3_olika_sorters_fudge_1 Det här julgodiset är ruskigt enkelt att göra, ännu enklare att variera smak på och framförallt helt ljuvligt gott. Det är i princip samma bas till alla men med olika smaksättningar. Servera med en god kopp te eller kaffe eller varför inte glögg. Att jag format dom runda är för att jag tycker att det är enkelt och vackert, men du kan lika gärna hälla smeten i en burk med bakplåtspapper och skära fyrkanter istället.

Pepparkakskryddor

3 dl blötlagda cashewnötter
1 msk vatten
1/2 tsk flingsalt
1 msk citronsaft
1/2 dl rumsvarm kokosolja
1/2 dl agave sirap alt. honung eller annan valfri sötning
1 1/2 krm  ingefära
1 1/2 krm kanel
1 1/2 krm nejlika
1/2 krm kardemumma
1/2 krm äkta vanilj

Gör så här: Lägg 3 dl cashewnötter i en burk och fyll den med vatten så att det täcker nötterna. Ställ in dom i kylskåpet och låt dom ligga i blöt minst 2-3 timmar. Häll sedan av vattnet och mixa med resterande ingredienser till en slät kräm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer krydda, söttma eller syra efter behag. Häll sedan smeten på ett bakplåtspapper som du rullar ihop och tajtar till genom att snurra kanterna på sidorna enligt bilden längst ner i inlägget. Lägg i kylskåp tills den stelnat, det tar olika lång tid beroende på hur tjock eller tunn du gör den.

Saffran & citron

3 dl blötlagda cashewnötter
1 msk vatten
1/2 tsk flingsalt
1 msk citronsaft
Finrivet skal av 1/2 citron
1/2 dl rumsvarm kokosolja
1/2 dl agave sirap alt. honung eller annan valfri sötning
0.25 g saffran

Gör så här: Lägg 3 dl cashewnötter i en burk och fyll den med vatten så att det täcker nötterna. Ställ in dom i kylskåpet och låt dom ligga i blöt minst 2-3 timmar. Häll sedan av vattnet och mixa med resterande ingredienser till en slät kräm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer saffran, söttma eller syra efter behag. Häll sedan smeten på ett bakplåtspapper som du rullar ihop och tajtar till genom att snurra kanterna på sidorna enligt bilden längst ner i inlägget. Lägg i kylskåp tills den stelnat, det tar olika lång tid beroende på hur tjock eller tunn du gör den.

Choklad och nötter

3 dl blötlagda cashewnötter
1 dl kokosflingor / riven kokos
1 dl valfria nötter, jag använde hasselnöt och mandel
1 msk vatten
1/2 tsk flingsalt
1 msk citronsaft
1/2 dl rumsvarm kokosolja
1/2 dl agave sirap alt. honung eller annan valfri sötning
3 msk kakao, gärna rå

Gör så här: Lägg 3 dl cashewnötter i en burk och fyll den med vatten så att det täcker nötterna. Ställ in dom i kylskåpet och låt dom ligga i blöt minst 2-3 timmar. Häll sedan av vattnet och mixa med alla ingredienser, förutom dina valfria nötter, till en slät kräm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kakao, söttma eller syra efter behag. Häll till sist i nötterna och mixa en snabb sväng som att dom hackas lite men inte blir alltför små bitar. Om du som jag gillar när det är crunch vill säga. Häll sedan smeten på ett bakplåtspapper som du rullar ihop och tajtar till genom att snurra kanterna på sidorna enligt bilden längst ner i inlägget. Lägg i kylskåp tills den stelnat, det tar olika lång tid beroende på hur tjock eller tunn du gör den.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, äggfri.

Förvaring och hållbarhet: Jag rekommenderar att du fryser rullarna om det är ett tag tills du ska servera dom eller om du vill att dom ska hålla fram till jul. Dom håller sig fint i frysen och tinar relativt snabbt.