Meny

close

"Den här rätten är fri från.."

IMG_1911

”Den här rätten är fri från..”

Hej på er alla fina! Har ni lagt märke till att jag avslutar varje blogg-inlägg med Fri från: Den här rätten är fri från..” där jag bland annat brukar lista gluten, socker, mjölk, ägg och nötter som är den vanligaste intolerans-maten. Om rätten innehåller någon av ovanstående skriver jag upp alternativ på vad du kan använda istället. På det sättet är det väldigt lätt för dig att applicera receptet efter vad din mage gillar och du kan enkelt göra den vegetarisk eller vegansk också om så önskas. Bra va?

Bjuder på en marklyfts-bild också för att inspirera och motivera i sjuktider, som även jag för ovanlighetens skull har drabbats av. Ingefära-citron-honung-vitlöks-kuren är igång. Trevlig fredag på er alla!

Ägg-toast med krispiga grönsaker + ett bröd-bakar-tips

_MG_02061Ägg-toast med krispiga grönsaker + ett bröd-bakar-tips

Det absolut enklaste är ofta godast. Rostat bröd med ägg, grönsaker och en skiva kalkon gör susen för en hungrig mage som behöver föda illa kvickt. När jag bakar bröd gör jag nästan aldrig samma som gången innan. Jag har för det mesta det här brödreceptet som bas men varierar både på mjöl-sorter och om jag har i morot, äpple, zucchini, torkad frukt, frön, nötter etc. Det behöver med andra ord absolut inte vara hasselnöts-mjöl – mandel-mjöl, kokos-mjöl, teff-mjöl, bovete-mjöl, quinoa-mjöl osv. går minst lika bra. Så länge det är en bas av mjöl, vätska, ägg, fiberhusk (psyliumseedhusk) och bakpulver så är det svårt att misslyckas. Med andra ord, improvisera hemma i köket! Låt dig inte begränsas av ett recept om du saknar en råvara, det går oftast väldigt bra att byta ut ingredienser. Maila mig gärna om du funderar över något.

Psst…

Jag håller på att formulera ett blogginlägg med diverse olika livsmedel som är bra att ha i skafferiet för gluten och sockerfri bakning. Håll utkik!_MG_01871

Livsstil

Saftiga glutenfria chia-pannkakor

_MG_0093Saftiga chia-pannkakor

Ingredienser, ger ca 6 st 10×10 cm pannkakor: / 2 msk chiafrön / 1 dl mandelmjölk (0.4 US cup) / 1/2 krm vaniljpulver, kan utesltuas / 1 nypa salt / 2 ägg / 1/2 dl mandelmjöl (0.2 US cup) / 1 tsk bakpulver / 1 tsk fiberhusk (psyliumseedhusk)

Gör så här: Låt chiafrön, mandelmjölk, salt och vanilj dra över natten. Rör gärna då och då under första timmen. Morgonen efter blandar du i äggen, mandelmjölet, bakpulvret och fiberhusken och vispar till en jämn smet. Låt stå och dra 5-10 minuter. Stek sedan på medellåg värme i en par minuter på varje sida. Servera med valfri topping, jag hade nötsmör, bär, kokosflingor och pistagenötter.

Fri från: Den här rätten är fri från gluten, socker och mjölk. För att göra den äggfri kan du använda mer fiberhusk eller t.ex en äggersättare som Orgrans No Egg. För att göra den nötfri kan du använda kokosmjöl istället för mandelmjöl._MG_0112