Recept: baka egen glutenfri pizza

till 1 plåt eller 2 mindre pizzor

1 1/2 dl ljust teffmjöl, mörkt går också bra
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
1 dl valfri mjölk, t.ex rismjölk

Toppingförslag: Curry, gul lök, purjolök, mozzarellaost. När pizzan gräddats klart kan du även ha på till exempel avokado, rödkål, körsbärstomater och basilika och eventuellt ringla lite naturell kokosmjölk över pizzan.

Gör så här: Sätt ugnen på 225 C. Blanda alla torra ingredienser, vispa därefter ner mjölken och äggen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred med hjälp av en slickepott eller sked ut smeten på plåten. Smeten ska vara krämig och kladdig. Om den är svårhanterad kan du doppa slickepotten i lite kallt vatten då och då. Sätt in den i mitten av ugnen och grädda i 8-10 minuter. Ha därefter på tomatsås och valfri topping och grädda i ytterligare 10-13 minuter eller tills du tycker att toppingen fått den färg och yta du vill ha. Jag brukar koka en tomatsås på bland annat krossade tomater, tomatpuré, honung, vitlök, oregano, svartpeppar och citronsaft.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter (om du inte använder ost), nötter.

Tips: Du kan byta ut äggen mot chiaägg. För att göra ett chiaägg som motsvarar ett hönsägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och rör om tills du har en geléaktig massa. Du kan också till exempel bovetemjöl, sesammjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl eller quinoamjöl till pizzabotten. Som riktmärke för smeten kan du tänka att konsistensen ska vara trögflytande och krämig men inte torr.