_MG_2180_liten _MG_2210_liten _MG_2249_liten

Här bjuder jag på en hederlig ”Hur bra som helst pizza”. Håll till godo!

Recept till 1 plåt eller 2 mindre pizzor

1 1/2 dl teffmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
1 dl valfri mjölk, t.ex rismjölk

Toppingförslag: Curry, gul lök, banan och mozzarellaost. När pizzan är färdig kan du även toppa med granatäpple, gräslök, basilika och sesamfrön.

Sås: Jag blandade fet kokosmjölk, tomatpuré, agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning, vitlök, citronsaft, örtsalt och peppar.

Tomatsås: Jag rör oftast ihop en tomatsås genom att ha lite kokosolja i en kastrull, pressar i lite vitlök och bryner den något. Sedan har jag i tomatpuré, citronsaft, agave sirap, örtsalt och svartpeppar.

Gör så här: Sätt ugnen på 225 C. Blanda alla torra ingredienser, vispa därefter ner mjölken och äggen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred med hjälp av en slickepott eller sked ut smeten på plåten. Om den är svårhanterad kan du doppa slickepotten i lite kallt vatten då och då. Sätt in den i mitten av ugnen och grädda i 8-10 minuter. Ha därefter på tomatsås och valfri topping och grädda i ytterligare 10-13 minuter eller tills du tycker att toppingen fått den färg och yta du vill ha. Jag brukar koka en tomatsås på bland annat krossade tomater, tomatpuré, honung, vitlök, oregano, svartpeppar och citronsaft.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri (om du inte använder ost), nötfri.

Tips: Jag har sett att det är många av er som gjort den här pizzabotten med chiaägg för att göra den äggfri, kul att det funkar bra. För att göra ett chiaägg som motsvarar ett hönsägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och låter stå tills du har en geléaktig massa. Du kan också använda i princip vilket annat mjöl som helst. T.ex bovetemjöl, sessammjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl, rismjöl, fiberfin, quinoamjöl osv. Det enda jag inte skulle rekommendera är att göra smeten helt och hållet på kokosmjöl då det kan göra den torr, däremot kan du gärna blanda två mjölsorter, det gör jag oftast. Tänk att konsistensen ska vara trögflytande och krämig men inte torr.