_MG_6716_liten _MG_6733_liten _MG_6721_liten _MG_6738_liten

Ingredienser till ca 17 plättar

2 ägg, rumstempererade
1 1/2 dl kokosmjölk, fet, krämig och flytande variant

1 nypa himalayasalt
1/2 tsk bakpulver
1 nypa äkta vaniljpulver
3/4 dl linsmjöl
2 msk sesamfrön, kan uteslutas

Kokosolja att steka i

Jordgubb – och lingomsylt med en touch av svartpeppar: Koka ihop jordgubbar och lingon med en skvätt vatten i en kastrull på medelvärme värme tills det tjocknat. Vrid i några varv med en pepparkvarn. Smaka av. Svartpeppar kan uteslutas men jag rekommenderar verkligen att testa.

Toppingförslag: Torkade fikon och sesamfrön.

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Vispa därefter ihop mjölken och äggen. Vispa ner lite i taget av dom torra ingredienserna tills du har en tjock jämn smet. Låt gärna plättsmeten stå och dra en stund, minst 15-20 minuter så blir den mer lätthanterlig. Låt gärna smeten stå i rumstemperatur. Om den verkar för lös när du ska steka plättarna kan du ha i 1/2 tsk fiberhusk och låta smeten stå några minuter till. Lägg en klick kokosolja i en stekpanna och sätt plattan på högsta värme. När pannan blivit riktigt het sänker du till medelvärme och steker plättarna gyllenbruna på vardera sida. Servera med sylten eller andra valfria tillbehör.

Istället för: Linsmjöl – T.ex kikärtsmjöl, quinoamjöl, bovetemjöl. Ägg – chiaägg, 1 hönsägg = 1 msk chaifrön blandat med 3 msk vatten.

Fri från: Glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, utan nötter.

Tips: Du kan göra eget linsmjöl genom att mixa torra linser till ett fint mjöl! När äggen är rumstempererade binder dom bättre än när dom är kylskåpskalla. ”Hur vet jag när jag ska vända på plättarna?” – När dom börjat bli ”klara” även på ovansidan är det läge att vända på dom. Om dom är alldeles för ”blöta” på ovansidan brukar dom dels vara svårare att vända på och dels vara ganska bleka i stekytan.

_MG_6698_liten