Meny

close

Sneakpeak deluxe

ebok_sneakpeakSneakpeak deluxe

Okej, här kommer en sneakpeak på vad jag pysslat med senaste tiden. Det är en ganska förutsägbar sneakpeak, jag vet, men det bjuder jag på! På söndag kommer ja första advent till ära alltså att lansera min E-bok med 13 julrecept i som jag kommer att sälja via bloggen. Det ska bli så sinnessjukt roligt att få visa er mer detaljer men tills vidare får ni nöja er med omslaget och innehållsförteckningen. All information om när, var, hur får ni på söndag. Ha en fantastisk fredag kväll alla fina.

Glutenfritt knäckebröd med frön

_MG_9711_1_liten _MG_9724_1_liten

Knäcke, min stora kärlek

Det är så satans enkelt och så sjukt gott. Hemmagjort knäcke alltså. Går att variera i all oändlighet och du väljer själv vilket mjöl och vilka frön du vill använda dig av. Basen ser ut på följande vis:

Ingredienser: / 2 dl valfritt mjöl (0.8 US cup), jag brukar använda majsmjöl, mandelmjöl, bovetemjöl, teffmjöl, sesammjöl mfl. / 2 1/2 dl valfria frön (1 US cup) , jag brukar använda solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, sesamfrön, hampafrön, vallmofrön mfl. / 2 msk kokosolja, smält / 1 nypa havssalt / 2 1/2 dl kokande vatten / En nypa kanel, valfritt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Lägg 2 msk kokosolja i det kokande vattnet så att den smälter och häll det i mjöl-frö-blandningen till sist. Blanda väl. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll smeten på pappret. Använd ett till papper ovanpå smeten och fördela den med hjälp av händerna eller en kavel jämnt över plåten. Ta bort det översta pappret. Strö lite flingsalt på och skär rutor i smeten. In i ugnen på 30-40 min. Klart!

Fler tips på fler knäcke-varianter hittar du här nedan, klicka på bilderna för att komma till respektive inlägg.

MG_55251_MG_3488_litenMG_709311 MG_0366

Livsstil

Vegansk marsipan med nöt- och chokladöverdrag

_MG_9684_1_liten_MG_9621_1_liten

Recept: gör din egen veganska marsipan med choklad och nötsmör 

Ett väldigt enkelt och passande godis nu till jul är marsipan. Här med ett chokladöverdrag med nötsmör i och havssalt på. Gudagott! Receptet räcker till ca 8 stycken 10×2 cm stora marsipanstänger.

OBS! Viktigt att tänka på innan du sätter igång:

Jag har använt mig av finmalt mandelmjöl. Om du använder dig av grovmalt mandelmjöl kan du behöva minska mängden vätska för att få en lyckad konsistens. Ta därför lite vätska i taget tills du har en bra marsipankonsistens.

Ingredienser marsipan:

  • 1 dl mandelmjöl
  • 0.75 dl mandelmjölk
  • En nypa äkta ekologiskt vaniljpulver
  • 0.5 dl agave sirap, mer efter behag, annan sötning går också bra

Gör så här: Blanda alla ingredienser till marsipanen i en bunke. Dela degen i ca 8 delar och rulla stänger. Ställ in i kylskåpet medan du gör chokladöverdraget.

Ingredienser chokladöverdrag:

  • 2,5 msk kokosolja
  • 1 msk nöt-smör, jag använde jordnötssmör
  • 2 msk agave sirap, mer efter behag, annan sötning går också bra
  • En nypa äkta ekologiskt vaniljpulver
  • 1 msk kakao
  • Havssalt till garnering

Gör så här: Blanda alla ingredienser till chokladöverdraget i en kastrull, koka ihop på svag värme till en fin smet. Doppa marsipanstängerna i chokladen, strössla lite havssalt på  och ställ in i kylskåpet tills chokladen stelnat. Om det blir choklad över kan du hälla upp det i formar eller en burk klädd med bakplåtspapper, det blir en god bit choklad när den stelnar. Förvara kylt till servering.

Fri från: Den här rätten är fri från gluten, socker, mjölk och ägg.