Chiatrifle med bär
Chiatrifle med bär! Välkommen till chiahimlen. Vackert, gott, nyttigt och alldeles fantastiskt. Passar lika bra som en festlig dessert eller ett mättande mellanmål.
INGREDIENSER
LAGER #1 Bärkompott
ca 1 1/2 dl blandade bär, jag hade hallon, björnbär, jordgubbar och hallon
En nypa kardemumma, valfritt
En nypa kanel, valfritt
LAGER #2 Chiapudding
2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl krämig, fet kokosmjölk
En nypa äkta vaniljpulver
En nypa örtsalt
LAGER #3 Blåbärskräm
1 dl yoghurt av valfritt slag
1/4 dl frysta blåbär
TOPPA MED
Blåbär
Jordgubbar
Björnbär
Pistagenötter
Mynta
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienser till chiapuddingen och låt stå minst en halvtimme, gärna längre, t.ex över natten. Rör om då och då första kvarten. När chiapuddingen satt sig och blivit krämig kan du börja med övriga lager.
2. Häll bär, kryddor och eventuellt valfri sötning i en kastrull och koka ihop på låg värme. Ställ åt sidan för att svalna.
3. Mixa blåbär och yoghurt och eventuell sötning till en kräm.
4. Lägg upp i ett glas eller en burk. Börja med bärkompotten, fortsätt sedan med chiapuddingen, sen blåbärskrämen och till sist valfri topping.
Smaklig måltid!
FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri (om du väljer en mejerifri yoghurt), utan ägg. Görs enkelt utan nötter genom att skippa pistagenötterna. Pumpakärnor är supergott att ha istället!