Vegansk marsipan med nöt- och chokladöverdrag
Recept: gör din egen veganska marsipan med choklad och nötsmör
Ett väldigt enkelt och passande godis nu till jul är marsipan. Här med ett chokladöverdrag med nötsmör i och havssalt på. Gudagott! Receptet räcker till ca 8 stycken 10×2 cm stora marsipanstänger.
OBS! Viktigt att tänka på innan du sätter igång:
Jag har använt mig av finmalt mandelmjöl. Om du använder dig av grovmalt mandelmjöl kan du behöva minska mängden vätska för att få en lyckad konsistens. Ta därför lite vätska i taget tills du har en bra marsipankonsistens.
Ingredienser marsipan:
- 1 dl mandelmjöl
- 0.75 dl mandelmjölk
- En nypa äkta ekologiskt vaniljpulver
- 0.5 dl agave sirap, mer efter behag, annan sötning går också bra
Gör så här: Blanda alla ingredienser till marsipanen i en bunke. Dela degen i ca 8 delar och rulla stänger. Ställ in i kylskåpet medan du gör chokladöverdraget.
Ingredienser chokladöverdrag:
- 2,5 msk kokosolja
- 1 msk nöt-smör, jag använde jordnötssmör
- 2 msk agave sirap, mer efter behag, annan sötning går också bra
- En nypa äkta ekologiskt vaniljpulver
- 1 msk kakao
- Havssalt till garnering
Gör så här: Blanda alla ingredienser till chokladöverdraget i en kastrull, koka ihop på svag värme till en fin smet. Doppa marsipanstängerna i chokladen, strössla lite havssalt på och ställ in i kylskåpet tills chokladen stelnat. Om det blir choklad över kan du hälla upp det i formar eller en burk klädd med bakplåtspapper, det blir en god bit choklad när den stelnar. Förvara kylt till servering.
Fri från: Den här rätten är fri från gluten, socker, mjölk och ägg.