Meny

close

Vill du ha en lite lättare och enkel lunch? Woila, hummus med grönsaker!

Godmorgon! Här kommer ett enkelt lunchtips om du vill ha en lättare lunch. Ibland om jag inte har så gott om tid på lunchen brukar jag slänga ihop en mixad lunch. Då antingen i form av en smoothie med en herrans massa gott och blandat, eller som här till exempel, en bönröra i form av en hummus. Jag kompletterade med en smoothie på sidan av också.

INGREDIENSER

500 g avrunna kokta kikärtor, spara spadet om du köper färdigkokta
1 1/2 dl kikärtsspad, alt. vatten från kokningen om du kokat själv
1/4 dl citronsaft
1/2 tsk örtsalt
1 nypa cayennepeppar
1 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
2 rejäla msk tahini
1 liten vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser till en slät kräm i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av. Servera förslagsvis med lite ringlad olivolja ovanpå samt broccoli, morot och gurka eller andra valfria dippbara grönsaker! Smaklig måltid.

FRI FRÅN

Denna hummus är glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg och utan nötter.

Inlägget är ett samarbete med Kenwood / Blend-X Pro Blender. Alla åsikter i inlägget är mina egna och allt material är skapat av mig. 

Livsstil

Vegansk pepparkaksglass med glutenfri kakdeg

pepparkaksglass_julrecept_glutenfri

Pepparkaksglass alltså! Om du provade att baka pepparkakorna jag bloggade om för ett litet tag sedan (klick) och sparade en degsnutt kommer alltså ett recept här som du kan använda den till. Det är nämligen pepparkaksdeg i denna krämiga goding! Basen är gjord på bland annat cashewnötsmör och är så jädrans god!

INGREDIENSER

Recept till 2-4 portioner

150 g cashewnötsmör
2 dl mandelmjölk
90 g agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 krm vaniljpulver
1/5 tsk salt
25 g smält kokosolja
1/4 tsk mald nejlika
1/4 tsk ingefära
1/4 tsk kanel
40 g pepparkasdeg, recept här (klick)

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa alla ingredienser utom kokosoljan med stavmixer eller en mixer till en jämn smet. Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme och häll ner i smeten, mixa en kort sväng till.
2. Skär pepparkaksdegen i mindre bitar och blanda för hand ner i smeten.
3. Häll upp smeten i en burk med lock och sätt i frysen i 3-4 timmar eller tills den är genomfryst. Du kan även använda en glassmaskin och i så fall antingen servera glassen direkt från glassmaskinen när den är mjuk och krämig. Alternativt djupfrysa den. Ta i så fall fram glassen minst 10-15 min innan servering. Toppa eventuellt med lite ringlad agave sirap och några myntablad vid servering.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg.

SE OCKSÅ

Svartpepparglass med kolasås och lingon (klick)
Pepparkakesandwich med lingonglass (klick)

Livsstil

Världens godaste svartpepparglass med lingon och kolasås

_MG_8153_litensvartpepparglass_lingon_kolasassvartpepparglass_lingon_kolasas

Det här är en av dom absolut godaste glassarna jag vet. Receptet blev till förra året vid den här tidpunkten och det är så gott att jag vill lägga ut det på nytt så att ingen går miste om det. Svartpepparglass. Smaka bara på det ordet. Krämigt, lent, sött, vaniljigt och med en helt fantastisk ton av hetta och smak av svartpeppar.

SVARTPEPPARGLASS

Svartpepparglass, ca 1 liter

6 ägg, separerade
1 1/2 dl kokossocker, alt. annan valfri sötning
5 dl vispad grädde av valfri sort*
1 dl valfri mjölk*
3 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 vaniljstång, alt. 1 krm äkta vaniljpulver
1 1/2 tsk finmalen svartpeppar, gärna mortlade hela korn eller nymalen för extra mycket smak, men köpt finmald går också bra

TOPPINGFÖRSLAG

Lingon. Tranbär eller röda vinbär är också smarrigt.

KOLASÅS

3 dl fet kokosmjölk
0.75 dl kokossocker
1/2 msk agave sirap
1 krm äkta vaniljpulver
1 nypa havssalt

GÖR SÅ HÄR

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dom tillsammans med hela stången i en kastrull med svartpeppar, mjölk och agave sirap och låt sjuda i en på låg värme medan du förbereder övriga ingredienser.
2. Separera äggen och lägg gulor och vitor var för sig i en varsin skål.
3. Vispa gulorna med kokossockret luftigt, gärna med elvisp.
4. Vispa grädden fluffig.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
6. Vänd sedan ihop alla ingredienser till en jämn smet. Kör det i en glassmaskin tills du har en krämig glass och frys den sedan. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa den på en gång och röra om då och då.
7. Under tiden glassen fryser kokar du ihop din kolasås genom att låta samtliga ingredienser till kolasåsen koka i en kastrull tills du har en krämig kola. Brukar ta mellan 10-25 minuter beroende på hur vid kastrull du har. Det bubblar mycket och det ska det göra. Vispa då och då i kolasåsen. Häll sedan upp den i en ren glasburk med lock och låt svalna innan servering. Förvaras sedan i kylskåp.

*TIPS

Du kan till exempel använda kokosgrädde, jag använder en rosa tetra från Garant som är väldigt bra, häller då av den lilla skvätten vatten som finns i först. Du kan även använda komjölsgrädde, sojagrädde, havregrädde eller annan valfri grädde. Vad det gäller mjölk är det lika valfritt där, du kan använda komjölk, mandelmjölk, kokosmjöl osv.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri om du använder mejerifri grädde och mjölk, nötfri. Kan göras äggfri genom att byta ut äggen mot cirka 2 dl cashewnötsmör + 1 msk smält kokosolja.