta mest blad. Släng sedan ner samtliga ingredienser och mixa på högsta fart tills du har en slät pesto. Smaka av och ha eventuellt i mer syra, sälta, sötma eller vitlökspaste efter tycke och smak.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, äggfri, går enkelt att göra utan nötter genom att ta 1/2 dl extra solroskärnor istället för cashewnötterna.

Förvaring & hållbarhet: Förvaras i kylskåp. Skulle gissa att den håller sig fint i 4-5 dagar om inte längre – lukta och smaka!