Het indisk linssoppa med kokosmjölk, curry och ingefära serverad med svalkande citronkräm & persilja

Ingredienser soppa ca 4-6:

Linser, ca 450 g om dom är okokta och ca 1000 g om dom är kokta

1 dl fet kokosmjölk (0.4 US cup), helst ekologisk i tetra-förpackning*

ca 2 dl vatten (0.9 US cup)

1,5 dl krossade tomater (0.6 US cup)

1,5 tsk spiskummin

1 nypa kanel

1,5  tsk curry

1 tsk gurkmeja

1,5 msk riven färsk ingefära

Salt efter behag

1/4 tsk cayennepeppar, jag gillar hetta, ta mindre om du vill ha den mildare

2 msk citronsaft

3 pressade vitlöksklyftor

2 msk honung eller agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning

Gör så här: Skölj dom okokta linserna i en sil. Lägg dom därefter i en kastrull med rikligt med vatten i. Koka på svag värme under lock i 10-15 min. Håll koll på spisen, dom kokar lätt över. Dom är klara när dom är mjuka och mosiga. Häll av överflödigt vatten. Om du har färdigkokta linser hoppar du över det här steget. Blanda sedan ner kokosmjölk, tomater och kryddor. Låt sjuda några minuter så att smakerna får komma till sin rätt. Mixa och späd med mer vatten vid behov till lagom konsistens. Smaka av med salt, garnera med persilja och servera med citronkrämen.

Citronkräm: / 6 msk fet kokosmjölk, helst ekologisk i tetra-förpackning* / Rivet skal av en halv ekologisk citron / 1 msk citronsaft / Nypa salt / Färsk persilja till garnering

Fri från: Den här rätten är fri från gluten, raffinerat socker, mjölk, nötter och ägg. Passar med andra ord dom allra flesta magarna!

*Det har senaste tiden kommit fram att det inte bara är plast som innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A, även lacken på insidan av konservburkar gör det. Jag undviker därför gärna konserver i största möjliga mängd och köper hellre kokosmjölk och andra livsmedel i tetra-förpackning istället.