Glutenfri pizza med räkor, koriander, mynta och granatäpple
Glutenfri pizza med lime – och ingefärsmarinerade räkor + massa koriander, mynta och granatäpple! Riktigt somrig och fräsch pizza som inte går av för hackor vill jag lova. Jag har utgått från pizzareceptet i min kokbok Friendly Food både vad det gäller botten och tomatsåsen, men har gjort lite ändringar bland ingredienserna till pizzabotten efter vad jag hade hemma.
INGREDIENSER
TOMATSÅS
För fullständigt recept, se min kokbok Friendly Food
Lök
Vitlök
Krossade tomater
Tomatpuré
Örtsalt
Svartpeppar
Pressad citron
Honung alt. agave eller annan valfri sötning
Kokosolja att steka i
PIZZABOTTEN
1 dl teffmjöl
1/2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Örtsalt
3 ägg
1 dl valfri vegetabilisk mjölk, jag använde mandelmjölk
LIME – & INGEFÄRSMARINERADE RÄKOR
500 g räkor, tinade
1 lime, skal & saft
2 msk riven färsk ingefära
ca 2 cm finhackad röd chili
ÖVRIG TOPPING
Parmesanost, valfritt
1 gul lök
Granatäppelkärnor
Koriander
Mynta
Havrefraiche
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka lök och vitlök och stek på medellåg värme i en kastrull tills de mjuknat.
2. Ha i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt puttra på medellåg värme.
3. Sätt ugnen på 225C.
4. Blanda räkorna med rivet skal och saft från en lime, ingefäran och chilin. Låt stå och dra.
5. Blanda alla torra ingredienser till pizzabotten.
6. Knäck i äggen, ha i mjölken och blanda sedan väl.
7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred smeten jämt över hela bakplåtspappret. Ställ in i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden skivar du upp en gul lök i tunna skivor.
8. Ta sedan ut pizzabotten och bred på tomatsåsen, lägg på dom marinerade räkorna (obs, se upp så att inte all överflödig limesaft också hamnar på pizzan), lägg på löken och riv eventuellt på lite parmesanost. Sätt in i ugnen i ytterlgiare 10 min.
9. Toppa sedan med koriander, mynta, havrefraiche och granatäpplekärnor.
Hoppas det smakar!
TIPS
Om du utgår från ett annat tomatsåsrecept, tänk på att ha mer tomatpuré än du brukar. Desto mer krämig och desto mindre ”blöt” tomatsåsen är desto bättre för denna pizzabotten.