Lyxiga glutenfria chokladbollar
Lyxiga chokladbollar
Dom här chokladbollarna passar lika bra som efterrätt till en god kopp ekologiskt kaffe som till energimellanmål på språng innan träning!
Till ca 10 chokladbollar behöver du:
100 g low carb choklad forest fruit, alt. annan valfri choklad
2 msk kokosolja
1 msk agave sirap, alt. yacon sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 krm äkta vaniljpulver
2 msk rå kakao
3 msk kaffe, alt. vatten
2 dl glutenfria havregryn, alt. boveteflingor, hirsflingor eller amaranthflingor
Hampafrön & kokosflingor till garnering
Gör så här: Smält chokladen och kokosolja över ett vattenbad. Blanda sedan den smälta chokladen med resterande ingredienser till en jämn fin smet. Alternativt kör det i en mixer. Låt smeten kallna i kylskåpet någon timme innan du rullar bollar av den som du sedan panerar med sesamfrön och kokos. Smeten stelnar när du har den i kylskåp vilket gör den lättare att hantera, så snart börjar arbeta med den och forma bollar av den mjuknar den.
Fri från: Gluten*, raffinerat socker, mjölk, ägg och nötter.
*Havre i sig innehåller inte gluten, men behandlas ofta i samma maskiner som veteprodukter samt odlas på samma fält/i närheten av vete. Även om dom du köper är glutenfria så kan många som är känsliga mot gluten dock även reagera på proteinet avenin i havre. För min egen del fungerar glutenfria havregryn bra, men om du vet med dig att du är känslig rekommenderar jag att använda boveteflingor, hirsflingor eller amaranthflingor t.ex.