Glutenfri och saftig saffranskaka med mörk choklad
Hej och välkommen till andra advent! Som tack för din närvaro har jag bakat en saffranskaka med mörk choklad och granatäpple dagen till ära. December alltså, för mig är det verkligen något speciellt med denna månad. Så mycket mys och härligt inomhusfix. Lägenheten har pyntats med julgrejer. Stearinljusen brinner flitigare än någonsin. Det blir en pirrig stämning som liksom sitter i sen barn som jag verkligen gillar. Och all god mat! Jösses. Och för att inte tala om julmusiken! Helt underbart. Är ni lika julpepp som mig? Oavsett vart du befinner dig i julkänslan, här kommer receptet på denna underbara skapelse!
INGREDIENSER
3 ägg
1 dl kokossocker
1 1/2 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl alt. hasselnötsmjöl
0.5 g saffran
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kokosolja alt. ghee
1 dl fet kokosmjölk
ca 1 tsk kokosolja att smörja formen med
ca 2 tsk majsmjöl att bröa formen med
FORM
Jag använde en 1 1/2 liters kakform
TOPPA MED
Valfri smält mörk choklad
Granatäpplekärnor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175C.
2. Blanda kokosmjölk, kokosolja och saffran i en kastrull på låg värme. Rör om då och då. Ställ åt sidan för att svalna när kokosoljan smält.
3. Blanda alla torra ingredienser utom saffran och kokossocker i en bunke.
4. Vispa ägg och kokossocker luftigt.
5. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
6. Smörj formen med kokosolja. Pudra i lite majsmjöl som du fördelar jämnt över formen.
7. Häll i smeten i formen, sätt in den i mitten av ugnen och grädda i ca 45 min.* Låt svalna på galler.
8. Smält choklad som du ringlar över kakan innan servering. Toppa med granatäppelkärnor.
*Gräddningstiden kan variera något beroende på hur hög eller låg form du har samt hur varm ugn du har. Testa om kakan är färdig med en sticka.
TIPS!
Servera kakan med en klick valfri grädde för en extra lyxig touch.
MER LÄSNING
Glutenfria lussebullar (klick)
Glutenfria veganska lussebullar (klick)