Meny

close

Lussebulle-bakar-tips!

_MG_8078_1_litenLussebulle-bakar-tips!

Till alla er finingar som köpt eBoken kommer här lite lussebulle-bakar-tips!

Till att börja med: Jag har skrivit det förr men jag säger det igen – glutenfri bakning är inte detsamma som traditionell vetemjöls & jästbakning. Det blir en helt annan smet/deg att ha att göra med, men som tur är finns det många bra tips och tricks på vad man kan göra om den inte beter sig helt som man vill.

Tänk på att: När du har blandat ihop alla ingredienser till smeten/degen och den börjat tjockna så låter du den stå i minst 15-20 min så att fiberhusken får göra sin bindande verkan. När det gått 15-20 min tittar du till degen. Av majsmjölet får du en jämn och fin gele-aktig klump som du ska kunna ta en del av och forma i handen. Av mandelmjölet får degen ett lite brokigare utseende men fungerar lika bra att forma och rulla bullar av ändå.

Om degen är för lös: Olika mandelmjölssorter absorberar olika mycket vätska, så om den är för lös testar du först med att tillsätta 1-2 tsk extra fiberhusk och låt stå i ytterligare 15-20 min. Om den fortfarande skulle vara för lös kan du ha i mer mjöl, pudra lite i taget tills du fått önskad konsistens. I receptet har jag skrivit att du ska vara försiktig med att ha i alltför mycket extra mjöl för att undvika att dom blir torra, men det betyder inte att du inte kan ha något extra mjöl alls.

Om degen klibbar: Ett bra tips inför själva formandet av bullarna är att fukta händerna i några droppar med kallt vatten så fastnar inte degen lika lätt på händerna. Den här degen går också väldigt bra att lägga i bullformar om du vill göra det enklare för dig själv.

Mjöltips: Jag använder mig av majsmjöl från Risenta och fettreducerat mandelmjöl från Funktionell mat. Nedan ser du hur min deg blev av dom två olika mjölsorterna då jag använt mig av mått enligt eBoken.

Lussebullar av majsmjöl

majsmjol_lussebullarLussebullar av mandelmjöllussebullar_mandelmjol

Kom ihåg att det är du som är mästaren i köket. Gå på känsla. Prova dig fram. Ta in alla sinnen och gör det du tycker känns rätt med receptet  – mina recept är dina riktlinjer – hur du väljer att återskapa dom är upp till dig! =)

Bra att veta: Om du är väldigt känslig mot gluten kan du också reagera på majs. Personligen går det helt fint för min mage, men det är väldigt individuellt.

Saffransglass med honungsrostade valnötter

Saffransglass med rostade valnötter

Recept: gör egen laktosfri och raw glass med smak av saffran och honungsrostade valnötter

Den här glassen alltså, mums. För det första är själva glassen helt sjukt smakrik och krämig, intensiv smak av saffran och med en fin ton av vanilj, den är dessutom helt raw.  För det andra är dom honungsrostade valnötterna inte raw, men helt jäkla fantastiskt goda. Så goda att jag faktiskt tänker ge även dig som inte köpt boken receptet på dom. Det är ju trots allt snart jul. Valnötterna kan du äta precis som dom är, ha i en sallad, på en dessert, i choklad – ja dom passar till nästan allt. Det finns dock en risk att du kommer att vilja äta upp alla exakt på den minuten du tar dom ur ugnen, jag bara varnar..

Ingredienser: ca 40 g valnötter, blötlagda i minst 4 timmar / 1 msk honung / 1 nypa salt / 1 nypa saffran / 1 nypa cayennepeppar eller chilipulver

Gör så här:  Sätt ugnen på 175 C. Blanda valnötter, honung, salt, cayennepeppar och saffran i en skål. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dom i ugnen i ca 30 min. Rör om lite bland nötterna efter halva tiden. Ta ut och låt svalna.

Receptet på saffransglassen hittar du i eBoken tillsammans med 12 andra julrecept, den kostar 69:- och du kan köpa den här.

Vila, fyll på, slappna av, njut

_MG_0354_litenVila, fyll på, slappna av, njut

Jag vilar från styrketräning idag och fyller på med bovetegröt med bär, fikon, rismjölk, sukrin gold och jordnötssås. Du gör såsen enkelt genom att smälta lite kokosolja i en kastrull, ha i jordnötssmör + lite vanilj och sötning om du önskar. Klart! Supergott.