_MG_8078_1_litenLussebulle-bakar-tips!

Till alla er finingar som köpt eBoken kommer här lite lussebulle-bakar-tips!

Till att börja med: Jag har skrivit det förr men jag säger det igen – glutenfri bakning är inte detsamma som traditionell vetemjöls & jästbakning. Det blir en helt annan smet/deg att ha att göra med, men som tur är finns det många bra tips och tricks på vad man kan göra om den inte beter sig helt som man vill.

Tänk på att: När du har blandat ihop alla ingredienser till smeten/degen och den börjat tjockna så låter du den stå i minst 15-20 min så att fiberhusken får göra sin bindande verkan. När det gått 15-20 min tittar du till degen. Av majsmjölet får du en jämn och fin gele-aktig klump som du ska kunna ta en del av och forma i handen. Av mandelmjölet får degen ett lite brokigare utseende men fungerar lika bra att forma och rulla bullar av ändå.

Om degen är för lös: Olika mandelmjölssorter absorberar olika mycket vätska, så om den är för lös testar du först med att tillsätta 1-2 tsk extra fiberhusk och låt stå i ytterligare 15-20 min. Om den fortfarande skulle vara för lös kan du ha i mer mjöl, pudra lite i taget tills du fått önskad konsistens. I receptet har jag skrivit att du ska vara försiktig med att ha i alltför mycket extra mjöl för att undvika att dom blir torra, men det betyder inte att du inte kan ha något extra mjöl alls.

Om degen klibbar: Ett bra tips inför själva formandet av bullarna är att fukta händerna i några droppar med kallt vatten så fastnar inte degen lika lätt på händerna. Den här degen går också väldigt bra att lägga i bullformar om du vill göra det enklare för dig själv.

Mjöltips: Jag använder mig av majsmjöl från Risenta och fettreducerat mandelmjöl från Funktionell mat. Nedan ser du hur min deg blev av dom två olika mjölsorterna då jag använt mig av mått enligt eBoken.

Lussebullar av majsmjöl

majsmjol_lussebullarLussebullar av mandelmjöllussebullar_mandelmjol

Kom ihåg att det är du som är mästaren i köket. Gå på känsla. Prova dig fram. Ta in alla sinnen och gör det du tycker känns rätt med receptet  – mina recept är dina riktlinjer – hur du väljer att återskapa dom är upp till dig! =)

Bra att veta: Om du är väldigt känslig mot gluten kan du också reagera på majs. Personligen går det helt fint för min mage, men det är väldigt individuellt.