mejerifri_snickers_knack_1_

Snickersknäck – smaka bara på det ordet. Jordnötter, jordnötssmör och knäck i samma kombination. Kan det bli dåligt? Nä, jag tror inte det. Dra mig baklänges, vad god denna blev! Nu är det ju inte ”originalsnickers” som ni kanske förstår, men en variant!

INGREDIENSER KNÄCK

Receptet räcker till 30-40 knäckformar beroende på hur mycket du väljer att fylla dom

1/2 dl kokossocker
2 dl mejerifri grädde,  jag använde 1 del fet kokosmjölk och 1 del havregrädde*, men det går också bra med t.ex sojagrädde eller enbart fet kokosmjölk
3 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 1/2 msk kakao
1-2 msk kokosolja, beroende på hur mycket som går in i knäcksmeten, börja med att vispa ner 1 msk

INGREDIENSER JORDNÖTSLAGER

1 dl crunchy jordnötssmör, creamy går också bra, jag använde Green Choice variant
3/4 dl kokosolja
2 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning

TOPPING

ca 1/2 dl hackade jordnötter
några nypor flingsalt

DU BEHÖVER

En stor och vid kastrull
En mindre kastrull
Minst 30 st knäckformar
Ett glas med iskallt vatten
2 spritspåsar, inte nödvändigt men det underlättar (spritspåsar hittar du oftast bland fryspåsar, bakplåtspapper mm i dom flesta större matbutikerna)

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser till jordnötslagret i en kastrull, ha plattan på låg värme och rör om tills dom är blandade. Häll sedan upp jordnötsblandningen i en spritspåse om du har en sån, annars kan du låta det stå i kastrullen, ta av den från plattan och låt svalna.
2. Hacka sedan jordnötter och strö lite flingsalt över jordnötterna, ställ åt sidan så länge.
3. Koka upp kokossocker, grädde och agave sirap i en stor och vid kastrull.
4. Låt koka upp. Det kommer att bildas ett relativt högt skum och därav är det viktigt att du använder dig av en stor och vid kastrull.
5. När den kokat upp sänker du plattan till medellågvärme och låter knäcksmeten puttra i ca 15-30 min, eller tills den tjocknar och börjar bli seg. Rör om då och då så den inte bränner fast. När knäcksmeten börjar tjockna kan du göra ett kulprov då och då genom att ta en liten tsk knäck och hälla i ett glas med iskallt vatten. Om du kan forma en liten kula av knäcken när den svalnat i vattnet är den färdig. Annars kokar du ett tag till. När du enligt kulprovet har en bra knäcksmet tar du av knäcken från plattan, sedan har du i 1 msk kokosolja och vispar ordentligt tills den gått in i knäcksmeten. Om den går in fint i smeten kan du prova med 1/2 msk kokosolja till. Om den också går in fint kan du ta ytterligare 1/2 msk till.
6. Om du vill kan du hälla över knäcksmeten i en spritspåse, var försiktig då den är väldigt het. Ställ förslagsvis spritspåsen i en mugg så slipper du hålla iden. I och med att den är het är det bra att ha något runt spritspåsen när du ska spritsa, t.ex en fuktig kökshandduk. Sedan klipper du upp ett litet hål i spritspåsen och spritsar ner knäck i varje form. Fyll inte formarna mer än strax under halva i och med att jordnötslagret ska få plats också. Det går precis lika bra att portionera ut knäcken med hjälp av skedar eller om du har något annat bra trick.
7. När du hällt upp knäcksmeten toppar du med jordnötslagret. Om du har hällt jordnötsblandningen i en spritspåse klipper du upp ett litet hål i den och spritsar ovanpå knäcken. Annars kan du portionera ut den med en sked, t.ex. Toppa sedan med lite jordnötter och flingsalt och ställ in i dom kylskåpet i 1-2 timmar eller tills den stelnat.

Hoppas att det ska smaka!

FRI FRÅN

Den här gudomliga knäcken är mejerifri, raffinerat sockerfri, glutenfri* samt utan ägg.

*Havre i sig är naturligt glutenfritt, men behandlas ofta med produkter som innehåller gluten. Därav kan havreprodukter som inte är märkta ”glutenfritt” innehålla gluten. För mig personligen går det bra med havre, men om du vet med dig att du eller den du ska bjuda knäcken på inte tål havre är det bara att du utesluter den och att du t.ex använder enbart kokosmjölk. 

TIPS

Om du får jordnötssmet kvar kan du spritsa upp den i knäckformar och toppa med lite jordnötter och någon bit choklad, så har du gjort jordnötsgodis på köpet.

FÖRVARING

Förvara i kylskåp eller frys till servering.

LÄS OCKSÅ

Gudagod mejerifri knäck med flingsalt (klick)