hjortronglögg_3hjortronglögg_2Hade du turen att hitta hjortron tidigare i höst? Kanske ligger dom i frysen och väntar på att få bli tillagade? Ett hett tips är i så fall att göra den här glöggen. Jag är en hjortonälskare utan dess like och skulle kunna leva på den här glöggen. Skogens guld alltså, det är fina grejer!

INGREDIENSER

ca 240g tinade hjortron
5 dl vatten
1/2 dl agave sirap, , alt. annan valfri sötning
1 nypa äkta vaniljpulver
1 kanelstång
ca 1 msk hela nejlikor
ca 1/2 msk kardemummakärnor
Lite citronsaft, efter behag

GÖR SÅ HÄR

1. Tina hjortronen och mixa dom till en jämn smet. Ha sedan i resterande ingredienser och koka upp alltsammans. Om du har en tepåse rekommenderar jag att lägga kryddorna i en sådan så är det enkelt att fiska upp dom sen när det är dags att sila glöggen.
2. Ta sedan av kastrullen från plattan, lägg på locket och låt stå och dra minst 1 timme.
3. Sila sedan glöggen genom en silduk eller ett kaffefilter i tyg. En tunn kökshandduk bör gå bra också. Krama ur silduken när det slutat rinna vätska genom den så att du får med så mycket glögg som det bara går.
4. Förvara i en glasflaska i kylskåpet.
5. Servera förslagsvis med en myntakvist och en kanelstång som ”drinkpinne”. Är minst lika god kall som varm! Jag har enbart druckit den kall hittills, med och utan is. Underbart god!

SE OCKSÅ

Glutenfria lussebullar + steg – för stegbilder (klick)