kokosgradde_hurbrasomhelst_1chokladbitar_hurbrasomhelst kokosgradde_lingonpulver_hurbrasomhelst_1kokosgradde_lingonpulver_hurbrasomhelst_2 chokladbitar_lingon_lime_gradde_hurbrasomhelst_1chokladbitar_lingon_lime_gradde_hurbrasomhelst_2

Chokladbitar med hasselnötter i, toppade med lingon – och limegrädde. Ja ni kära läsare, den här kombinationen av söt choklad som smakar hasselnöt med syrlig lingon – och limegrädde till – perfekt! Så himla gott. Och jag tycker att det är perfekt med den här typen av munsbit, för det räcker just med en munsbit sen är, i alla fall jag, nöjd och belåten. Passar perfekt att ha till till kaffe eller te, eller varför inte som en del av dessertbordet på julafton. I vanlig ordning är det ett väldigt enkelt recept dessutom. Hoppas det ska smaka!

CHOKLADBITAR

3 dl blandade nötter, jag använde hälften mandel och hälften hasselnötter
100 g mörk choklad, enligt mitt tycke och smak minst 70% kakao, alternativt en helt RAW choklad
3 msk kokosolja
1 nypa salt
4 dadlar

LINGON – OCH LIMEGRÄDDE

2 dl kokosgrädde, det översta lagret av fet kokosmjölk
Rivet skal av 1 lime
2 tsk lingonpulver, finns i välsorterade mataffärer och i hälsokostbutiker
1- 1 1/2 tsk agave sirap, mer efter behag, alt. annan valfri flytande sötning

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa alla ingredienser till chokladbitarna i en mixer tills du har en slät smet.
2. Klä en burk/form med bakplåtspapper. Min var ca 15×10 cm. Häll upp smeten i en burken och ställ in den i frysen för att stelna.
3. Vispa kokosgrädden fluffig. Ha därefter i lime, lingonpulver och agave sirap och vispa igen. Läs mer om hur du vispar kokosgrädde här (klick).
4. När chokladen stelnad tar du fram den ur frysen och skär bitar av den. Spritsa på lingon – och limegrädden. Toppa eventuellt med lingon och limeskal. Du kan såklart också klicka på grädden istället för att spritsa på den.

FÖRVARING

Förvara chokladbitarna och lingon – och limegrädden i kylen. Du kan också förvara chokladbitarna i frysen om du vill att dom håller länge eller planerar att servera dom längre fram.

FRI FRÅN

Chokladbitarna och lingon – och limegrädden är glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri och utan ägg. Kan göras utan nötter genom att använda t.ex solrosfrön och pumpakärnor istället för nötter.

Inlägget är ett samarbete med Kenwood / Blend-X Pro Blender