_MG_6643_liten _MG_6644_liten _MG_6645_liten_MG_6647_liten_2_MG_6652_liten _MG_6654_liten _MG_6656_liten _MG_6657_liten

Så galet goda tekakor! Och enkla! Linsmjölet är så otroligt vackert i sin aprikos-orange-rosa-liknande färg. Och gott som bara den. Stort plus för att det är så proteinrikt och mättande!

Ingredienser 6 st tekakor

2 ägg, vispade luftigt
2 1/2 dl valfri mjölk, jag använde rismjölk

1 dl linsmjöl
1 dl gulärtsmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 krm örtsalt
1/2 tsk mortlad kummin + 1/2 tsk mortlad fänkål, kan ersättas med 1 msk brödkryddor

Toppingförslag: Sesamfrön och boveteflingor.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 C. Vispa äggen luftiga. Vispa sedan ner mjölken. Blanda dom torra ingredienserna. Vispa sedan ner lite i taget av dom torra ingredienserna i äggen och mjölken tills du har en jämn tjock smet. Låt stå i 5-7 minuter. Klicka ut på en plåt eller i muffinsformar. Du kan också (vilket jag gjorde) fukta händer i lite kallt vatten och forma tekakor som du plattar ut på en plåt med bakplåtspapper. Jag toppade med sesamfrön och boveteflingor. Innan du sätter in plåten gör du i ordning ca 1/2 dl vatten i ett glas eller i ett dl-mått. Sätt in plåten och häll vattnet längst ner i ugnen och stäng luckan fort. Ångorna av vattnet ger brödet en fin, krispig yta. Grädda i ca 10-20 minuter beroende på hur stora du gör dom, jag hade mina inne i 15 min.

Fritt från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan nötter.

Förvaring & hållbarhet: I kylskåp eller frys. Håller säkerligen upp till en vecka i kylskåp. Värm på dom lite innan servering för nybakad känsla!

Istället för ägg: Om du inte vill eller kan äta ägg går det bra att ersätta äggen med chiaägg. 1 hönsägg = 3 msk chiafrön blandat med 3 msk vätska. Eftersom att lins – och gulärtsmjöl absorberar mycket vätska skulle jag rekommendera att addera lite extra vätska i smeten om du ersätter äggen med chiaägg.

Istället för lins- och gulärtsmjöl: Teff, bovete, amaranth, hirs, mandel, kokos, hasselnöt, quinoa – eller kikärtsmjöl funkar säkerligen minst lika bra. OBS! Om du tar andra mjöl än dom jag använt så är det smart att ha bilden på smeten här ovanför i inlägget som riktmärke, du kan behöva ha i mer mjöl för att få en lika stabbig smet.

Tips: Du kan göra eget lins – eller gulärtsmjöl genom att mixa torra linser eller gula ärtor till ett fint mjöl. Blanda gärna mjölsorter när du bakar, det upplever jag personligen ger bäst resultat vid glutenfri bakning. Undvik att enbart använda kokosmjöl, det har en tendens att absorbera väldigt mycket vätska och få brödet att smula sig och bli torrt. Att blanda ett grovmalt och ett finmalt mjöl är också ett hett tips. Till exempel mandel + bovetemjöl eller hasselnöt + teffmjöl.