Idag tänkte jag ge er en liten inblick i vad som finns i min bokhylla! Helst skulle jag vilja tipsa er om allt gottigt som jag har ståendes och liggandes och huller om buller, men jag börjar med ett axplock av favoriterna för tillfället. Alla 9 boktips är inom genren mat, träning och hälsa. Hoppas att du hittar något bra att sätta tänderna i lagom till kommande semestertider!

Stark som en björn, snabb som en björn - recension

Stark som en björn snabb som en örn

Av: Kalle Zackari Wahlström

”Man behöver faktiskt inte byta liv och sluta med allt kul för att få hålla på med träning. Träning tillhör nämligen inte dom där i snabba sportiga kläder med quinoa och keso på armlängds avstånd. Träning är för alla, särskilt såna som jag som tycker om att äta hamburgare och dricka öl. Och göra burpees. Jag älskar att göra burpees.” / Kalle

Jag tycker att: Den här boken är fenomenalt bra. Jag har slaviskt följt båda Kalles TV-program på SVT och blev därför så glad när jag fick den här boken i julklapp av min sambo. Jag älskar Kalles tänk och känner och tänker väldigt lika om träning och hälsa som han beskriver det i boken. Lättsamt och enkelt, utan krusiduller. Boken inspirerar oavsett vart du står. Den har humor och allvar i en skön blandning som är riktigt träffsäkert. I boken berättar dels Kalle om sin egen träningsresa och hur han började träna, samt så skriver han om en massa olika träningsformer som han testar. Om du såg programmet Svett & Etikett kommer du känna igen mycket i boken, men det är ändå en annan grej i bokform, tycker jag. Varje gång jag bläddrar i den här boken vill jag träna. Hårt. Och svettas massvis. Det är väl ett bra betyg va?

Pris: 175:- på Adlibris

En god morgon - Anja Forsnor, recension

En god morgon

Av: Anja Forsnor

För kostrådgivaren Anja Forsnor är frukosten favoritmålet på dagen. I En god morgon visar hon hur man kan börja dagen genom att äta gott, omväxlande och hälsosamt. Oavsett om man vill ta något snabbt på språng eller om man planerar en helgbrunch för vännerna. I sju kapitel presenterar hon godsaker som mandelscones, rawghurt, turbosnabbt nötbröd, shots och smoothies. En god morgon bjuder på oemotståndliga recept som kan göra din dag.

Jag tycker att: Den här boken är som att bläddra igenom en lång och ljuvlig sommar fylld av lugna mornar med fågelkvitter, disigt morgonljus och smarriga frukostar. Recepten är enkla med tillgängliga ingredienser. Ger verkligen en inspirationsboost och jag får lust att duka upp med frukostbuffé så fort jag bläddrar i den. Vackra bilder, motiverande texter och bra information om ingredienserna som använts i recepten. Att Anja själv har utstrålning som en sommardag är bara grädden på moset.

Pris: 177:- på Adlibris

PT-Fias tio i topp - Sofia Sjöström, recension

PT-Fias tio i topp

Av: Sofia Sjöström

Sofia Sjöström har alltid tränat. Mycket. Hon åkte sin första Kortvasa som 11-åring, prioriterade träning före lek, har utbildat sig till personlig tränare och självmant gått upp 05.20 för att krypa genom lera och bära andra människor på ryggen. Nu driver hon en av Sveriges största hälso- och träningsbloggar, med flera utmärkelser och priser. Men Sofia vill också njuta av livet. Hon vill vara stark och hälsosam, men för henne är hälsa mycket mer än hantlar, proteinpulver och resultat. För henne är det lika mycket skogspromenader, choklad och vilodagar. För Sofia står helheten och enkelheten i fokus.

Jag tycker att: Det här är en jättehärlig bok som gör mig glad och inspirerad samtidigt som den lämnar utrymme för eftertanke och reflektion. I boken delar Fia med sig av sina egna tankar om träning, hälsa, vila och mat. Det är massor av fina mina glimtar ur hennes vardag och rutiner, något jag verkligen tycker om. Jag gillar att Fia precis som på bloggen skriver på ett så närvarande sätt. Boken innehåller allt från recept, träningspass, tankar om stress och kloka ord. Jag tycker att den här boken är informativ och lättläst på samma gång. Jag har läst den några sidor åt gången och blir alltid lika glad när jag bläddrar i den. Fias fina personlighet lyser verkligen igenom alla sidor. Härliga bilder också!

Pris: 189:- på Adlibris

Superhälsa - Marita Karlsson, recension

Superhälsa

Av: Marita Karlsson

Följ med på en roadtrip längs Kaliforniens kust – den hälsosamma maten och livsstilens mecka. Välkommen till Marita Karlsons gröna kök i Venice, Kalifornien. Här lagar hon sina favoritrecept som alla bygger på hälsosamma och naturliga ingredienser. Det är allt från enkla vardagsfrukostar och härliga helgbruncher till matiga lunch- och middagsrätter. Däremellan nyttig festmat, sunda sötsaker, snacks, juicer, smoothies och renande detoxmat – allt näringsriktigt och energivande med naturliga superingredienser.

Jag tycker att: Den här boken är helt ljuvligt exotisk. Jag vill bara åka till Kalifornien med en gång och bli bjuden på massa gott av Marita! Förutom fantastiska recept finns också minireportage om Maritas favoritcaféer och restauranger med tillhörande recept från respektive ställe. När jag bläddrar i boken känns det som att jag får åka med på en mat – och kulturresa som jag önskar att jag bara kunde hoppa in i och vara en del av på en gång. Fotomiljöerna är så fina och jag tycker att boken känns härligt lyxig och rustik på samma gång.

Pris: 231:- på Adlibris

Peace love and food - Renée Voltaire, recension

Peace love and food

Av: Renée Voltaire

Peace, Love and Food handlar om mat som stimulerar våra sinnen. Mat som är så god, vacker och nyttig att själen har lust att bo i den.

Jag tycker att: Den här boken är urmodern till mina kokböcker. Min allra första kokbok i mitt allra första egna hem. Jag minns att den fick en tydlig hedersplats i köket med kokvrå i min lilla etta. Året var 07, jag gick i gymnasiet och bläddrade ofta i den för att få inspiration och testa nya recept. Det är så mycket nostalgi för mig att jag minns vad 17-åriga Hanna tänkte om varje recept när jag bläddrar i den än idag. Mycket RAW-food i den här boken! Som var något helt nytt när den här boken kom. Allt från frukost till dessert.

Pris: 216:- på Adlibris

New vegan - Jenny Mustard, recension

New vegan

Av: Jenny Mustard

Veganmat tilltalar allt fler – både av hälsoskäl och av etiska skäl. Och veganmat behöver inte vara trist och enahanda. Tvärtom är det en kosthållning som är inspirerande för alla som vill leva hälsosamt och verka för en mer hållbar framtid. Och Jenny Mustards mat är allt annat än tråkig! Till 20 av recepten finns en QR-kod som leder till en Youtube-film där hela processen visas professionellt.

Jag tycker att: Det här är en inspirerande bok med ett, precis som titeln antyder, nytt tänk! Ljusa och krispiga bilder á la Jenny med fina färger som tilltalar och inspirerar. Härligt format med tyngd i som gör att boken känns lyxig. Känns extra kul att tipsa om den här boken då Jenny har samma förlag som mig, Max Ström. I boken hittar du allt från Kikärtsomelett till tacodolmar och tofumousse – massa spännande!

Pris: 216:- på Adlibris

Styrka för kvinnor - Olga Rönnberg, recension

Styrka för kvinnor

Av: Olga Rönnberg

Väl utarbetade träningsprogram i tre steg med anpassade kostscheman. Dessutom den rätta peppen du behöver på vägen för att lyckas!

Jag tycker att: Det här är en toppenbra ”grundbok” för generell träning och kost, med inriktning på kvinnor. Boken täcker det flesta grunderna. Allt från hur mycket mat du behöver till hur du ska träna styrka och kondition. En del recept och flera träningsprogram. Massvis med inspiration. Jag gillar att den just känns grundlig. Jag har hämtat vissa delar från och tagit andra delar från tidigare erfarenheter jag fått, i en skön mix, som jag alltid gör. Mig har den hjälpt många gånger om jag t.ex fastnat i träningen och behöver nya idéer. Olga har ett sunt tankesätt utan pekpinnar, tycker jag!

Pris: 204:- på Adlibris

Baka glutenfritt, recension

Baka glutenfritt

Av: Susanne Hovenäs, Nilla Gunnarsson

Saftiga surdegsbröd, frasiga baguetter, somrig jordgubbstårta, brownies to die for och en praktfull layercake … Alla ska kunna njuta av gott hembakt bröd! Det här är en bred bok som passar alla som vill baka glutenfritt oavsett skäl. De 60 recepten är alla naturligt glutenfria och bakas utan färdiga mjölmixer och vetestärkelse vilket gör bröden saftiga och smakrika – och lika goda eller ännu godare än de traditionella varianterna!

Jag tycker att: Den här boken täcker det mesta! Med mycket bra information om olika naturligt glutenfria mjölsorter samt enkla och tydliga recept. Väldigt bra att det just finns så mycket matnyttigt information utan att kokboken känns övermäktig. En bra-att-ha-hemma-bok vad det gäller glutenfri bakning. Vackra bilder och smarriga recept!

Pris: 159:- på Adlibris

My Paleo Patisserie, recension

Paleo Patisserie

Av: Danielle Walker, Jenni Hulet

My Paleo Patisserie gathers all of the rich heritage, exquisite elegance, and rustic beauty of traditional patisserie baking and seamlessly melds it with the gluten-free and Paleo-inspired diet. Drawing on over two decades of experience in traditional and modern patisserie baking, Jenni Hulet brings the spirit of patisserie baking alive in this lavishly photographed collection of recipes.

Jag tycker att: Det här är en lyxig, drömmig bok med bakverk som är utav denna värld! Bakverk jag inte trodde var möjliga att göra glutenfria och hälsosamma. Otroligt imponerande. Har följt Danielle och Jenni länge på Instagram och beundrar deras kunskaper och sätt att baka och laga mat. Fick till min stora glädje den här fina boken av mina föräldrar när jag fyllde år sist. Boken är härligt maffig med många sidor, bilder och text. En del ovanliga ingredienser som inte finns i Sverige, men det mesta går att ersätta eller tänka i andra banor. En bok som förgyller min kokbokshylla och verkligen inspirerar mig när jag bläddrar i den. För att inte tala om de vackra fotografierna!

Pris: 300:- på Adlibris


 

Har du gett ut en bok inom träning, hälsa och mat?

Jag är ständigt på jakt efter nya inspirerande böcker att förkovra mig i, maila mig gärna och berätta mer om ditt verk! info@hurbrasomhelst.se

Har ni några tips?

Vilka är era favoritböcker inom träning, hälsa och mat? Tipsa mig! Kommentera nedan så ska jag kolla upp omedelbart.